Prin clasarea pe prima poziţie a podiumului pe naţiuni atât la Campionatele Mondiale de Kempo pe Echipe (Vagos-Portugalia), cât şi la Campionatele Mondiale de Kempo Individual (Budapesta – Ungaria), Federaţia Română de Kempo a demonstrat încă odată că este un ambasador cert al sportului românesc, o carte câştigătoare pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.
Într-o perioadă în care tot mai mulţi dintre cei care conduc destinele acestui frumos şi elegant domeniu numit “sport” se plâng de numărul din ce în ce mai redus de tineri care intră în salilele de sport, dar şi de performanţele din ce în ce mai puţine obţinute la nivel internaţional, iată că există federaţii care reuşesc, printr-o muncă infernală, să ţină ştacheta sus. Una dintre acestea este Federaţia Română de Kempo, care concepe cu mult profesionalism programe şi proiecte de dezvoltare şi promovare a sportului pe care îl reprezintă. Dacă la finele lunii decembrie a anului trecut FR Kempo a promovat împreună cu Primăria Sectorului 5 din Capitală programul “Campionii Kempo în Şcoala Ta”, în care au fost implicaţi peste 800 de elevi, iată că anul acesta federaţia a bifat un alt succes managerial, reuşind să semneze un parteneriat în urma căruia peste 500 de copii vor fi implicaţi în activităţile sportive, beneficiind de gratuitate timp de un de zile pentru antrenamente, echipamente şi participări la competiţii. Toate aceste programe au ca scop promovarea Kempo la nivel naţional, dar, mai ales, dezvoltarea pepinierei acestui sport. Pentru că, practic, dezvoltarea pepinierei de copii, împreună cu eforturile imense depuse de sportivi şi antrenori, reprezintă reţeta de succes a FR Kempo. O reţetă despre care mulţi vorbesc, dar pe care, necesitând o muncă intensă şi continuă, foarte puţini o aplică.
După Campionatele Mondiale de Kempo pe Echipe, desfăşurate în Portugalia, unde sportivii români au bătut cam tot ce a mişcat, cucerind şase din cele şapte centuri mondiale puse în joc, fiind aplaudaţi la scena deschisă de cei peste 3.500 de spectatori prezenţi în sală, iată că istoria s-a repetat şi la Campionatele Mondiale de Kempo Individual din Ungaria unde, la capătul a patru zile de foc, România s-a clasat din nou pe prima poziţie a clasamentului pe naţiuni la “fighting”şi “over-all”.
“A fost o perioadă foarte grea pentru că, într-un interval de doar două săptămâni, am participat atât la mondialele pe echipe, cât şi la cele individuale, majoritatea sportivilor mei luptând în medie 10-12 meciuri/competiţie, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un sport de luptă atât de complex şi agresiv cum este Kempo. Pe de o parte sunt mulţumit că ne-am atins obiectivele, dar pe de altă parte sunt supărat pentru că am foarte mulţi sportivi accidentaţi în lot, doi dintre ei destul de grav, unul având fractură la tendonul lui Ahile, iar celălalt fractură de radius. Sper să nu mai fie nevoiţi să aştepte în stres alte 11-12 luni până îşi vor primi premiile, cum s-a întâmplat anul trecut, pentru că ar fi mare păcat de munca, efortul şi sacrificiul lor. Eu, personal, le mulţumesc şi pe această cale pentru dăruirea de care dau dovadă”, a declarat Amatto Zaharia, preşedintele FR Kempo.
Campionatele Mondiale de Kempo Individual, la care au participat 582 de sportivi din 34 de ţări, au fost organizate de Federaţia de Kempo din Ungaria, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Comitetului Olimpic Maghiar. Beneficiind de prezenţa a numeroase personalităţi din lumea politică, dar şi a sportului, şi această ediţie a fost un real succes pentru Federaţia Internaţională de Kempo. La ceremonia de deschidere au participat senatori şi deputaţi din parlamentul maghiar, alături de Secretarul de Stat pentru Sport, Dr. Istvan Simicsko şi Vice-Preşedintele Comitetului Olimpic Maghiar, Dr. Leyrer Richard, care, la finalul competiţiei, au înmânat medaliile câştigătorilor.
Mai mult decât atât, două mari legende ale sportului de luptă la nivel mondial, Kancho Yoshiji Soeno (Japonia) şi Benny “The Jet”Urquidez au supervizat din punct de vedere tehnic aceasta competiţie, maestrul Urquidez fiind chiar şi arbitru de ring la unele confruntări.
Cel mai important lider din sportul internaţional prezent la această ediţie a Campionatelor Mondiale de Kempo a fost Marius Vizer, Preşedinte al SportAccord, dar şi al Federaţiei Internaţionale de Judo. “Cu siguranţă prezenta Preşedintelui SportAccord la Mondialele de Kempo a adus un plus de imagine şi vizibilitate evenimentului. Însă, după cum bine mă cunoaşteţi, sunt un foarte prost diplomat. În general, respect poziţia sau funcţia pe care o persoană o deţine într-un moment sau altul, doar dacă este dublată şi de o calitate umană pe măsură. Altfel, nu mă interesează. Sunt sătul să văd cum multora din cei aflaţi în funcţii de conducere le cad pe ochi căciulile prea mari puse pe capetele lor prea mici. Din această cauză, repet, am un mare respect pentru acei oameni, foarte puţini la număr din păcate, care au plecat de jos şi care prin multă munca au trecut de la statutul de “persoane” la cel de “personalităţi”, fără a uita, însă, niciodată de unde au plecat şi prin ce au trecut în viaţă. Aş da dovadă de o mare ipocrizie dacă nu aş recunoaşte deschis că m-a bucurat prezenţa Preşedintelui SportAccord la Mondialele de Kempo, dar şi mai mult m-a bucurat faptul că a fost alături de noi “omul” Marius Vizer.
Pentru că vreau să vă spun că mi-a plăcut şi am apreciat în mod deosebit simplitatea domnuluiVizer, care a oferit delegaţiilor prezente o adevărată lecţie de eleganţă comportamentală de la care mulţi conducători ar avea de învăţat. În momentul în care a intrat în sală, l-am invitat la sectorul VIP pentru a urmări competiţia, dar domnia sa ne-a refuzat politicos, spunând că i-ar face plăcere să stea în tribune printre spectatori, ceea ce a şi făcut timp de aproape două ore. A arătat în acest mod simplu că “omul” Marius Vizer este cel care dă culoare funcţiei pe care o deţine şi nu invers. De aceea, la adresa domniei sale nu pot spune decât: RESPECT!”, a precizat Amatto Zaharia la finalul competiţiei.
În încheiere, nu putem să nu remarcăm că sportivii şi antrenorii din toate federaţiile dau totul pentru a duce România cât mai sus pe podium, dar, de multe ori, trebuie să o spunem deschis, sportivii şi antrenorii simt o foarte mare ostilitate venită tocmai dinspre Ministerul Sportului, cel care, în mod normal, ar trebui să fie solidar cu eforturile lor. Perpetuarea şi încurajarea de către minister a unui climat plin de stres, precum şi a unei stări de adversitate faţă de federaţii, cluburi, sportivi şi antrenori trebuie să înceteze, acesta fiind în mod evident unul contraproductiv. MTS trebuie să înţeleagă că prin politicile sale, dar mai ales prin comportamentul celor care îl conduc, are obligaţia de a acţiona ca un partener al federaţiilor în interesul sportului românesc şi nu ca un zbir împotriva acestora. Suntem convinşi că noul ministru al sportului, Gabriela Szabo, are capacitatea, dar şi calitatea umană de a genera această stare de normalitate, mult dorită de întreaga lume a sportului din România. Istoria ne va dovedi dacă ne-am înşelat.
FOTO: FR Kempo