Campionatul Național de semimaraton s-a desfășurat pe 30 martie, în Parcul „Crâng” din Buzău. În această competiție la care au putut lua parte juniori, tineret și seniori, Alexandru Nicolae Soare (antrenat de Cristina Alexe – CS Știința Bacău, CSM Bacău), a câștigat cursa seniorilor, spre încântarea localnicilor buzoieni, care l-au susținut așa cum se cuvine pe atletul originar din orașul gazdă.
După două ediții desfășurate la Craiova (2017 & 2018), Campionatul Național de Semimaraton din acest an a fost organizat de către Federația Română de Atletism, Primăria Municipiului Buzău, S.C.M. Gloria Buzău, L.P.S. Buzău, A.J. Atletism Buzău și C.S.S. Buzău. “Este o onoare pentru noi să organizăm această competiţie, mai ales că a fost dorinţa colegilor din ţară să luăm noi acest Campionat”, a spus Gabi Nicolau, directorul CSS Buzău şi membru în Biroul Federal al F.R.A., ca reprezentant al Regiunii de Sud Est.
Pentru atletul originar din Buzău, Campionatul Național de Semimaraton a fost doar un concurs de verificare. Soare știa că este bine pregătit, dar a dorit să își testeze niveul prin această cursă de control. Alergătorul s-a instalat în fruntea clasamentului încă de la start și a condus până la final. A reușit să termine competiția cu timpul de 1:03:47, realizând un nou record personal pe această distanță (rezultatul fiind cu aproape 4 minute mai bun decât al alergătorului clasat pe a doua poziție). Recordul său anterior era de 1.04.06, timp realizat la Campionatul Mondial din Danemarca (2014).
Alexandru Nicolae Soare a devenit anul acesta campion național în proba de semimaraton pentru a treia oară consecutiv, titlurile din 2017 & 2018 aparținându-i tot lui (a câștigat cu 66.02 în 2017 și cu 65.11 în 2018). În concursul desfășurat la Buzău i-a plăcut cel mai mult faptul că a fost încurajat aproape la fiecare pas, atât familia, prietenii, cât și fostul antrenor fiindu-i aproape. Pentru prima oară i-au fost alături și bunicii, originari din comuna Padina, unde Soare și-a petrecut o mare parte din copilărie.
“Nu am avut o strategie de cursă, cum nu am în general la concursurile la care particip. Eu iau de fiecare dată cursa pe cont propriu, nu stau la plasă. De fiecare dată aleg să mă poziționez de la început cât de bine știu că pot”, a declarat campionul României la semimaraton după încheierea cursei.
În 2019 organizatorul Campionatului Național de Semimaraton, Federația Română de Atletism, a realizat un traseu sinuos, cu multe întoarceri și cu cinci ture, una de 2.897 de metri și patru de 4.550 de metri, competiția având punctul de START / FINISH în Parcul Crâng.
Au trecut 10 ani de la primul semimaraton alergat de Soare Nicolae Alexandru (cu timpul de 1:11:49), timp în care atletul buzoian a acumulat experiență și mulți km. În vârstă de 27 de ani, el a început să alerge la vârsta de 14 ani, urmând mai apoi Liceul cu program sportiv „Iolanda Balaș Soter” din Buzău, sub îndrumarea lui Vasile Popa.
În aprilie 2016 s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, după ce a realizat un timp de 2:18:52 la maratonul de la Hamburg. Specializarea lui este însă proba de 10.000 de m, probă în care a fost laureat cu argint în cadrul Campionatul European pentru tineret din 2013, Universiada de vară din 2015 și Universiada de la Taipei din 2017. De asemenea, la Cupa Europei din 2018, timpul realizat pe acestă distanță a fost de 28.25:38, cel mai bun rezultat românesc din ultimii 33 de ani, Soare devenind astfel unul dintre cei mai de perspectivă atleți români pe acest gen de distanțe.
Atletul buzoian este în prezent legitimat în cadrul a două cluburi sportive: CSM Bacău și CS Știința Bacău, unde se pregătește sub conducerea antrenoarei Cristinei Alexe.
Obiectivele principale în perioada următoare sunt Cupa Europei şi Campionatul European pe echipe, în proba de 5.000m (în 2019). Pentru ediția de anul viitor, de la Tokyo, Soare țintește baremul în proba de 10.000m.
Leave a Reply