Sportul românesc a fost zguduit recent de mai multe scandaluri de dopaj. Indiferent dacă substanțele interzise au ajuns în corpul sportivilor în mod voit sau nu, depistările pozitive rămân o pată neagră atât pentru ei, cât și pentru țara noastră la nivel mondial.
Seria românilor depistați pozitiv a fost deschisă de Roxana Bârcă. După ce a obținut medalia de aur la Universiada de la Kazan, atleta nu a avut prea mult timp la dispoziție pentru a se bucura de acest succes. Testele de laborator au descoperit în organismul româncei o substanță interzisă care, spune ea, este conținută de un medicament pe care ea îl lua de ani buni. Bârcă a declarat după acest eveniment nefericit pentru site-ul Federației Române de Atletism: „Din cauza unor dereglări ale ciclului menstrual, la indicaţia medicului ginecolog, de patru-cinci ani folosesc produsul Duphaston. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul efectuat în Rusia”. ANAD a precizat însă că Duphaston-ul nu conține substanțe interzise, iar la scurt timp a elucidat misterul: substanța cu care a fost depistată Bârcă pozitiv este metasteron, un steroid anabolizant.
Atenția s-a mutat peste aproximativ o lună la antrenorul Roxanei, Augustin Barbu, după ce o altă eleva de-ale sale, Simona Maxim, a fost și ea depistată pozitiv cu EPO. Pedeapsa normală pentru această abatare este suspendarea timp de doi ani, însă circumstanțele agravante i-au dublat pedeapsa atletei. Maxim s-a sustras din cantonamentul lotului național în momentul în care a aflat că toți sportivii vor efectua controale doping.
După aceste două cazuri din lumea atletismului, a venit rândul halterelor. Campion european și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, Răzvan Martin a fost găsit și el dopat. A urmat vicecampioana europeană Elena Andrieș și Marius Danciu, medaliat la Campionatul Mondial Universitar. Președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad, a declarat pentru Sport Revolution: ”Pentru noi este o bilă neagră. Fie că ne convine sau nu, asta e realitatea. Noi am încercat să facem tot timpul, atât cu sportivii, cât şi cu antrenorii, tot felul de preveniri. E un pic ciudat că s-a întâmplat. Chiar şi înainte de campionatul european am avut un control internaţional, dar şi unul de la ANAD. Este vorba despre o substanţă foarte ciudată“.
Măsurile nu au întârziat să apară. COSR, în colaborare cu MTS, a emis un ordin care prevede că toți sportivii seniori participanți la Campionate Mondiale sau Europene trebuie să efectueze controale anti-doping înainte de a se deplasa spre competițiile internaționale. Carmen Tocală, secretarul de stat al MTS, a declarat: “COSR s-a angajat să facă aceste controale înainte de Jocurile Olimpice, iar MTS înainte de Europene şi Mondiale. Dacă le facem după, atunci nu mai au niciun rost. Le-am transmis federaţiilor acest ordin şi trebuie să înţeleagă că de acum înainte toate controalele vor fi făcute înainte de competiţii. Toate cheltuielile sunt suportate de MTS, inclusiv cele pentru deplasarea specialiştilor care se ocupă cu testele anti-doping în teritoriu.”
Invitată în cadrul emisiunii Sport Revolution, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, Grațiela Vâjială, a tras un semnal de alarmă în legătură cu aceste cazuri. Ea susține că o mobilizare mai bună din partea agenției pe care o conduce ar putea duce la evitarea acestor cazuri pe viitor și a dat detalii referitor la procedura după care se desfășoară testele: “Testarea doping se face atât în timpul pregătirii cât şi în timpul concursurilor. Vrem ca testările să se intensifice în timpul pregătirilor, atunci când sportivii pot folosi foarte lejer acele anabolizante. Substanţele care se determină în competiţie sunt toate cele de pe listă, în vreme ce în perioada pregătirilor sunt valabile doar o parte”, a spus Vâjială.
Fie că vrem să recunoaștem sau nu, dopajul în sport devine o problemă din ce în ce mai mare nu doar pentru România, ci la nivel mondial. Desigur, de cele mai multe ori trișorii sunt prinși mai devreme sau mai târziu. Totuși, nu putem avea certitudinea că printre campionii mondiali admirați de întregul mapamond și luați drept modele de tinerii care vor să urmeze o carieră în sport nu se numără și persoane nedemne de titlurile și ovațiile obținute. Lista sporturilor care au scăpat nepătate de acest tip de scandaluri este din ce în ce mai restrânsă, invers proporțională cu sonoritatea numelor care apar în rândul celor prinși cu mâța în… sânge sau urină. Tendința globală de a transforma sportul în afacere a afectat grav percepția despre ce înseamnă el cu adevărat: o luptă cinstită, la finalul căreia cel mai bun iese învingător. În acest ritm, nu va fi departe clipa în care sportul va însemna doar găsirea celor mai performante substanțe care să fie administrate unor oameni folosiți practic pe post de cobai, transformându-i astfel în campioni ai lumii și umplându-i de glorie deșartă.
FOTO: huffpost.com
*Material preluat din numărul 41 al revistei “Sport Revolution”.
Leave a Reply