Turneul IRB Nations Cup are o însemnătate deosebită pentru rugbyul românesc. Desfăşurată pentru prima dată la Lisabona, în 2006, competiţia organizată de forul internaţional a început să devină una de tradiţie pentru România încă din 2007. Din acel an, ţara noastră a organizat toate cele opt ediţii ale turneului. Ultima dintre acestea, care a avut loc între 13 şi 22 iunie, a avut-o drept câştigătoare pe cea de-a doua selecţionată a Irlandei, denumită generic Emerging Ireland. A fost pentru prima oară în ultimii trei ani când ţara gazdă, România, a cedat trofeul altei selecţionate.
Pe 1 aprilie, Federaţia Internaţională de Rugby a anunţat că tradiţionalul turneu IRB Nations Cup va avea loc şi anul acesta în România. Alături de „stejari”, celelalte trei echipe care aveau să se prezinte pe Stadionul Naţional „Arcul de Triumf” din Capitală erau Uruguay, Rusia şi Emerging Ireland. „Deja vedem beneficiile competiţiilor internaţionale destinate echipelor din cel de-al doilea eşalon valoric, iar ediţia 2014 a IRB Nations Cup va fi un pas înainte în sprijinirea acestor echipe în vederea obţinerii celor mai bune rezultate in viitor”, a precizat la acea vreme directorul de Competiţii şi Înaltă Performanţă al IRB, Mark Egan.
În vederea realizării unui hat-trick din punct de vedere al trofeelor obţinute, România a aliniat pentru ediţia din 2014 a IRB Nations Cup unul din cele mai bune loturi posibile. Astfel, au răspuns convocării lui Lynn Howells următorii: Horaţiu Pungea (Scarlets), Constantin Pristavita (Baia Mare), Ionel Badiu (Carcassone), Alexandru Ţăruş (Timişoara), Eugen Căpăţână (Timişoara), Otar Turashvili(Farul Constanţa), Valentin Popârlan (Timişoara), Marius Sirbe (Tarbes), Marian Drenceanu (Timişoara), Mihai Macovei (St. Nazaire), Vlad Nistor (Castres), Viorel Lucaci (Steaua), Dorin Lazăr (Timişoara), Daniel Carpo (Timişoara), Gabriel Conache (Timişoara), Florin Surugiu (CSM Olimpia), Valentin Ivan (CSM Olimpia), Florin Vlaicu (Farul Constanţa), Csaba Gal (Baia Mare), Robert Dascălu (Steaua), Florin Ioniţă (Steaua), Andrei Ilie (Farul Constanţa), Ionuţ Dumitru (Steaua), Stephen Hihetah (Baia Mare), Filip Lazăr (St. Jean d’Angely) şi Daniel Stătulescu (CSM Olimpia).Practic, România a „atacat” competiţia cu o echipă tânără, aşa cum recunoştea şi căpitanul formaţiei, MIhai Macovei.
Un turneu dominat de irlandezi
IRB Nations Cup a debutat pe 13 iunie, cu meciul dintre Emerging Ireland şi Rusia. Tânăra formaţie a irlandezilor nu a avut nicio problemă cu „urşii”, reuşind să conducă pe tabelă cu scorul de 66-0 în minutul 47, când partida a fost oprită din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Pentru prima oară în istoria competiţiei, meciul nu a mai fost reluat, iar primele puncte i-au revenit formaţiei din Occident.
România avea să debuteze în aceeaşi zi, contra Uruguayului. Sud-americanii nu au avut şanse prea mari în faţa „stejarilor”, reuşind un singur eseu. Celelalte puncte au venit dintr-o transformare şi trei lovituri de penalizare. Tricolorii au reuşit să se impună lejer, scor 34-16, pe lista marcatorilor înscriindu-se Turashvili, Macovei, Ioniţă (fiecare cu câte un eseu) şi Vlaicu (două transformări, două lovituri de penalitate, un dropgoal).
A doua partidă disputată de „stejari” a avut loc patru zile mai târziu, pe 17 iunie, când au întâlnit Rusia. Românii porneau drept favoriţi, mai ales după ce obţinuseră deja o victorie în faţa Rusiei în 2014, în Cupa Europeană a Naţiunilor. Dar meciul de pe Stadionul Naţional „Arcul de Triumf” nu a fost la fel de uşor ca pe hârtie. „Stejarii” s-au impus doar cu 20-18, victorie care le-a adus la acea dată opt puncte în clasamentul grupei. În acelaşi timp, Emerging Ireland învingea Uruguay cu 51-3.
Practic, meciul care avea să decidă campioana IRB Nations Cup 2014 urma să le opună pe România şi Emerging Ireland. Avea să fie pentru a doua oară când „stejarii” întâlneau selecţionata secundă a Irlandei, după ce în 1980, la Dublin, România şi Ireland XV făceau 13-13.
Deşi au avut publicul de partea lor, „stejarii” au fost incapabili să reziste forţei tinerelor speranţe irlandeze. Emerging s-a impus cu 31-10, după ce au intrat la vestiare cu 17-3. Dar chiar dacă România nu a reuşit să câştige trofeul şi pentru a treia oară, tricolorii sunt singurii care le-au marcat un eseu irlandezilor în competiţie. Emerging s-a dovedit o echipă deosebit de valoaroasă, aducând aminte de loturile pe care le-au aliniat cei de la Emerging Springboks (echipa a doua a Africii de Sud) în 2007 şi 2008.
Concluzii după IRB Nations Cup
Cu toate că nu a cucerit IRB Nations Cup, naţionala de rugby a României a încheiat o etapă de succes în pregătirea pentru Cupa Mondială de anul viitor. Selecţionerul Lynn Howells a încercat noi formule de joc şi a introdus în lot şase debutanţi: Ionel Badiu, Filip Lazăr, Alexandru Oancea, Marian Drenceanu, Marius Antonescu şi Andrei Ilie.
Să nu uităm nici succesele amintite mai sus, cu Uruguay şi Rusia, care, cumulate cu rezultatele din Cupa Europeană a Naţiunilor, au dus naţionala pe locul 16 în clasamentul întocmit de IRB. Este cea mai bună clasare din ultimii şase ani pentru „stejari”. Practic, au depăşit Canada, formaţie pe care au învins-o anul trecut într-un meci test, disputat la Bucureşti. De altfel, canadienii s-ar putea reîntoarce în Capitală şi în acest an, alături de S.U.A. şi Japonia, ocupanta locului 10 mondial, pentru a juca meciuri de pregătire pentru Cupa Mondială.
Nu în ultimul rând, este de salutat performanţa lui Florin Vlaicu, legitimat în prezent la Farul Constanţa, care a fost cel mai efiicient marcator al ediţiei din 2014, cu 34 de puncte înscrise.
Deşi ne aflăm la jumătatea lui 2014, Cupa Mondială care va avea loc anul viitor, în Anglia, bate la uşă. „Stejarii” vor juca împotriva vicecampioanei mondiale din 2011, Franţa, a sfertfinalistei de la ediţia precedentă, Irlanda, a Italiei şi a Canadei. Să le urăm mult succes „stejarilor” noştri!
Articol publicat în nr. 50 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply