În 2011, promotorul Eduard Irimia punea bazele promoției internaționale de kickboxing SUPERKOMBAT, după ce timp de opt ani de zile a manageriat circuitul național Local Kombat. Sub președinția lui Irimia, SUPERKOMBAT a devenit una dintre promoțiile de top ale kickboxing-ului mondial, ale cărei meciuri sunt transmise pe cinci continente și în care participă combatanți din întreaga lume. În 2014, sezonul SUPERKOMBAT a debutat cu gale desfășurate la Reșița și Ploiești. Mai multe despre circuitul SUPERKOMBAT am aflat de la media managerul promoției, Alin Huiu.
S.R.: SUPERKOMBAT a intrat deja în cel de-al patrulea an competițional. Care ar fi așteptările pentru 2014?
A.H.: În primul rând, vrem să consolidăm poziţia pe care o avem la nivel mondial. Am muncit trei ani pentru a construi un brand, iar acum a venit vremea să trecem la nivelul următor. Şi mă refer aici la partea de business. Vom dezvolta un sistem de merchandising, iar pentru că nu putem organiza evenimente micuţe în toată lumea şi am primit numeroase oferte, vor avea loc diverse gale şi meciuri eliminatorii, toate sub licenţa SUPERKOMBAT. Partea a doua a fost lansată deja în Grecia şi Anglia, iar în curând vor avea loc evenimente similare în Ungaria, Olanda şi Spania.
S.R.: Jerome LeBanner a spus că, la momentul de față, România este în kickboxing precum era Olanda acum 10 ani. Îi dai dreptate?
A.H.: Le Banner este un om care se învârte în această lume încă de la apariţia K-1, iar eu aş putea fi subiectiv vorbind despre noi, însă presa de specialitate din străinătate a plasat SUPERKOMBAT ca fiind lider european în momentul de faţă, ceea ce ne onorează. Gândiţi-vă că înainte de apariţia Local Kombat, în 2003, acest fenomen era inexistent în România, iar K-1 se afla în plină glorie. Frecvenţa şi calitatea evenimentelor au avut un rol foarte important pentru dezvoltarea SUPERKOMBAT, iar acum, pe plan sportiv, Daniel Ghiţă, Cătălin Morosanu, Andrei şi Bogdan Stoica, Raul Cătinaș, Sebastian Ciobanu şi Benny Adegbuyi sunt printre cei mai apreciaţi luptători din lume. Toţi au pornit de aici, din România. Iar din spate vine o nouă generaţie, Amansio Paraschiv, Dănuț Hurduc, Cristian Ristea sau Cristi Spetcu putând oricând să facă pasul cel mare. În plus, toate galele sunt transmise în direct în peste 80 de ţări de pe 4 continente, iar asta atrage enorm de mult atenţia. Zilnic primim zeci de mailuri de la diverse persoane din întreaga lume care vor să facă parte din fenomenul SUPERKOMBAT.
S.R: Cum este văzut fenomenul SUPERKOMBAT în afara granițelor țării?
A.H: Cea mai bună dovadă o primim atunci când avem evenimente în străinătate. În Italia, de exemplu, când au avut loc Campionatele Mondiale Unificate şi la care au participat peste 5.000 de sportivi, Moroșanu sau Alexandru Lungu, invitaţi speciali, erau văzuţi ca nişte zei de aceştia. La selecţiile de la Atena, ne-am trezit cu aproape 20 de jurnalişti în sală, de la televiziuni, radiouri şi ziare. Acolo, presa tratează ca pe o mare performanță participarea unui sportiv elen în SUPERKOMBAT, aşa cum e cazul şi în Polonia, de altfel. Ca fapt divers, în Anglia, la selecţii, pe afiş, organizatorii locali au decis să-l pun pe Eduard Irimia, comparându-l cu Don King din kickbox. Asta te onorează, mai ales că ştim că noi, romanii, nu avem o imagine foarte bună în Regat. Pe lângă audienţele bune pe care le avem pe Eurosport, trebuie să vorbim şi de faptul că presa de specialitate din întreaga lume vorbeşte atât înainte, cât şi după, despre galele SUPERKOMBAT. Din Marea Britanie şi până în Brazilia, există articole care acoperă evenimentele organizate de o promoţie lansată în România, ceea ce înseamnă că există un feedback important.
S.R.: În toți acești ani, SUPERKOMBAT a lansat și tinere talente. Care este procedura de ”recrutare” a acestora?
A.H.:În urmă cu un an şi jumătate am reuşit să punem la punct un sistem care a început deja să dea roade. În ianuarie 2013 am organizat la Atena pentru prima oară un Tryouts (n.r. Selecţii), acolo unde l-am descoperit pe Giannis Stoforidis, cel care avea să ajungă până în marea finală de la Galaţi. Apoi am organizat evenimente similare în Croaţia, Germania, Brazilia şi alte ţări. Ultimele selecţii le-am avut la începutul lunii aprilie în Marea Britanie, cei doi sportivi selectaţi urmând să lupte pe 24 mai în următoarea gala SUPERKOMBAT. Practic, SUPERKOMBAT este împărţit în trei divizii în momentul de faţă: Tryouts, New Heroes şi World Grand Prix. New Heroes sunt gale dedicate exclusiv sportivilor din noua generaţie şi celor descoperiţi la Tryouts, exemplu fiind gala de la Ploieşti, acolo unde toţi sportivii descoperiţi în România de-a lungul ultimului an au avut ocazia să lupte împotriva unor luptători selectaţi la evenimente din toată lumea. Cei care confirmă în New Heroes primesc şansă de a lupta în World Grand Prix şi să ajungă în etapele finale ale sezonului. Credem mult în crearea unei noi generaţii de campioni fiindcă în acest moment majoritatea eroilor din vechiul K-1 sunt la apus de carieră şi e nevoie de sânge proaspăt.
S.R.: Ați început anul 2014 cu gale la Reșița și Ploiești. Ce ne poți spune despre desfășurarea lor?
A.H.: Dincolo de partea sportivă, pe care toată lumea a văzut-o pe viu sau din faţa televizorului, am ridicat standardul în ceea ce priveşte partea de producţie tv, asta şi datorită parteneriatului pe care l-am semnat cu Strategic Production. La toate galele din acest sezon vom păstra acelaşi standard şi chiar îl vom ridica pentru etapele finale, iar acum pot să spun că ne putem compara cu orice alt eveniment similar din orice colţ al lumii. La Ploieşti şi Reşita am mers şi pe dezvoltarea sectorului VIP. De acum încolo nu va însemna doar o zonă mai bună pentru urmărirea galei, ci şi una de socializare pentru vedete şi oameni de afaceri, dar şi prezentarea unor produse de lux, sectorul VIP fiind cu siguranţă o ţintă pentru comercianţi.
S.R: La Reşita aţi avut şi două lupte de MMA. Cum au fost primite de către public?
A.H.: A fost o premieră pentru o gală SUPERKOMBAT, acest pas fiind făcut datorită parteneriatului pe care îl avem pe plan naţional cu Federaţia Romană de Kempo şi de care suntem foarte mulţumiţi până acum. E o federaţie care demonstrează că poate asigura logistică pentru evenimente importante. Doi dintre campionii de la Kempo, Aurel Pîrtea şi Zsolt Balla, au impresionat, iar publicul a aplaudat la scena deschisă succesul lor, aşa că cel mai probabil vom continua acest proiect pilot cu meciuri de MMA.
S.R: Aţi avut evenimente în foarte multe oraşe din ţară. Unde aţi fost primiţi cel mai bine?
A.H.: Din istoria recentă, cel mai bun exemplu este Reşita, oraş unde am fost primiţi cu mult entuziasm şi unde autorităţile au pus la bătaie toată logistica necesară organizării unui eveniment de amploare aşa cum a fost primul World Grand Prix al anului 2014. Trebuie să îi mulţumim şi primarului Mihai Stepanescu, el a fost motorul de pe plan local. La cântarul oficial au fost prezenţi aproape 1.000 de fani, iar la gală, când sală a fost arhiplină, publicul şi-a încurajat favoriţii mai ceva ca la meciurile de fotbal. Nu trebuie să uităm însă Galaţiul şi Craiova, acolo unde autorităţile s-au implicat activ pentru că au înţeles cât de mult înseamnă expunerea pe care o are SUPERKOMBAT pe televiziune la nivel global.
S.R: După cum ai spus și tu, SUPERKOMBAT este lider în Europa. Dar aveți în calcul și o extindere pe pământ japonez sau în America de Nord?
A.H.: Momentan nu s-a pus în discuţie organizarea unei gale în Japonia, însă trebuie să admit faptul că în prezent există negocieri, care au depăşit deja stadiul incipient, pentru un eveniment sub steagul SUPERKOMBAT pe teritoriu american. O altă variantă pe care o avem pe masă în momentul ăsta este Africa de Sud, iar în toamnă cu siguranţă vom avea o gală mare în Olanda. Până atunci, ne concentrăm pe galele din 24 mai şi 21 iunie, iar apoi vom avea timp pentru a pune la punct toate aceste detalii.
FOTO: Sorin Pană/SUPERKOMBAT