Atunci când alegem un drum în viață, ne fixăm țeluri, și nu ne oprim din exploatare până nu ajungem acolo unde ne-am propus. Deși nu conștientizăm uneori, suntem cele mai puternice ființe ale universului. De-a lungul anilor am învățat să ne bucurăm, să analizăm, am învățat ce înseamnă să reușești sau să pierzi, ne-am obișnuit cu lucrurile bune și cu cele rele și niciodată nu ne-am oprit din drumul nostru. Unii dintre noi au ales lumea sportului pentru a face aceste descoperiri. Sportul te disciplinează, te educă și te ajută, te motivează, îți dă energie și echilibru. Cluburile își formează sportivii, iar aceștia fiind susținuți, reușesc să aducă rezultate notabile. CSM Sfântu Gheorghe este unul dintre cluburile cu cele mai multe medalii câștigate în ultimii ani și cu cei mai perseverenți sportivi.
La secția de arte marțiale a clubului covăsnean am avut ocazia să îl întâlnesc pe Alin-Ionuț Păncescu, în vârstă de 18 ani, un băiat muncitor și la început de drum în arta războiului (ju-jitsu). Alin ne-a împărtășit cum a început să practice artele marțiale, cu ce rezultate se mândrește și cui îi mulțumește pentru ceea ce este în prezent:
S.R.: Care a fost primul contact cu sportul și cum ai ajuns în sala de arte marţiale? Cine a fost primul tău antrenor?
A.P.: Totul a început când am fost admis la liceu. Voiam neapărat să practic un sport deoarece în ciclul gimnazial luaseam mult în greutate. Colegul meu de bancă, Cristian Oprea, care are și el rezultate remarcabile, mi-a povestit despre ju-jistu și mi-am propus să încerc. După prima săptămână am constatat că acesta este sportul pe care îl căutam de mult timp. Primul meu antrenor a fost domnul Petru Oltean, care mă coordonează și în momentul de față, și căruia îi mulțumesc pentru sprijinul necondiționat.
Artele marțiale – încredere, putere și flexibilitate
S.R.: Ce înseamnă pentru tine artele marţiale (ju-jitsu)?
A.P.: Pentru mine, artele marțiale au devenit un mod de viață, un stil de viață sănătos, acestea reprezintă încredere, stăpânire de sine, putere și flexibilitate. Artele marțiale te dezvoltă atât fizic, cât și psihic. Beneficiile fizice ale artelor marțiale înseamnă o sănătate mai bună și te apără în anumite situații. Un antrenament constant reglează funcționarea organelor, oferă o vitalitate crescută și un sistem imunitar foarte bun, iar cele psihice, întărirea voinței și cultivarea răbdării.
S.R.: De ce ai ales ju-jitsu, de ce nu o altă ramură a artelor marţiale?
A.P.: Am ales ju-jistu, dar și judo, sunt legitimat la CSM Sfântu Gheorghe la secțiile de Judo și Arte marțiale. Ju-jistu (arta războiului) și judo (calea supleții) au un surplus de eleganță față de celelalte arte marțiale.
S.R.: De când activezi la CSM Sfântu Gheorghe? Care sunt performanțele sportive obținute până în prezent?
A.P.: Din anul 2011 activez la CSM Sfântu Gheorghe, la cele două secții. Performanțele mele sportive sunt: în 2012 la Campionatul Național de Ju-jistu, București – vicecampion național la categoria +94 juniori; locul III la categoria +81 aspiranți și locul III la Campionatele Balacanice & Cupa Europeană desfășurate la București. În anul 2013 la Campionatul Național de Ju-jistu, Cluj-Napoca, am obținut locul I la categoria de +94 juniori; Campionatul Național de Ju-jistu Seniori, București locul II la categoria +94 seniori. Cel mai mult mă mândresc cu locul V la Campionatele Mondiale de Ju-jistu desfășurate la București. Menționez că toate aceste rezultate nu au fi fost posibile fără sprijinul părinților mei, al colegilor de antrenament (Cristian Oprea, Vlad Codreanu, Daniel Bulai, Robert Vaida, Alpar Nagy), al domnului antrenor Petru Oltean, conducerii clubului CSM Sfântu Gheorghe și domnului director George Carcadia, cărora le mulțumesc pentru susținerea și încrederea acordată.
S.R.: Ai un idol în acest sport? Sau ai avut un model după care te-ai ghidat de când erai mic?
A.P.: La judo o am pe Alina Dumitru, încă de când eram mic îi urmăream evoluția la televizor și o susțineam.
Alin Păncescu: „Dacă vrei, poți!”
S.R.: De ce crezi că copiii şi adolescenţii de vârsta ta nu mai fac mişcare/sport la fel ca în anii trecuţi, atunci când erau mult mai mulţi sportivi legitimaţi la cluburi şi rezultate pe măsură?
A.P.: Sportul este important nu numai pentru viața tinerilor ci și pentru viața tuturor oamenilor. Însă, mulți tineri din ziua de azi sunt atrași de alte lucruri. Unii aleg cluburile și cafenelele în loc să se ocupe cu ceva serios, ceea ce este și sănătos, cu alte cuvinte, majoritatea tinerilor nu știu de unde să pornească, ce să facă cu viața lor. Desigur, totul ține de voința fiecăruia. Deviza mea este „Dacă vrei, poți!”
S.R.: Felicitări pentru prestația din 2013 și pentru rezultatele obținute! Ce planuri ai pentru viitor şi ce medalie îţi doreşti cu ardoare?
A.P.: Vă mulțumesc! Îmi doresc să dau admitere la Universitatea Transilvania din Brașov, profil Kinetoterapie și motricitate specială. Pe plan sportiv, îmi doresc să mă clasific pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la următorul Campionat Mondial.
S.R.: Ce le transmiți iubitorilor de arte marţiale? Şi copiilor care vin din urmă?
A.P.: În primul rând sănătate, deoarece este cel mai important aspect. Copiilor le transmit că sportul trebuie făcut cu plăcere, pentru că numai așa poate stimula relațiile bazate pe cinste, încredere și se dezvoltă armonios. Cu ajutor sportului, copiii pot combate stresul și riscul de tulburări și dereglări de comportament.
FOTO: CSM Sf. Gheorghe
* Articol publicat în numărul 46 (februarie) al revistei “Sport Revolution”
Leave a Reply