Regretatul Ion Panţuru și Nicolae Neagoe aduceau României prima medalie, un bronz, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Grenoble din 1968, în proba de bob 2 persoane. După 48 de ani, sportivii noștri au câștigat la a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret, de la Lillehamer, un aur și un bronz prin Eduard Cășăneanu la hochei îndemânare, respectiv Mihaela Hogaş, la patinaj viteză echipe sprint, cu o echipă internaţională, alături de reprezentanţi ai Italiei, Germaniei și Norvegiei. La acestea s-au mai adăugat două prezenţe pe locul 4 și una pe 6 la sanie și monobob. Alte amănunte ne-au fost oferite, în exclusivitate, de Alexandru Epuran, șeful de misiune, din partea COSR.
„A fost o surpriză plăcută pentru mine revenirea la Lillehamer, unde am participat în 1994 la Jocurile Olimpice de Iarnă, la prima deplasare ca oficial. Un orăşel norvegian foarte apropiat de mişcare, în care populaţia practică de la vârste fragede diverse sporturi de iarnă, iar adulţii şi numeroşii tineri, buni cunoscători ai fenomenului, vin la competiţii, cum a fost cea de acum. Oameni foarte prietenoşi, deschişi, gata să te ajute în caz de nevoie, oferindu-ţi informaţiile dorite. S-a observat, ca şi la Innsbruck, în urmă cu patru ani, că ţara lor a mai organizat competiţii la un asemenea nivel. Iar sportivii, chiar dacă nu aveau rezultatele obţinute de participanţii la ediţiile seniorilor, s-au dovedit foarte bine pregătiţi. Majoritatea bazelor sportive erau cele de acum 22 de ani, cu unele retuşuri. Cu sprijinul CIO au construit patru buildinguri extrem de funcţionale, cu camere pentru tot atâtea persoane, în care te puteai odihni, prepara o cafea sau un ceai într-o bucătărie. Distanţele între bazele sportive nu erau prea mari, cea mai lungă fiind parcursă cu autobuze în circa 30 de minute, după un orar bine pus la punct. Am remarcat că pe străzi sau pe trotuare nu era nici urmă de sare, ca pe la noi, care să contribuie la topirea zăpezii. Şi încă un aspect, legat de voluntari. Am avut şi noi doi, pe Emil Imre, dublu medaliat la FOTE Braşov, şi pe Monica Muica din Cluj-Napoca, la a doua experienţă de acest gen, după cea de la Innsbruck. Ca o remarcă generală, s-a observat obişnuinţa sportivilor şi antrenorilor cu aceste competiţii multisport, de la FOTE, la Jocurile Europei şi la Jocurile Olimpice de Tineret“.
Interesant e faptul că medaliaţii noştri provin de la sporturi cu probleme, patinaj, în special, şi hochei pe gheaţă. Susţinute într-o anumită perioadă de către COSR, prin intermediul cluburilor, considerându-se că sportivii nu trebuie să sufere din cauza problemelor administrative. A fost un sprijin punctual, cu echipamente şi nu numai. Cu atât mai relevante sunt rezultatele obţinute. Un bronz la patinaj viteză al Mihaelei Hogaş, 16 ani, cu echipa internaţională, alături de Chiara Cristelli din Italia, germanul Ole Jeske şi norvegianul Allan Dahl Johansson, la şapte sutimi de medalia de argint rămâne o adevărată performanţă, numai dacă ne-am referi doar la calitatea patinelor concurenţilor. Ea a concurat la trei probe, 500, 1.500 şi cu start în bloc.
În privinţa aurului cucerit de colegul de generaţie Eduard Căşăneanu, e cu atât mai important cu cât a fost obţinut în dispută cu 20 de hocheişti, la şase probe, cei mai buni opt disputându-şi apoi laurii în finala programată pe parcursul unei singure zile. Românul nostru s-a remarcat încă din faza eliminatorie, unde a ocupat locul 1 la cel mai rapid şut, al doilea la viteză sau al treilea la şut. O întrecere în care se punea accent pe îndemânare şi agilitate, cel mai bun dovedindu-se sportivul cu un psihic remarcabil. Un feeling deosebit pentru un sportiv de numai 16 ani, cultivat de antrenorul Elekes Levente, fost component al lotului naţional de hochei.
Chiar dacă nu au urcat pe podium, merită aprecieri şi cei de la bob, sanie şi skeleton, care au reuşit trei clasări în primii zece şi patru pe poziţiile 11-16. Cel mai aproape de medalie a fost dublo-ul sănierilor Marius Gîtlan-Flavius Crăciun, cărora le-au lipsit doar două zecimi. Pe acelaşi loc 4 s-a clasat şi Mihai Tentea la monobob. Gîtlan şi Crăciun au participat şi la proba pe echipe, împreună cu Carmen Manolescu şi Andrei Turea, încheind pe 6. La rândul ei, skeletonista Diana Puşcaşu a fost a şaptea. De reţinut şi locul 9 al săritoarei cu schiurile Andreea Trâmbiţaş.
Una peste alta, a fost o ediţie de la care un important număr de sportivi români şi-au autodepăşit condiţia.
Leave a Reply