Deşi ne aflăm în plin ciclu olimpic, sportul românesc pare a fi umbrit de probleme. Vorbim despre probleme care nu fac decât să dăuneze acestui domeniu şi care, treptat, au luat locul performanţelor în presa autohtonă. Evident, ne vine în minte faimosul scandal dintre artele marţiale şi Ministerul Tineretului şi Sportului, despre care s-a vorbit săptămâni întregi.
Ştim bine că MTS-ul a refuzat să premieze unii sportivi pentru performanţele obţinute, motivând ulterior că federaţiile de care aparţin aceştia trebuie să fie recunoscute de un organism internaţional. Rămâne de văzut unde va ajunge acest scandal şi dacă cei de la minister vor recunoaşte, întra-devăr, că şi aceşti sportivi fac performanţă.
Un alt caz problematic în sportul românesc este cel al patinoarului Mihai Flamaropol din Bucureşti, de altfel, singurul patinoar din Capitală. Ironic sau nu, acest patinoar nu mai are apă şi curent, devenind astfel nefuncţional pentru sporturile de iarnă. Motivul? Evident, lipsa banilor pentru utilităţi, spun cei de la Federaţia Română de Hochei. MTS-ul a susţinut că finanţările vor fi deblocate odată ce federaţia îşi va rezolva problemele, adică după ce vor avea loc alegeri corecte şi se va stabili un preşedinte. Deocamdată, nimic nu se mişcă în acest sens, iar hocheiul se zbate în continuare în letargie, spre disperarea celor care provin din fenomen şi care îşi strigă cum pot nemulţumirile. Drept urmare, echipa locală de hochei, Steaua Rangers, se va muta la Târgu Mureş, iar patinoarul Mihai Flamaropol va fi disponibil doar jocurilor de hochei pe role, sport care se practică pe asfalt.
Iar pentru a încheia capitolul „bani”, vom menţiona că sportul a primit o altă lovitură de knock-out, ca multe alte domenii de activitate din România. La cea mai recentă rectificare bugetară, unde au avut loc tăieri usturătoare de buget, Ministerul Tineretului Sportului a rămas cu 20,7 milioane de lei, comparativ cu 406,4 milioane, cât primise iniţial. Consecinţele acestei măsuri nu sunt greu de imaginat. Cert este că deocamdată, minsterul nu a stabilit de unde va tăia banii, dar, de oriunde ar tăia, viitorul este sumbru.
Lăsând la o parte problemele financiare, sportul românesc a fost afectat în ultima perioadă de flagelul dopajului. Pentru a se preveni pe viitor acest tip de scandaluri, MTS-ul a hotărât ca toţi participanţii la competiţiile europene şi mondiale să fie testaţi înainte de acestea şi nu după, ca până acum. Scopul acestei măsuri este ca astfel de incidente să fie preîntâmpinate pentru a ne feri să ne mai facem de ruşine, aşa cum s-a întâmplat cu Roxana Bîrcă, Răzvan Martin sau Elena Andrieş, altă dată, campioni.
În ciuda problemelor care apar zi de zi, noi, iubitorii şi susţinătorii sportului, ar trebui să fim uniţi şi să punem umărul la salvarea acestui domeniu de activitate, care, momentan, se află în moarte clinică. Fără solidaritate, totul va fi în van!
FOTO: a1.ro.
1 Comment
R.I.P.
02/10/2013 at 3:08 pmUn articol corect dar nu intelegem cu cine sa fim solidari. Intre noi cei carora le pasa de sport?! Greu de aplicat in conditiile in care fiecare sef de federatie olimpica sau nu, loveste in colegii lui din alte federatii. Solidari cu actuala conducere a MTS?! Nici nu poate fi vorba atata timp cat actuala conducere si-a batut joc de toti sportivii, antrenorii si federatiile implicat5e in fenomen prin rautatea si incompetenta crasa a deciziilor luate pana acum. Solidari cu cine, cu ministrul care nu e ministru ?! Imposibil. Pana si Curtea de Conturi l-a urecheat de fata cu multa lume pe Banicioiu pt ca el nu conduce nimic, nu semneaza nimic, nu are nicio autoritate sau raspundere de niciun fel. Banicioiu a delegat toate competentele lui Tocala si altii de acolo. Asa ca, in momentul in care Banicioiu a inceput lambada cu ei, sa faca eschive iar raspunsurile lui au fost de genul ca el nu stie, el nu raspunde, el deleaga competente…… reprezentantii Curtii de Conturi i-au spus verde in fatza….”daca habra nu aveti de nimic si daca nu conduceti nimic, atunci la ce mai avem nevoie de un ministru caruia sa-i platim degeaba salariul?!?!?” . Asa ca, solidaritatea e super dar sa ai cu cine. Sportivii si antrenorii nu au deocamdata cu cine……