CSA Steaua București a lansat în toamna anului 2015 un program special de dezvoltare a handbalului juvenil denumit sugestiv „Talentul este cheia“. Obiectivul este identificarea copiilor talentaţi, cu potenţial, pentru practicarea handbalului și dezvoltarea lor până la a deveni handbalişti profesionişti. În cadrul acestui program pot fi selecţionaţi copii cu vârste între 7 și 13 ani, care au calităţi pentru practicarea handbalului. Însărcinaţi cu descoperirea şi şlefuirea acestor calităţi sunt mai mulţi antrenori şi instructori specializaţi care se ocupă permanent de copii, întregul proiect fiind coordonat de fostul mare handbalist Viorel Mazilu, deopotrivă fost antrenor al echipei de seniori a clubului militar.
Mazilu a fost povestit pentru Sport Revolution cum a luat naştere acest proiect revoluţionar nu doar pentru handbalul românesc, ci şi pentru sportul românesc. „Eu m-am confruntat cu o problemă foarte mare când am fost antrenorul echipei de seniori. Aveam un lot de 18 jucători, mi s-au accidentat 12 jucători şi m-am dus la club să cer cinci juniori ca să completez lotul. Am luat ce era mai bun de la o şcoală sportivă, dar am rămas dezamăgit că nu era ce mi-aş fi dorit eu. Şi atunci am făcut un proiect care presupunea s-o luăm de la zero. Am fost o săptămână în străinătate să văd cum decurg lucrurile pe acest segment, după care am depus acest proiect la club. Pe loc mi l-au aprobat pentru că şi-au dat seama că trebuia investit în juniori. Şi de atunci ne axăm pe creşterea juniorilor“, a spus Mazilu.
Pregătire de la A la Z, în spiritul performanţei
„Talentul este cheia“ presupune deopotrivă ca toţi copiii selecţionaţi să fie împărţiţi în două grupe de pregătire: grupa 7-10 ani și grupa 10‑13 ani. Toţi puştii beneficiază de aproximativ 20 de ore de antrenament pe săptămână, ore în cadrul cărora se vor axa pe pregătirea fizică, tehnică și tactică, cât și pe pregătirea teoretică. De asemenea, mai există şi clasa „Talent“, unde copiii cu aptitudini deosebite sau cei care doresc dezvoltarea anumitor calităţi vor beneficia de programe de pregătire individuală.
După şase luni de la lansare, iniţiatorul proiectului susţine că este încântat de modul cum copiii şi părinţii au recepţionat chemarea clubului militar către practicarea handbalului. „Sunt foarte mulţumit de ce a ieşit. E un program care se derulează de şase luni, timp în care niciun copil nu a dat înapoi. Din păcate nu avem infrastructura necesară pentru a-i ţine pe toţi. Cei de la baschet ne-au lăsat să ne antrenăm la sala Mihai Viteazu, care pentru copii este o sală extraordinară“, mai spune Mazilu.
În total beneficiază de acest proiect aproximativ 70 de copii care sunt pregătiţi de antrenorii stelişti. Tinerelor talente li se oferă echipament, deplasări, masă şi tot ceea ce mai au nevoie pentru a deveni handbalişti de performanţă, astfel că toţi copiii sunt foarte motivaţi. În plus, programul dispune de toată tehnica necesară pentru a avea rezultate sigure şi eficiente. „La fiecare antrenament se înscriu câte zece. Îi analizăm pe toţi şi evident că îi vom opri pe cei mai buni. Fiecare copil are talent, dar noi încercăm să-i găsim pe cei mai talentaţi. Noi le măsurăm atribuţiile motrice nu doar ochiometric, ci şi tehnologic. Pe calculator putem urmări progresul lor, îi monitorizăm de unde au plecat şi unde au ajuns după şase luni de antrenament. Avem tot ce este necesar pentru a face handbal de performanţă. Avem un buget suficient de bun şi pe această cale mulţumesc conducerii CSA Steaua că a acceptat proiectul meu şi că investeşte în el. Este un proiect făcut pe 20 de ani şi sper să fie susţinut pe toată această perioadă“, completează Mazilu.
Părinţii micilor handbalişti, aliaţii antrenorilor
Antrenorul coordonator susţine că un obstacol care stă în calea transformării acestor copii în handbalişti este indisciplina. „Singurul impediment este cel mental. Dacă eşti un copil indisciplinat nu ai ce să cauţi la handbal. Părinţii au înţeles acest lucru şi îşi modelează copiii în spiritul disciplinei, iar asta ne ajută foarte mult, sunt un adevărat sprijin pentru noi. Şi chiar şi pe cei indisciplinaţi, care au talent şi merită să investim în ei, avem metode eficiente pentru a-i disciplina. Cea mai mare pedeapsă a unui copil e să-i iei echipamentul sau să-l ţii în tribună când greşeşte. Nu mai e ca pe vremuri, când erau certaţi sau bătuţi când greşeau, acum sunt alte metode care funcţionează perfect“.
Viorel Mazilu conchide cu o precizare a cărei valabilitate este de netăgăduit, fie că vorbim de trecut, prezent sau viitor. „Cheia succesului este s-o luăm de jos, de la zero. Şi marile cluburi au aceeaşi strategie. Şi nu neapărat doar în handbal, ci şi la alte secţii sportive. E dificil pentru că e nevoie de resurse, trebuie să ai modele. Noi, la handbal, avem un promotor foarte bun, echipa naţională sau echipele HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, iar asta ne-a ajutat mult să punem bazele acestui proiect foarte frumos, sper să ţină cât mai mult“.
„Talentul este cheia“ se bucură inclusiv de sprijinul jucătorilor echipei de seniori CSA Steaua Alexandrion București, care, în calitate de instructori, conduc minimum o ședinţă de pregătire pe săptămână și le ţin lecţii motivaţionale tuturor copiilor beneficiari ai acestui program.
Articol publicat în nr. 59 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply