Chiar dacă Naţionalele de bob, sanie şi skeleton, desfăşurate pentru a şaptea oară pe pista artificială de la Igls-Austria, au avut loc calendaristic înaintea Europenelor de sanie, găzduite de localitatea germană Oberhof în a doua decadă a lui ianuarie, vom începe articolul cu referiri la competiţia continentală, unde s-a obţinut un rezultat remarcabil.
Deşi n-a fost o medalie, imposibil de cucerit într-o companie cu ştafete mixte de valoarea Germaniei, Italiei şi Rusiei, ci numai o clasare pe locul 6, performanţa merită subliniată. Cu atât mai mult cu cât niciun sănier român nu ocupase o asemenea poziţie la întreceri de un înalt nivel. Ultimii, să le zicem mohicani, au fost Ion Apostol şi Sorin Cepoi, care au încheiat de două ori pe 6, la dublu, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Albertville 1992 şi Lillehamer 1994, prinzând şi un loc 4, la campionatele lumii. Sigur că o întrecere europeană înseamnă altceva, dar să nu neglijăm faptul că germanii se numără de ani buni printre protagoniştii Jocurilor Olimpice.
Revenind la competiţia de la Oberhof, să-i menţionăm pe cei care şi-au predat ştafeta, în ordine, Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, apoi dublo-ul Paul Anghel-Andrei Ifrim. A câştigat, evident, Germania, cu Natalie Geisenburger, Felix Loch, Toni Eggert-Sascha Beneken, nimeni alţii decât învingătorii de la individual şi dublu. Podiumul a fost completat de reprezentanţii Italiei, Sandra Gasparini, Armin Zoggeler, Christian Oberstolz-Patrick Gruber, la 361 miimi şi de cei ai Rusiei, Tatiana Ivanova, Albert Demcenko, 41 ani, Vladimir Nijenkov-Vladislav Maknutin, la 757.
Raluca Strămăturaru a avut o comportare bună şi la individual, unde a ocupat locul 10. O evoluţie care poate fi apreciată a fost şi în proba de dublu, la finele căreia Paul Ifrim şi Andrei Anghel au venit pe 15, care putea fi altul, dacă ţinem seama că nu mai puţin de nouă echipaje au fost despărţite de până la 900 de miimi! Au concurat şi două echipaje compuse din fraţi, cehii Lukas şi Antonin Broz, locul 6, letonii Andris şi Juris Sics, 11. Niciun campion de la precedenta ediţie nu şi-a păstrat poziţia, Tatiana Ivanova, de exemplu, venind doar a opta.
Zăpada a ocolit competiţia desfăşurată acasă la Schlierenzauer
Chiar dacă zăpada n-a fost darnică în zilele când aproape 100 de sportivi români, reprezentând 18 cluburi, s-au întrecut pentru titlurile naţionale la Igls, nu departe de Innsbruck, oraşul natal al lui Gregor Schlierenzauer, liderul Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile, competiţia şi-a atins scopul. Ne-au confirmat organizatorii, Federaţia de Bob-Sanie şi o bună parte dintre antrenorii care au putut vedea forma sportivilor din loturile naţionale. Lucru deosebit de important dacă ţinem seama că, în cursul lunii ianuarie, urmau să se desfăşoare etape de Cupa Europei, Cupa Mondială, întreceri continentale pentru seniori şi mondiale pentru juniori, la sanie, campionate ale lumii de bob şi skeleton, rezervate seniorilor.
Cei mai buni la sanie au fost aceiaşi de la precedenta ediţie: Valentin Creţu, de la CSO Sinaia, Raluca Strămăturaru – CSAM Bucegi Predeal, Paul Ifrim-Andrei Anghel, legitimaţi la CSU Braşov, iar pe echipe: CSO Sinaia, cu Valentin Creţu, Violeta Strămăturaru, Radu Şovăială-Andrei Teodorescu. Au mai luat medalii: Ionuţ Ţăran – CSU Piteşti, Daniel Popa – CSS Petroşani, Violeta Strămăturaru – CSO Sinaia, Mădălina Popa – CSU Piteşti, Radu Şovăială-Andrei Teodorescu – CSO Sinaia, Alexandru Codarcea-Gabriel Bentu – CSU Piteşti, iar pe echipe CSU Piteşti şi CSU Braşov.
În absenţa liderului boberilor, pilotul Nicolae Istrate, care urmează să revină la Mondialele de la St. Moritz, competiţia s-a constituit în dueluri ale tinerilor, câştigate de Andreas Neagu-Dănuţ Moldovan – CSO Sinaia, care s-au impus şi cu bobul de 4, alături de Marian Iorga şi Mădălin Rusu, iar la fete de colegele Maria Constantin-Andreea Grecu. Acestea din urmă au confirmat rezultatele obţinute în ultima vreme la Cupa Europei şi Cupa Mondială. Podiumurile au fost completate de Alexandru Grigore-Florin Crăciun – SC Miercurea Ciuc, fraţii Emil şi Traian Peptea – Olimpia Bucureşti, ultimii concurând şi alături de Bogdan Otavă-Dănuţ Stancu, urmaţi de Ionuţ Andrei-Bogdan Roman-Bogdan Bărcăcilă-Dorin Mincă – Muscelul.
Skeletonul i-a avut învingători, din nou, pe Dorin Velicu – CSI Vatra Dornei şi Maria Mazilu – CSO Sinaia (locul 4 în ianuarie, la Cupa Intercontinentală), urmaţi de Silviu Mesaroşi – CSO Sinaia, Gabriel Candrea – CSI Vatra Dornei, respectiv pe Delia Ivaş – CSI Vatra Dornei şi Ioana Păcioianu – Muscelul, fiica antrenorului de la lotul naţional de bob.
Ei reprezintă viitorul
Nu puteam omite numele celor mai tineri concurenţi, juniorii, care şi-au trecut în palmares primele trofee de campioni naţionali, obţinute la 1.400 kilometri de ţară. Ne-ar bucura să mai auzim de Remus Rusescu, de la CSTA Bucureşti, Carmen Manolescu – CSO Sinaia, Cosmin Atodiresei-Ştefan Muşei – CSI Vatra Dornei – juniori II, Daniel Popa – CSS Petroşani, Denisa Postoacă – Muscelul, aceiaşi Atodiresei şi Muşei – juniori I (sanie) şi Gabriel Candrea – CSI Vatra Dornei (skeleton). Curios, dar bobul n-a avut participanţi la aceste categorii de vârste.
Leave a Reply