Tenisul masculin românesc pare să se afle pe o pantă descendentă în ultima perioadă. Singurul român prezent în prima sută a tenisului mondial, Victor Hănescu, este într-o continuă cădere în clasamentul ATP, iar Adrian Ungur și Marius Copil nu reușesc momentan să își croiască drum spre vârf. În plus, Horia Tecău este și el departe de forma care l-a consacrat.
România are în acest moment doar patru reprezentanți în primii 500 de jucători ai lumii, toți patru ocupând locuri mult inferioare față de cea mai bună clasare a lor all-time. Ba, mai mult, cu excepția lui Marius Copil, ei se află într-un moment al carierei în care progresul vine din ce în ce mai anevoios, dacă nu chiar deloc. Spre comparație, tenisul feminin românesc are 12 fete în primele 500, dintre care patru în prima sută.
Cel mai bine clasat jucător român este în continuare Victor Hănescu, ajuns la vârsta de 32 de ani. El ocupă locul 77 în ierarhia ATP, după ce acum trei luni era pe 46. De atunci, însă, Hăne a scăzut de la o săptămână la alta. Ultima sa victorie în circuitul ATP datează din 30 iulie, când l-a învins în primul tur al turneului de zgură de la Kitzbuhel pe Aljaz Bedene cu 6-2, 6-1. A fost eliminat ulterior de Albert Montanes în trei seturi, moment în care a început o perioadă neagră pe hard, plină de insuccese. Numărul turneelor consecutive la care a fost eliminat din primul tur a ajuns la șase: Winston-Salem, US Open, Sankt Petersburg, Kuala Lumpur, Tokyo și Shanghai. La ultimele trei, Hănescu și-a adjudecat de fiecare dată primul set, însă adversarii săi au întors meciul în următoarele două. “Punctul culminant” al acestor contraperformanțe a fost atins la Sankt Petersburg, unde Victor a pierdut în primul tur în fața lui Karen Khachanov, un jucător rus de doar 17 ani care în momentul începerii turneului nu apărea în clasamentele ATP.
A doua rachetă a echipei de Cupa Davis a României, Adrian Ungur (28 de ani), se învârte de aproximativ doi ani în jurul locului 100 mondial, având perioade în care pătrunde în prima sută, însă nu reușeşte să se mențină acolo pentru mult timp. În prezent, Ungur ocupă locul 113, cea mai bună clasare a sa din acest an fiind locul 92. De la US Open, Ungur nu a mai fost pe tabloul principal al vreunui turneu important, ci doar în calificări (unde a fost eliminat) sau la turnee Challenger, astfel că încercările sale de a reintra în prima sută au fost, cel puțin în ultima perioadă, sortite eșecului.
Speranțele unei noi prezențe românești în top 100 se legau de numele lui Marius Copil, tenismen care are de partea sa vârsta (22 de ani). El a reușit în acest an să câștige un turneu Challenger la Quimper și a mai ajuns în alte două finale (la Arad și la Guimaraes). Din păcate, lipsa rezultatelor la turnee importante nu i-a permis să avanseze prea mult în ierarhia ATP. El a început anul de pe locul 161, însă a început să urce constant în clasament, ajungând la jumătatea lunii august pe 124. Ascensiunea s-a oprit, însă, aici, iar până în prezent a mai retrogradat 13 poziții.
Singurele semne oarecum îmbucurătoare vin dinspre jocul de dublu. Deși pare departe de forma care l-a adus acum un an pe locul cinci în ierarhia ATP de dublu, Horia Tecău se menține încă în elita tenisului. Dacă în clasamentul jucătorilor de dublu el se află abia pe locul 28, în ierarhia pe perechi, el și partenerul său, Max Mirnyi, ocupă cea de-a noua poziție, păstrând încă șanse pentru calificarea la Turneul Campionilor. Cei doi au câștigat anul acesta trei turnee (București, s’Hertognebosch și Beijing) și au disputat încă două finale.
Forma nefastă a tenismenilor români se reflectă și la nivelul rezultatelor României în Cupa Davis. Țara noastră ocupă în această ierarhie abia locul 29, având ca vecine de clasament țări ca Uruguay sau Coreea de Sud. În ultima întâlnire din Cupa Davis, România a fost umilită de Olanda, care ne-a administrat un neverosimil 5-0.
Astfel, orizonturile tenisului masculin românesc par a fi din ce în ce mai restrânse, iar singurul suflu nou este cel adus de Patrick Ciorcilă (locul 558 ATP), clujeanul de 17 ani care l-a eliminat pe Ungur de la Challengerul din Brașov. El a urcat de la începutul anului 431 de locuri, însă, în mod natural, pașii pe care îi face în față sunt din ce în ce mai mici pe măsură ce se apropie de vârful clasamentului, așa că arma principală a iubitorului de tenis din România va trebui să fie în perioada următoare răbdarea. Eterna răbdare.
FOTO: BRD Arad Challenger.
* Articol publicat în numărul 43 (octombrie) al revistei “Sport Revolution”
Leave a Reply