Deși au avut loc două campionate ale lumii la bob, sanie și skeleton, cel mai bun rezultat pentru sportivii români a fost obținut la etapa de Cupa Națiunilor, desfășurată în SUA, la Lake Placid. Dubloul sănierilor Paul Ifrim-Andrei Anghel a reușit să se claseze pe locul al treilea, după care, participând la Cupa Mondială, din aceeași locație, a încheiat pe 13.
Performanța obținută în cunoscuta stațiune americană e cu atât mai valoroasă, cu cât a fost realizată la capătul unei dispute cu reprezentanții țării gazdă a competiției. Mattew Mortensen și Preston Griffall s-au dovedit cei mai buni după două manșe, cu 44,191, podiumul fiind completat de conaționalii Jake Hyrns-Andrew Sherk, 44,703 și de românii Paul Ifrim-Andrei Anghel, la numai 12 sutimi de secundă. Pe locul 4 s-au clasat alți americani, Tristan Walker Snith, 44,766, nimeni alții decât sportivii clasați pe locul 4 la Mondialele de pe pista olimpică de la Whistler-Canada. A urmat concursul pe echipe, unde reprezentanții noștri Raluca Strămăturaru, Valentin Crețu, Paul Ifrim-Andrei Anghel au ocupat un meritoriu loc 5, cu 2:37,725. S-a impus Germania, cu doi campioni mondiali, Natalie Geisenberger și dubloul celor doi Tobias, Wendl și Arlt, plus Ralf Palik, care l-a înlocuit pe medaliatul cu aur mondial, Felix Loch, 2:34,894. Pe locurile următoare s-au clasat SUA, Italia și Canada.
În concursul fetelor, câștigat de aceeași Geisenberger, Raluca Strămăturaru a încheiat pe 10, la 348 miimi de învingătoare, iar Valentin Crețu pe 12, la 732 miimi de americanul Chris Madzer, ocupantul primului loc.
La Mondialele de la Whistler, cea mai bună clasare a obținut-o Raluca Strămăturaru, poziția 18, cu 1:14,210. Paul Ifrim-Andrei Anghel au fost pe 20, iar Valentin Crețu pe 32. Ediția canadiană a campionatelor lumii a fost dominată la toate cele trei probe de reprezentanții Germaniei, aceștia cucerind șapte din totalul celor nouă medalii puse în joc, care puteau fi opt, dacă Anke Wischnewski ar fi învins-o pe canadianca Alex Goug. Au urcat pe podiumuri Felix Loch, Andi Langenhan, Johannes Ludwig, respectiv Natalie Geisenberger, Tatjana Hufner, campioana olimpică, învingătoarea de la precedentele trei ediții și Alex Gough-Canada. La dublu ordinea a fost Tobias Wendl-Tobias Arlt, Toni Eggert-Sascha Beneken, campioni europeni, Andreas și Wolfgang Linger-Austria, dubli campioni olimpici, tripli medaliați cu aur mondial.
Locul 12 la ștafeta pe echipe a Mondialelor elvețiene
Stațiunea elvețiană St Moritz a fost gazda campionatelor lumii de bob și skeleton, la care ștafeta țării noastre a prins un loc 12, care putea fi mai bun, dacă ținem seama că în schimbul al treilea Andreea Grecu se afla pe poziția 10. Au mai concurat, în ordine, Dorin Velicu, skeleton, Maria Constantin, bob, Andreea Grecu, bob, Maria Mazilu, skeleton, Dorin Grigore, bob și Dănuț Stancu, bob. Timpul obținut a fost 4:39,67. A câștigat SUA, 4:31,29, în componența John Daly, Elana Meyers, Lolo Jones, marea atletă, medaliată mondială și olimpică, Noelle Pikus Pace, Steven Holcomb, Curtis Tomasevicz.
Germania a luat argintul, iar Canada 1, bronzul. Meyers a fost foarte aproape de medalia de aur la dublu, alături de Katie Eberling, de care au fost întrecute cu 68 de sutimi. Pikus Pace a câștigat argintul la skeleton, la mare luptă cu britanica Shelley Rudman, de care au despărțit-o 57 de sutimi. La rândul său, Holcomb, fost număr 1 în lume acum ceva timp, a fost al patrulea la dublu, împreună cu Steven Langton, la numai opt zecimi de medaliații cu bronz Thomas Floerschutz-Kevin Kuske, din Germania.
Și fiindcă am amintit de Germania, menționăm că nu au mai dominat întrecerile, reprezentanții ei câștigând doar două medalii din cel mai strălucitor metal. La bob 2 și 4 persoane, prin Francesco Friedrich-Jannis Baecker și Alex Arndt-Marko Huebenbecker-Alexander Roediger-Martin Putze. S-au mai adăugat argintul amintit la ștafetă și bronzul la bob 2 feminin, luat de Sandra Kiriasis-Franziska Bertels.
Foștii deținători ai titlului la bob 2 masculin, elvețienii Beat Hefti-Thomas Lamparte, au fost nevoiți să se mulțumească doar cu argintul. O mare surpriză s-a înregistrat la skeleton, unde rusul Aleksandr Tretiakov i-a suflat aurul letonului Martin Dukurs, pe care l-a devansat cu trei zecimi de secundă! Al treilea a fost un alt rus, Serghei Ciudinov. Pe aceeași poziție s-a clasat la feminin canadianca Sarah Reid. Letonul Tomass Dukurs, fratele mai mic al lui Martin, a ocupat locul 8, lucru mai rar întâlnit la o competiție de un asemenea nivel, prezența a doi frați în primii zece.
În ceea ce-i privește pe ceilalți sportivi români, skeletonista Maria Mazilu a încheiat pe 20, dublourile de bob Maria Constantin-Andreea Grecu și Oana Diaconu-Cristine Spătaru, pe 21, respectiv, 22, echipajul de bob 2 persoane, compus din Dorin Grigore-Florin Crăciun, pe 23, cel de 4, alcătuit din Andreas Neagu-Marian Iorga-Paul Muntean-Dănuț Moldovan, pe 26, iar skeletonistul Dorin Velicu, pe 30.
Dacă nu ar fi intervenit accidentarea pilotului Nicolae Istrate la primul concurs din cadrul Cupei Mondiale, desfășurat în SUA, cu totul alta ar fi fost evoluția echipajului nostru de dublu la aceste Mondiale.
Leave a Reply