În decursul celor 5 ani de promovare a valorilor sportului românesc, mulţi performeri s-au regăsit în paginile Sport Revolution.
Fiecare cu povestea sa, cu profilul și personalitatea sa.
Dar dacă ar trebui să aleg profilul ideal al sportivului român, acela ar fi al Cristianei Stancu. Nu doar seriozitatea și pasiunea pentru luptă, ferocitatea și „talentul“ de războinic, alături de tehnicitate o completează, ci și maturitatea gândirii, curăţenia interioară, inteligenţa mult peste medie, abordarea sinceră și în adevăr a vieţii, toate acestea într-o societate coruptă ce te îndeamnă la compromisuri și falsitate. Peste toate acestea, o credinţă creștin‑ortodoxă deschisă, fără habotnicism, menită a-i da o forţă interioară aproape mistică.
Dovadă stă în primul rând propria persoană, dar și schimbările aduse în viaţa celor din jurul ei.
Respect și Doamne ajută!
În aproape 15 ani de sport, Cristiana Stancu a făcut parte din 3 loturi naţionale diferite: kyokushin karate, kempo și box, reușind în toate cele trei sporturi diferite să câştige medalii la campionate europene și mondiale, performanţă care o clasează ca pe o luptătoare polivalentă și cu o forţă de adaptare remarcabilă. Îi adresăm Cristianei câteva întrebări pentru a afla mai multe despre viziunea ei asupra luptei și în general asupra vieţii.
Tatiana V.: Ce înseamnă lupta pentru tine?
Cristiana S.: Lupta este mai mult decât un sport. Cred că este o trăire interioară pe care unii oameni aleg să o transforme într-un sport de luptă. În principal, această formă de a ne manifesta cred că are legătură cu frica. În ce sens? În sensul că pentru a ne putea învinge fricile de orice natură, în special cele legate de violenţă, apelăm la această formă de a sta faţă în faţă cu o situaţie în care trebuie să lupţi. Asta cred în general, cunoscând luptători care mi-au confirmat această părere. Pentru mine, lupta este depășirea limitelor, sursă de curaj și determinare și adrenalina unică din timpul luptelor propriu-zis.
De ce ai ales tocmai acest sport?
Dacă există lucruri întâmplătoare, atunci pot spune că a fost întâmplător, însă probabil că a avut legatură cu trecutul sportiv al părinţilor mei.
Cred că mai important este de ce am continuat acest sport. Aici ar trebui să îmi amintesc că îmi plăcea foarte mult disciplina din sala de arte marţiale și „atitudinea“ japoneză a celor care practicau. M-am identificat cu rigoarea și duritatea acelui stil asiatic al cărui mesaj era că suntem cei mai puternici.
Care a fost cel mai greu moment din cariera ta sportivă?
Cel mai greu moment moment din cariera mea sportivă a fost, probabil în perioada 2009‑2010, când am decis să îmi schimb stilul în care luptam și să aleg o altă cale. Desigur, a fost foarte greu, pentru că am conștientizat că lucrurile pe care le consideram până atunci ca fiind firești și bune nu făceau parte din persoana ce îmi doream să devin. A trebuit să îmi rescriu toate seturile de valori și să am puterea să o iau de la capăt. Însă am fost sprijinită de oameni care mi-au înţeles felul de a fi, iar aici trebuie să îi amintesc pe Tiberiu Florescu și Paul Kasprovschi, cei care mi-au devenit antrenori și prieteni. De atunci mă pregătesc împreună cu ei la MMA Combatant Club.
Povestește-ne o întâmplare care te-a marcat în sport.
În 2012, la Campionatul Mondial de MMA, atunci când am reușit să câștig titlul mondial alături de Federaţia Română de Kempo, am avut parte de o întâmplare obișnuită pentru sportivi în general, însă pe mine m-a impresionat foarte mult. În cadrul acelui campionat au luptat și câţiva copii, cu reguli diferite faţă de MMA, adaptate pentru vârsta lor. Printre ei, am remarcat un băieţel rus, care lupta extraordinar de frumos și tehnic, chiar mai bine decât un adult. De fapt, nu am fost singura care l-a remarcat, devenise un mini-star al acelui eveniment. Mă uitam la el cum luptă și mă gândeam că mi-ar fi plăcut să lupt ca el… După meciul de titlu, când am ieșit din cușcă, acest băieţel a venit să îmi ceară un autograf. M-a impresionat pentru că eu ar fi trebuit să îi cer lui unul. În momentul acela mi-am dat seama că noi, sportivii, avem o responsabilitate enormă faţă de oameni și societate, deoarece noi devenim modele prin performanţă, de multe ori, fără să vrem.
Care sunt modelele tale în sport și în viaţă?
Cred că orice om poate fi un model pentru mine, atât pozitiv, cât și negativ. Cei pe care îi admir și îmi sunt modele de viaţă sunt în general oamenii modești, echilibraţi, cu o cultură vastă și familii frumoase. În România, l-aș aminti pe maestrul Tudor Gheorghe, Neagu Djuvara, monahia Siluana Vlad, părintele Rafail Noica și Constantin Necula. Ei sunt repere pentru mine, atât din punct de vedere intelectual, cât și spiritual.
În sport, modelul meu este fără doar și poate Fedor Emelianenko. Probabil pentru că împărtășim aceeași credinţă, același sport, iar atitudinea lui este una spre care tind și eu, pe lângă faptul că este un performer excepţional.
Care este mesajul tău în sport? Dar în viaţă?
Mesajul meu în sport este că bucuria de a performa, de a-ţi reprezenta ţara și de a deveni mai bun decât ai fost ieri sunt cele mai importante lucruri, din punctul meu de vedere. Sunt convinsă de faptul că cea mai bună comparaţie e cu tine însuţi/însăţi, și nu cu cei din jurul tău. Cred că un campion nu este neapărat cel ce câștigă mereu locul I, ci cel care folosește sportul ca un pretext pentru a face lumea din jurul său o lume mai bună.
Palmaresul Cristianei Stancu
An Competiţie Performanţă
2014 Campionatul European FILA II
Campionatul European de Box III
2013 Cupa Transilvaniei la BJJ I
2012 Grad: Centura Neagră 1 Dan, Kempo
Examinator: Kancho Soeno Yoshiji,
Kaicho Amatto Zaharia
Gala MMA, Russe-Bulgaria I
Campionatul Mondial de MMA, Tallinn, Estonia I
Campionatul Mondial de KEMPO, individual, Antalya I
Campionatul Mondial de KEMPO pe naţiuni, Portugalia I
Campionatul Naţional de KEMPO SUBMISSION II
2011 Campionatul Mondial de KEMPO pe naţiuni, Antalya I
Campionatul Naţional de KEMPO Full Contact I
Cupa României KEMPO Full Contact I
Gala Sport Revolution I
Gala Romanian Fighting Series I
2010 Campionatul Mondial de Kempo Full-Contact, Antalya I
Campionatul Mondial de Mixed Kempo I
Campionatul Mondial de Knockdown III
Cupa Europeană de Kempo Knockdown, Budapesta I
Campionatul Naţional de Full Kempo I
Campionatul National de Knockdown II
Campionatul National de Kempo K1 I
Gala de Kickboxing „TAI SHIN DO“ I
2009 Campionatul Naţional OPEN SENIOARE – Kyokushin I
2008 Campionatul Mondial de Kyokushin, Tokyo, juniori VIII
Campionatul European de Kyokushin, Varna, juniori III
Campionatul Naţional de Kyokushin, seniori I
2007 Campionatul Naţional (open) de Kyokushin, seniori I
Campionatul Naţional de Kyokushin, seniori I
Campionatul Naţional de Budokai, seniori I
Cupa internaţională de Budokai, Bucureşti, juniori mari I
2006 Campionatul Naţional de Budokai, juniori I
Campionatul Naţional de Kyokushin, juniori III
Cupa Internaţională de Budokai, Bucureşti, juniori mari I
2005 Campionatul Naţional de Budokai, copii I
2004 Campionatul Naţional de Kyokushin, copii II
In sports, my model is undoubtedly Fedor Emelianenko. Probably because we share the same faith, the same sport, and his attitude is one towards which in long for, in addition to being an exceptional performer.
In almost 15 years of sport, Cristiana Stancu was a part of three different national teams: kyokushin karate, kempo and boxing, succeeding in all three different sports to win medals at European and World Championships, a performance that ranks her as a versatile fighter with a remarkable power to adapt.
• Next year she marks the 15th anniversary of sporting activity
• Graduate of the Theological University, Sacred Art Department
• Hobbies: Russian literature, foreign languages, Japanese culture
• Favorite Fighters: Fedor Emelianenko, Randy Couture, Ray Sefo
• Motto: ‘’ The most bitter defeat is giving up your dreams ‘’
В области спорта моя модель несомненно – Фёдор Емельяненко. Это наверное потому, что мы разделяем ту же веру, тот же спорт, а его отношение является примером для меня, к которому я стремюсь. Это всё в дополнение к тому, что он исключительный спортсмен.
В следующем году исполняется 15-летие моей спортивной деятельности
Выпускница Факультета православной теологии, Сакральное Искусство
Хобби: русская литература, иностранные языки, японская культура
Любимые бойцы: Фёдор Емельяненко, Рэнди Кутюр, Рэй Сефо
Девиз: «Самыми горькими поражениями являются отказы от мечты»
19 Comments
Stefan Ghe.
11/05/2015 at 10:23 pmCristiana Stancu alias “Mongol”, este pe buna dreptate cea mai titrata luptatoare din sportul de lupta din tara. Un interviu foarte bun, ce arata ca sportivi pot fi geniali, talentati si multidisciplinari. De asemenea vreau sa felicit si revista Sport Revolution pentru o asemenea promovare si idee. Ne-a incantat de multe ori in an acestia cu materiale de prim rang
Nicolae Vali
11/05/2015 at 10:29 pmSper ca cei din federatia de Kempo, sa aprecieze ceea ce esti si sa te trateze la adevarata ta valoare. Cum bine spunea cineva si pe FB, ei sunt cei castigati ca te au in curtea lor, facand referire la Super Kombat. Ma bucur sincer ca nu ati ramas in IKO 1, sub bagheta unuia ca Dorel Bulearca sau in Wushu de exemplu, acolo unde foarte multi sportivi de valoare s-au pierdut din cauza prostiei, rautatii sau invidiei si orgoliilor unora ca Ion Benea sau Petru Grindeanu. Ati foarte bine pasii si imi place ca va urmati visul cu atentie, in ciuda meciului nedefinitoriu din debutul in Super Kombat. De asemenea sunt incantat ca ati optat pt “cusca” RXF. Bafta!
Miruna CC
11/05/2015 at 10:39 pmFR Kempo a dovedit ca se poate ocupa de sportivii sai, sunt mandra ca Geo Pacurariu lupta la un nivel foarte inalt in SUA. Acest sportiv a fost promovat inca de la bun inceput de Octavian Budica si Sport Revolution sau Sport4all. Si Cristiana ‘Mongol’ Stancu poate ajunge in cele mai puternice circuite de MMA ori Kick Box, dar managementul este foarte important. Sincer si eu ma bucur ca nu este la wushu – FRAM sau in Kyokushin-ul condus de Bulearca Dorel sau mai rau de Nicolae Stoian (cu toate frustrarile, lipsa de educatie si lacomia sa!). Am apreciat si lipsa de interes fata de clubul Absoluto si propaganda lor de prost gust. Un interviu foarte bun, o cultura bogata si o educatie aleasa. Am urmarit aparitiile tale si sper sa ajungi cat mai sus.
Mihai...
11/05/2015 at 10:48 pmO fata deosebita. Ce sa invete de la lotul de wushu?! cum sa fure din aeroport?! sau cum ii invata Benea Ion, mare sifu sa dea “capac in cap din pozitia calaretului de fir!!!???!!!”, el, un atotstiutor! sau ‘mos’ Grindeanu Petru cu fisa, campiona de carton a departamentului, cu evantaiul?!?! se plange de premiere dar cu toata federatia lor internationala nu indeplinesc criteriile si nr de participanti pe proba lui fisa! PUNCT! Domnule Budica, ati gresit cand i-ati promovat si sustinut, nu merita! Sportivi precum Mongoleza Cristiana Stancu merita! Sportivi ca Toporaste Cristina, Traian Rus, Preda Eugen, Slave Catalin, astia merita, sau multi din Kempo. Un material foarte bun, va felicit pt modul in care va prezentati.
Catalin D.M.
12/05/2015 at 9:18 amAm citit si materialele scrise de domnisoara Cristiana Stancu & Mongol. Foarte bune editorialele si modul sau gandire. Nu este usor sa termini Facultatea de Teologie, sa pictezi icoane, am vzut si mozaic, compozitie…foarte frumos. Despre performantele sportive, ce sa mai spun, din pacate Romania nu stie de astfel de oameni si munca lor. Nu ar fi o idee rea sa incerci sa lupti afara, sa traiesti acolo, aici nu se vor schimba lucrurile multa vreme de acum inainte. Si eu cred ca a fost bine ca nu ai fost in FRAM (wushu,ju jitsu…Marinescu Florentin alias impostorul, Benea Ion sifu de carton – nu a reusit sa faca o afacere profitabila sau un departamant unit si puternic, ori Petru Grindeanu, eternul secretar general pus doar pe mistouri ieftine si capatuiala). Nici cu Bulerca nu imi este rusine la capitolul nemernicii, asa ca tot mai sus si cauta sa pleci.
Razvan Dragan M.
12/05/2015 at 9:29 amFoarte bune editorialele si materialele scrise. De asemenea o inovatie in privinta publicarii in mai multe limbi. Felicitari domnisoarei Cristiana Stancu pentru realizarile sale, atat din plan sportiv cat si intelectual, spiritual. Am sa urmaresc gala Super Kombat si sper sa faci un meci cat mai bun.
Pe langa antrenamentele de lot – Federatia Romana de Kempo- nu cred ca ar fi rau sa mergi si la o sala pro, gen Respect gym, si solul sa fie parte din antrenament. Din cate am vazut mai noi de fb, mergi si la Sambo, ceea ce este o miscare foarte buna.
Despre personaje gen Marinescu, Grindeanu, Benea, Bulearca si alte “virgine” nici nu merita sa-ti bati capul, sunt oamnei mici, foarte mici cu spirite si mai mici, caractere minuscule si orgolii infinite. Sper sa ajungi acolo unde ti-ai propus si sa reusesti acolo unde majoritatea au dat gres. Sanatate si bafta
Codrin
12/05/2015 at 9:43 amAm ras cu lacrimi la unle posturi RXF, cand le prezinta pe fetitele “rele” belbita si sinistra Cristina. Astia totusi nu au auzit de Cristiana Stancu, sau nu au putut sa o coopteze si atunci nu este bine ca cea mai buna sportiva de MMA in fapt nu se lupta la ei in gala. In fine, ce sa mai comentam, totul este cazut in derizoriu, multe meciuri de propaganda,aranjamente gen Tita marius cu copilul acela, cum sa faci revansa dupa umilinta primita de Tita, si lista poate continua… Domnisoara Stancu Cristiana – Mongol, faci parte din alta categorie, atat dpdv sportiv cat si intelectual, nu te irosii in Romania!
Simion B
12/05/2015 at 10:47 amRXF?!?!?! Belbita? sau fata aceea cu apucaturi de mahala stanciu cristina?! lupta pt centura in 2 meciuri?! ce mizerie si porcarie! Adevaratii sportivi sunt in alte parti si au mentalitati precum domnisoara Cristiana Stancu. De astfel de oameni avem nevoie in societatea noastra, in sport… Va felicit atat pedvs cat si revista Sport Revolution.
Lucian Grosu - Bistrita Nasaud
12/05/2015 at 1:32 pmTraim intr-o tara in care valorile nu sunt recunoscute, in schimb avem tot felul de emisiuni ce promoveaza subcultura, prostitutia, prostia, mizeria… Cu greu isi gasesc locul valori autentice gen Cristiana Stancu.
Loti Crig - Timisoara
12/05/2015 at 1:48 pmO sportiva de reala valoare si calibru. Am citit si materialele scrise de acesta domnisoara cat si picturile realizate. Mai mare dragul sa ai un asemenea om in federatie sau club, sa te mandresti cu asemenea sportivi si oameni de calitate. Stancu Cristiana poate reprezenta prin inteligenta si partea religioasa-spirituala, o modaliatate de a arata acestei societati bolnave, ca inca se poate revitaliza si renaste.
Adrian Anghel - Valcea
12/05/2015 at 4:31 pmUn material valoros. Cristiana “Mongol” Stancu este cu adevarat imaginea sportului de contact-de lupta din Romania. Iar prin inteligenta si pregatirea intelectuala va ajunge departe. Acum, din pricina orgoliilor autohtone, mai ales din zona artelor martiale, sunt sigur ca se gasesc ‘binevoitori’ ce pun bete in roate si arunca cu noroi…
Vad ca personaje precum Marinescu Florentin (un personaj trist, ce arunca cu noroi in toti, ce isi da cu parerea despre toti si toate, fara sa fi realizat nimic in viata sa, doar ura, japca, amenintari etc…”generalul”!!!!…mda) ori Grindeanu Petru (a facut avere din functia de secretar general al FRAM), Benea Ion aka Bebe, un ‘mare’ antrenor de wushu! hahahaha, asta a distrus toata miscare de wushu, dupa ce tot el s-a laudat ca l-a adus…In FRAMC este o debandada totala, un Bulerca Dorel ce a inchis si omorat Kick Boxul dar si Kyokushin-ul, nu ca un Stoian Nicolae ar fi mai bun, poate mai rau chiar…toti au fost slugile lui Dorel, Nicu Stoian, Toader Florian, Mircea Marin si lista poate continua. In toata mocirla asta, se disting insa caractere si spirite deosebite, precum Cristiana Stancu. Cu raespect va salut si sustin in activitate.
Doru Dumitriu
18/05/2015 at 11:10 amCata nevoie avem de astfel de oameni, de personalitati puternice si complexe. Avem oameni si sportivi de top, dar media si societatea nostra nu stiu sa ii pretuiasca, sa ii puna in valoare. Despre cei din FRAM, FRAMC…sa lucruri bune poti spune despre un Horatiu Barleanu ( grave probleme psihice, caracter zero…etc!), despre Benea Ion, un om fara cultura sportiva, fara cunostinte de antrenamente ale anilot 2015, doar mizerii si rautati, jigniri…Grindeanu Petru isi vede ca un hotoman de treaba, isi calculeaza banii din toate departamentele…si incerca sao faca pe fisa mare campiona…mi-e sila. Iar cireasa de pe tort, marele ‘general’, kaceul de tinichea Florentin Marinescu…asta e cel mai trist si inapt dintre toti…cum sa defilezi cu astia?!…printre toti culinii astia, buruieni otravitoare, isi fac un rost sportivii de top din sporturile de lupta, caractere minunate precum aceasta fata. Sper sa reziste si sa isi faca un rost in alta parte.
Gabriel- MMA4life
18/05/2015 at 3:32 pmAstia din sportul de contact, de lupta din tara ar trebui sa te plimbe ca pe urs si sa se laude cu tine. Pacat de rautatile si mizeriile existente in artele martiale din Romania. Totul a ainceput de la un Marinescu Florentin, Benea Ion, Petru Grindeanu, Bulearca Dorel, Mircea Boldea si stapana lui Argentina, iar traditia este continuata cu succes de cei tineri precum Tudor Mihaita zis fustita, Nicu – Nicolae Stoian, Bulmaga Petre etc…sclavii aia din wushu (90%!) si din Ju jitsu…ce sa mai vb.
Este greu sa iti faci loc domnisoara Cristiana Stancu, dar conteaza destul de mult ajutorul Sport Revolution, FR Kempo si performantele obtinute.
Iti doresc un parcurs cat mai bun
amariei neculai
19/05/2015 at 1:29 pmPlimbata ca pe “Mongol”!
Asa da! O altfel de aparitie mediatica si sportiva.
Unde mintea si spiritul face casa buna cu talentul si munca, rezultatele apar cu singuranta. Daca mai este prezent si caracterul,WOW!!!
Mult succes in cariera si viata domnisoara Cristiana Stancu!
Sport Revolution
19/05/2015 at 1:32 pmVa multumim pentru gandurile bune.
Ca de obicei, comentariile injurioase si jignitoare sunt cenzurate.
Dragan M. Razvan - Arad
20/05/2015 at 3:53 pmSunt destule mesaje cenzurate insa! Eu am dat mai multe comentarii cu privire la BJJ, cu precadere clubul Absoluto, Tudor Mihaita si compania, Ion Pascu si UFC-ul sau,un bluf rasuflat, Marinescu Florentin, Barleanu Horatiu, fratii Gombos, Sonia Grindeanu si multi altii? Va deranjeaza adevarul? vad ca alte mesaje sunt postate!
Am tot vazut materiale cu domnisoara Stancu Cristiana aka Mongol, si chiar ma bucur sa mai sunt astfel de oameni, dar nu mai oriti atatea mesaje, mai ales ca sport revolution este din cate stiu o revista curajoasa. Am scris si despre RXF si meciurile facute expres, sa creasca unii si tot asa…
Sport Revolution
20/05/2015 at 7:04 pmDomnule Dragan, am vazut mesajele dvs… Chiar daca sunt de acord cu multe din comentariile dvs, unele lucruri nu le vad in modul acela de prezentare, mai ales limbajul folosit si jignirile aduse. Ion Pascu este un sportiv de valoare,a aparut si in paginile SR, am avut ocazia sa fac si un sparing cu el la lotul de wushu cu ani in urma… anunturile despre UFC si alte promovari mediatice nu ma intereseaza, fiecare face ce crede si cum crede. La fel in privinta clubului Absoluto si alui Tudor Mihaita, au fost promovati de noi de-a lungul timpului si am incetat din cauza incompatibilitatii…noi vedem lucrurile intr-un fel, el-ei, altfel, dar asta nu inseamna ca accept sa fie jigniti si sa se arunce cu noroi in realizarile lor… cred acelasi lucru si despre Sonia Grindeanu, chiar daca meritorii sunt in principal titlurile de sanshou-santa, nu este treaba mea cum a ajuns campioana sau cat de veritabil este acel titlu… va puteti spune parerea, dar cu respect si fara jigniri. Sper ca lucrurile sa intre in normal, acest site nu este locul frustrarilor si razbunarilor. Va doresc sanatate
Sorin G
21/05/2015 at 3:07 pmNu cred ca este cazul sa vb de alte persoane sau personaje la acest articol. Aici este vb de o sportiva de mare performanta, ce face comunitatea artelor martiale sa fie mandra cu astfel de oameni. De restul, istoria ii va judeca si fiecare are propria parere si propriul drum. Cristiana Mongol Stancu este o valoare incontestabila a sportului romanesc. Felicitari!
Marius
01/07/2017 at 3:42 pmBravo sportivei. Insa nu inteleg un lucru, de ce, la sfarstitul articolului, scrie in limba rusa?!