În virtutea acestei pasiuni pentru oină, profesorul Dan Aluaş de la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu“ din Hida este un model. A dezvoltat această pasiune şi elevilor, mai întâi celor din Dragu, unde a activat ca şi profesor şi director o perioadă, apoi, celor de la Hida, completaţi de elevii de la Dragu care, înscriindu-se la liceu şi-au regăsit mentorul şi îndrumătorul, dispus să dea continuitate muncii sale de foarte mulţi ani.
Deşi a revenit la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu“ din Hida doar de doi ani, rezultatele, datorate pasiunii şi apostolatului domniei sale, nu s-au lăsat aşteptate, astfel încât s-au concretizat în calificarea şi participarea la ONSS – oină, etapa naţională, desfăşurată anul acesta la Sibiu.
Pasiunea nu s-a oprit, deschiderea elevilor spre practicarea oinei, l-a impulsionat şi mai mult şi, iată că în data de 15 iunie 2014 a organizat şi desfăşurat competiţia “CUPA HIDA – OINĂ, EDIŢIA I”, competiţie care s-a jucat în sistem “turneu” ( fiecare cu fiecare). Şi pentru că “Omul sfinţeşte locul”, domnul profesor la solicitarea multora elevi dornici de a juca “s-a văzut nevoit” să construiască o a doua echipă la Hida. Astfel, au fost înscrise în competiţie patru echipe: două de la Hida – “Avântul” şi “Juniorii”, şi două din judeţul Maramureş – “Măgura” Coaş şi “Cetatea” Remetea Chioarului.
Competiţia a impresionat în primul rând prin combativitatea cu care s-a derulat, prin respectul care a domnit în teren şi în afara acestuia, prin atmosfera de prietenie care s-a manifestat pregnant la toţi jucătorii indiferent de echipa în care au activat.
Dincolo de frumuseţea jocului, competiţia a înseamnat întrecere, ceea ce a condus spre rezultate şi ierarhii. Fiind sistem “turneu”, s-a efectuat o tragere la sorţi iniţial pentru a stabili ordinea jocului, iar meciurile s-au jucat şi au avut rezultatele după cum urmează:
I. “Cetatea” – “Juniorii” : 16 – 0
II. “Avântul” – “Măgura” : 5 – 15
III. “Cetatea” – “Avântul” : 2 – 11
IV. “Juniorii” – “Măgura” : 9 – 23
V. “Cetatea” –“Măgura” : 9 – 19
VI. “Avântul” –“Juniorii” : 2 – 29
Clasamentul final, a fost stabilit în funcţie de numărul de puncte acumulat după jucarea celor trei meciuri de către fiecare echipă.
“CUPA HIDA – OINĂ, EDIŢIA I”, a avut următoarele rezultate:
Locul I – “Măgura” Coaş, Maramureş 9 puncte
Locul II – “Avântul” Hida 8 puncte
Locul III –“Cetatea” Remetea Chioarului, Maramureş 5 puncte
Locul IV – “Juniorii” Hida 3 puncte
Ca la orice competiţie, există jucători de mare valoare care se remarcă printr-o prestaţie de înaltă calitate, iar aceste performanţe, la oină, sunt recompensate prin acordarea unor distincţii:
1. “Cel mai tehnic jucător” – Gog Ionut , “Avântul” Hida
2. “Cel mai bun apărător” – Varga Daniel – Natanael, “Avântul” Hida
3. “Cel mai bun trăgător” – Moje Cristian – “Măgura” Coaş, Maramureş
4. “Cel mai eficace jucător” – Ţânţă Andrei – “Măgura” Coaş, Maramureş
5. “Cea mai lungă bătaie a mingii” – Moje Cristian – “Măgura” Coaş, Maramureş
6. “Cel mai tânăr jucător” – Ivan Radu Marius – “Măgura” Coaş, Maramureş
7. “Cel mai fair-play jucător” – Micle Cosmina – “Măgura” Coaş, Maramureş
8. “Diplomă de excelenţă” – Moje Călin –“Cetatea” Remetea Chioarului, Maramureş
Orice competiţie presupune eforturi financiare, domnul profesor Dan Aluaş reuşind şi în această direcţie atragerea de fonduri şi ţine în mod deosebit să mulţumească oamenilor de suflet, oamenilor care iubesc copiii şi înteleg nevoia lor de manifestare şi de practicare a unui sport atât de frumos şi de elegant. Aceşti oameni sunt:
1. Colectivul de cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu“ din Hida condus de doamna director Lucia-Eluţa Cliţan
2. Primăria Comunei Hida în frunte cu domnul primar Dumitru Petruş
3. Adelaida Com reprezentată prin domnul Druhora Florin
4. Casa Groza reprezentată prin domnul Ghiţă Groza
5. PanGroza reprezentată prin domnul Grigore Groza
6. Boldor Florex reprezentată prin domnul Boldor Florin
7. Domnul Druhora Dănuţ
8. Domnul Souca Dobrin
La sfârşitul competiţiei de oină, prima care a avut loc la Hida, domnul profesor Dan Aluaş se declară mulţumit şi precizează că speră în perpetuarea ei, şi că speră ca oina să devină tradiţie în Hida, iar sportul românesc tradiţional să îşi găsească binemeritatul loc de cinste, atât în inimile tuturor sălăjenilor cât şi în inima tuturor românilor de pretutinderi.
Material realizat de Prof. Ioana-Daniela Ardelean – Consilier de imagine LTLR Hida, în colaborare cu domnul profesor Dan Aluaş – LTLR Hida
FOTO: FR Oină
Leave a Reply