Octavian Bellu este unul dintre cei trei oameni de sport din rândul cărora, pe 29 mai, va fi ales noul şef al olimpismului românesc. Despre palmaresul său ca antrenor coordonator al lotului naţional de gimnastică feminină, funcţie pe care o ocupă şi în prezent, am putea vorbi la nesfârşit. Dar ce ar aduce în plus Octavian Bellu sportului olimpic din România, dacă ar fi ales preşedinte al COSR? Am aflat chiar de la dumnealui.
Principalul obiectiv al antrenorului lotului de gimnastică este participarea onorabilă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor avea loc în 2016. „Nu vin cu rezolvări miraculoase, dar cred că este nevoie de o mobilizare specială pentru Rio”, a declarat Bellu pentru Sport Revolution, „şi de o organizare de pe acum a traseului către J.O. de la Tokyo, din 2020”.
Octavian Bellu a precizat că va pune foarte mare accent pe cei care „fabrică” medaliile: antrenorii şi sportivii: ”Antrenorii nu sunt foarte mulţumiţi, deoarece indemnizaţiile sunt foarte mici. S-a propus şi varianta antrenorilor străini, dar aceştia sunt mult mai costisitori şi nu ne putem gândi la ei atât timp cât nu avem grijă de cei din ţară. Un alt detaliu pe care îl ignorăm este că este că undeva acolo, într-o sală, cineva transpiră şi încearcă să ducă mai departe această istorie frumoasă a olimpismului românesc”.
“Federaţiile se mişcă şi trebuie întărite“
Fost secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Octavian Bellu a susţinut că activitatea COSR-ului ar trebui să devină una cât mai transparentă posibil. „Vreau ca federaţile, cluburile, antrenorii şi sportivii să ştie clar ce poate şi ce nu poate COSR-ul, ce finanţări poate să acceseze, cum le poate îndrepta către cei care au nevoie. Trebuie să implicăm federaţiile în COSR”.
Despre federaţii, Bellu a mai spus: „Toate federaţiile, dintr-un punct de vedere, sunt egale. Federaţiile se mişcă, iar eu cred că viitorul va fi întărirea lor pentru ca ele să îşi rezolve problemele de patrimoniu, de autofinanţare, de echipament sau de mijloace de pregătire. Federaţiile trebuie să devină, aşa cum ar trebui să fie, nişte structuri foarte puternice, capabile să rezolve lucruri de sine stătătoare. Va urma şi descentralizarea, vom vedea atunci ce se va întâmpla cu cluburile. Sunt foarte multe probleme, dar rămân la părerea că, în mişcarea sportivă, COSR trebuie să rămână un pilon extrem de puternic”.
Bellu a discutat şi despre activitatea COSR-ului de până acum şi a admis că au existat lucruri bune în mandatul lui Octavian Morariu. „S-a organizat FOTE, Izvoraniul este o bază olimpică profitabilă, comitetul are un sediu onorabil. Am reuşit să ne impunem un om şi în Comitetul Internaţional Olimpic. Am citit că, în proiectul pe care îl are, vrea să sprijine sportul românesc”.
Cu toate acestea, Octavian Bellu are şi nemulţumiri: „Nu putem ignora faptul că am picat de pe locurile 12-14, în clasamentele pe naţiuni, pe locul 27! Nu cred că este benefic şi stimulativ să consideri singurii vinovaţi antrenorii sau federaţiile, este o vină a întregului sistem sportiv din România, care nu găseşte resurse să stimuleze antrenorii să profeseze în ţară”.
Bazele sportive nefolosite, o soluţie pentru viitor?
O altă propunere a lui Octavian Bellu este legată de refolosirea complexelor MTS care nu mai sunt utilizate: „Trebuie folosite la maximum de sportivii care se pregătesc pentru Jocurile Olimpice. Complexul de la Izvorani este extraordinar, dar nu poţi aduce zece loturi odată. Aici trebuie găsită o soluţie”.
Conform antrenorului lotului de gimnastică, costurile renovării acestor baze ar putea fi mult mai reduse decât cele necesare construirii altora. „Cu sprijinul Guvernului şi al autorităţilor locale, bazele sportive lăsate în paragină, ar trebui să vină în proprietatea federaţiilor”, a adăugat Bellu. „În plus, Legea spune că dacă ai preluat o astfel de suprafaţă de teren, fostă bază sportivă, poţi face orice, dar să nu-i schimbi destinaţia”.
Cât despre centrele olimpice, Bellu spune că la ora actuală, acestea însumează peste 500 de sportivi şi antrenori. „Cu un sprijin financiar mai mare, numărul acestora s-ar putea mări. Aici este o altă problemă legată de conlucrarea legată de COSR şi MTS”, a declarat antrenorul.
„Sporturile de iarnă trebuie să se dezvolte”
Octavian Bellu a vorbit şi despre sporturile de iarnă, un segment care trebuie readus la viaţă în olimpismul românesc. „Sporturile de iarnă trebuie să se dezvolte. Cred că este posibilă o revitalizare, cum am văzut la FOTE, la Braşov. Prin mijloacele moderne actuale, prin mobilizarea pe care o vom reuşi, vom încerca să rezolvăm unele probleme care par insurmontabile. Avem munţi, avem baze sportive specifice, vom încerca să construim şi baze olimpice de vară. Patinoarul din Bucureşti este în curs de a fi demolat şi este un proiect de construire al unui patinoar nou”, a declarat Bellu, care a ţinut să amintească şi de parteneriatul făcut de OMV cu Federaţia Română de Schi şi cu Federaţia Română de Gimnastică.
Despre alegerile de pe 29 mai, Octavian Bellu consideră că oricare dintre candidaţi are capacitatea de a conduce destinul sporturilor olimpice din România: “Va fi o competiţie frumoasă, plecăm din blockstarturi de acelaşi nivel. Bunul simţ şi profesionalismul vor face ca cel mai aproape de acel ideal al continuării activităţii pe care federaţiile şi-l doresc, să conducă sportul olimpic românesc“.
În perioada următoare, Sport Revolution vă va aduce la cunoştiinţă şi obiectivele celorlalţi doi candidaţi la preşedinţia COSR: preşedintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, şi preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache.
FOTO: Răzvan Păsărică
Leave a Reply