Cine a fost mai întâi, oul sau găina? Nu de puţine ori ne-a trecut pe la urechi această întrebare. Dar v-aţi întrebat vreodată, cine a fost mai întâi, sportul sau sportivul? Încă din Antichitate existau jocuri practicate de luptători, care mai târziu au devenit sporturi, iar protagoniștii lor, sportivi. Cu timpul, fiecare sport a ajuns să aibă propriile reguli și propria evoluţie. Nu a mai durat mult și au luat fiinţă asociaţiile și federaţiile sportive, iar mai apoi cluburile sportive. În urmă cu 40 de ani, pe 27 octombrie 1973 în inima Covasnei, la Sfântu Gheorghe, se înfiinţa Clubul Sportiv Oltul, instituţie sportivă care a reprezentat odată cu trecerea anilor reperul sportului din județul Covasna. Clubul a cunoscut mai multe denumiri, începând cu CS Oltul, apoi Clubul Sportiv Muncitoresc şi în cele din urmă Clubul Sportiv Municipal, denumire păstrată până în prezent.
Anul acesta, clubul covăsnean a aniversat 40 de ani de activitate. Patru decenii de muncă, prestigiu, rezultate remarcabile, performanţe, sacrificii, victorii, valori printre sportivi, tehnicieni și cei din conducere. Cu această ocazie, conducerea clubului din prezent, în frunte cu directorul George Carcadia, a organizat o festivitate în data de 4 octombrie 2013, la care au participat sportivi, antrenori, coordonatori de secţii, profesorul Carol Șanta, fost director al clubului, cât și reprezentanţi ai presei locale sau sponsori. Nu au lipsit de la marele eveniment reprezentanţi ai instituţiilor statului și autorităţilor locale, precum Mădălin Guruianu, director programe sportive și de tineret din cadrul Primariei Sfântu Gheorghe; Éva Sztakics, viceprimarul municipiului, Iosif Nagy, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Covasna; Ioan Marian Ştiopu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport și Tineret.
Felicitări de rang înalt
Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a transmis un mesaj de felicitare clubului covăsnean: „Doresc să transmit Clubului Municipal Sfântu Gheorghe, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de existenţă, felicitări pentru întreaga activitate. Aceşti 40 de ani din istoria clubului îi are ca protagonişti şi actori principali pe toţi cei care, de la înfiinţare şi până în prezent, au scris pagini frumoase în istoria sportului. În acest moment aniversar, doresc clubului să continue tot ce a făcut bun, succese notorii pe plan naţional şi internaţional în toate disciplinele sportive cu care activează”. De asemenea, au fost adresate felicitări şi urări din partea reprezentanţilor Federaţiei Române de Atletism și a Federaţiei Române de Handbal.
George Carcadia, directorul clubului, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la obţinerea performanţei și i-a asigurat pe aceștia că dorește să continue ceea ce a început alături de Carol Șanta, căruia i-a arătat recunoașterea pentru faptul că l-a îndrumat și susţinut mereu. În același cadru, managerul clubului i-a informat pe cei prezenţi că pentru baza existentă are un proiect de dezvoltare pe care speră să-l facă funcţional în cel mai scurt timp: „Încercăm să aducem niște modificări la baza sportivă, acest lucru mă interesează și ca sportivii și oamenii din club să fie mulţumiţi. Dorim completarea aparatelor de concurs pentru gimnastică, lupte și arte marţiale, continuarea modernizării aparatelor la baza sportului, modernizarea sălii de forţă și includerea acesteia în circuit public. Ne axăm pe sportul de masă și atragerea copiilor către săli. În prezent, avem peste 70 de copii la toate secţiile. Numai concretizând o colaborare cu Clubul Sportiv Școlar, Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Covasna se poate face o strategie pe termen lung. Cu ajutorul acestora vom ajunge să avem rezultate și mai bune. Noi avem sportivi foarte buni și secţii puternice, tot timpul vom fi în primele trei cluburi. De asemenea, cu puţin suport de la minister și susţinere materială vom merge pe drumul cel bun.”
Diplome de excelenţă și de merit pentru cei prezenţi
După susţinerea discursului, directorul Carcadia a profitat de moment și a premiat sportivii, antrenorii, reprezentanţii instituţiilor publice, presa locală, cât și revista Sport Revolution pentru susţinerea și promovarea sportivilor și antrenorilor clubului de-a lungul timpului. Au fost înmânate diplome de excelenţă şi diplome de merit tuturor celor care, pe parcursul celor 40 de ani de existenţă şi activitate a CSM Sfântu Gheorghe, şi-au adus contribuţia, într-o măsură mai mare sau mai mică, la creşterea acestui club şi la obţinerea rezultatelor sportivilor. Fostul director, Carol Șanta, a ţinut să precizeze că este mândru că face parte din istoria clubului și, pe viitor, speră ca sportivii să obţină în continuare cât mai multe medalii: „Este un moment important în viaţa clubului, înseamnă că există tradiţie, să sperăm că există şi viitor. Mă bucur că astăzi am putut să fiu aici, împreună cu cei care au preluat ştafeta şi sper ca CSM Sfântu Gheorghe să îşi depăşească situaţia de astăzi, să aibă rezultate mai bune, să ne mândrim cu ele. Sufleteşte, eu nu pot să nu fiu alături de CSM, pentru că mai mult de jumătate din viaţa mea am petrecut-o aici.”
Directorul CSM Sfântu Gheorghe, George Carcadia, a precizat că aceşti 40 de ani înseamnă multă muncă, în primul rând din partea sportivilor, a antrenorilor, a fostei şi a actualei conduceri a clubului, arătând chiar în mesajul aniversar stima ce-o poartă celor din trecutul clubului: „Graţie unor tehnicieni devotaţi, unor sportivi talentaţi, unor administratori pricepuţi, CSM Sfântu Gheorghe a fost, timp de patru decenii, un etalon pentru sportul românesc. Arhiva CSM înregistrează mii de medalii la Campionatele Naţionale, sute de medalii balcanice, alte sute de prezenţe şi medalii la Campionate Europene şi Mondiale, precum şi numeroase participări la competiţia supremă a sportului, Jocurile Olimpice. Atletismul, luptele libere, handbalul, artele marţiale, gimnastica sau judo-ul au adus satisfacţii greu de reprodus în cuvinte şi au făcut celebru numele unui oraş mic de provincie, din inima ţării. Adversarii i-au respectat, spectatorii i-au aplaudat şi ziariştii i-au lăudat, fie ei tehnicieni sau sportivi. Astăzi, când aniversăm 40 de ani de activitate, am reuşit să ne întâlnim în această formulă, chiar dacă traversăm un an foarte greu pentru sportul românesc în ceea ce priveşte resursele”.
CSM Sfântu Gheorghe are șapte secţii coordonate de cinci profesori, care și-au dedicat viaţa acestor sporturi. La secţia de atletism este Katalin Révész, cu o vechime de 26 ani în acest sport. Antrenor în cadrul secţiilor de gimnastică și gimnastică ritmică este Liviu Botoș, care conduce o grupă de sportivi valoroși și talentaţi. Secţia de handbal este reprezentă de Viorel Bărbos, care antrenează în prezent două grupe de Junioare IV și Juniori IV. Secţia de lupte libere este cea care de la începuturile activităţii şi până astăzi a avut poate cea mai bună continuitate a performanţei. Arpad Matefi care modelează campionii, este antrenor și coordonator în cadrul secţiei:
„Această aniversare înseamnă şi o amărăciune că au trecut aceşti ani şi poate puteam să fac mai mult decât am făcut. Am adus atâtea medalii la Sfântu Gheorghe, încât nici nu le ştiu numărul, cred că sunt vreo 500, din care 22 medalii internaţionale, europene, mondiale şi un loc cinci la Olimpiadă. Eu zic că mai am de spus câteva cuvinte în acest sport, mai pot încă, numai să fiu sprijinit.” Secţiile unde medaliile vin pe bandă rulantă sunt cele de judo şi arte marţiale, ambele conduse de Petru Oltean, antrenor profesor 2 Dan în judo şi 6 Dan Ju-Jitsu, care ne-a mărturisit: „Mă simt onorat să știu că mă număr printre toţi cei care, de la înfiinţare și până în prezent în cei 40 de ani de activitate ai CSM-ului, au scris pagini frumoase în istoria sportului covăsnean, respectiv cei mai buni antrenori din judeţul Covasna. Am avut sprijinul total din partea domnului Carol Șanta la înfiinţarea celor două secţii judo și arte marţiale, pe care le coordonez din 2008 și pot să spun că mă bucur în continuare de sprijinul acordat mie si sportivilor mei și sub conducerea domnului George Carcadia.”
FOTO: Cosmin Iftode.
* Articol publicat în numărul 43 (octombrie) al revistei “Sport Revolution”
Leave a Reply