Federaţia Română de Karate WKC a organizat la jumătatea lunii mai, la Braşov, un seminar de pregătire susţinut de Christophe Pinna, expert WUKF pe partea de kumite competiţional. Cu acest prilej, toţi practicanţii de karate din România, indiferent de stilul sau organizaţia din care fac parte, s-au antrenat alături de acest maestru, al cărui palmares nu mai are nevoie de niciun comentariu: de trei ori campion european OPEN (1995, 1996, 1997), de trei ori campion european pe echipe (1993, 1995, 1997), de trei ori campion mondial pe echipe (1994, 1996, 1998), campion mondial OPEN (2000) şi câştigător al Jocurilor Mediteraneene (1992).
Aflat la al 16-lea seminar în România, Christophe Pinna consiliază lotul naţional de kumite al FRK WKC încă din anul 2007, contribuind la rezultatele internaţionale foarte bune obţinute de această federaţie în ultimii ani.
Palmaresul Federaţiei Române de Karate WKC la competiţiile de anvergură:
- 2009 Campionatul Mondial Seniori si Veterani WUKF – locul I Odessa, UCRAINA
- 2009 Campionatul European Copii,Cadeti si Juniori WUKF – locul I Constanta, ROMÂNIA
- 2010 Campionatul European Seniori si Veterani WUKF – locul I Santaremo, PORTUGALIA
- 2010 Campionatul Mondial Copii,Cadeti si Juniori WUKF – locul III Sao Paolo, BRAZILIA
- 2011 Campionatul European Copii,Cadeti si Juniori WUKF – locul I Gyor, UNGARIA
- 2011 Campionatul Mondial Seniori si Veterani WUKF – locul I Lignano, ITALIA
- 2012 Campionatul European Seniori si Veterani WUKF – locul I Irvine, SCOŢIA
- 2012 Campionatul Mondial Copii,Cadeti si Juniori WUKF – locul I Novi Sad, SERBIA
- 2013 Campionatul Mondial Seniori si Veterani WUKF – locul I Bucuresti, ROMÂNIA
- 2013 Campionatul European All Ages WUKF – locul I Sheffield, ANGLIA
Cu această ocazie, a fost anunţată componenţa lotului naţional de karate WKC, care va reprezenta România la Campionatul European WUKF All Ages – Verona 2014. Sportivii selecţionaţi au efectuat un antrenament sub privirile asistenţei.
La finalul seminarului, maestrul Christophe Pinna a vorbit despre nivelul tehnic al lotului naţional de karate WKC despre care a spus că “este foarte ridicat şi ne dă speranţe pentru Europene.” Pe de altă parte, oaspetele de la Braşov a adus în discuţie mai multe subiecte sensibile, precum unificarea karateului internaţional şi posibilitatea ca acest sport să fie recunoscut de către CIO, aspecte surprinse în interviul de mai jos.
S.R.: Credeţi că în viitorul apropiat se poate realiza unificarea karateului românesc?
C.P.: E foarte dificil să se realizeze pentru că sunt multe federaţii mondiale, iar orgoliile conducătorilor sunt foarte mari. Atâta timp cât nu există înţelegere între conducători e aproape imposibil să fie unificat karateul mondial.
S.R.: Care sunt şansele ca acest sport să devină olimpic?
C.P.: Aici lucrurile sunt mai complexe. În acest moment, sunt şanse mari ca WUKF să fie recunoscut de CIO şi deci acest stil de karate ar putea fi acceptat de CIO. Însă, în cazul WKF nici nu poate fi vorba de o recunoaştere olimpică. Preşedintele WKF a căzut în dizgraţia CIO. Pe deasupra, există un fenomen care a luat amploare în ultimul timp, tot mai mulţi sportivi din WKF venind către WUKF.
S.R.: Ce ne puteţi spune despre karateul din Japonia?
C.P.: În Japonia karateul e mai mult decât un sport, e un fenomen cultural şi social, are o abordare total diferită faţă de Europa. Această ramură marţială este predată în şcoli, universităţi, aproape că este un sport naţional. Pe deasupra, sunt foarte mulţi japonezi practicanţi de karate. Sportivii se schimbă mereu pentru că există bază de selecţie. Antrenorii au de unde să aleagă şi îi pot roda pe karateka la diferite concursuri.
S.R.: Cum era karateul japonez de acum 40-50 de ani faţă de karateul japonez contemporan?
C.P.: Nivelul karateului japonez a rămas acelaşi, dar, paradoxal, la nivel mondial nu mai sunt pe primul loc japonezii, deoarece a crescut foarte mult nivelul turcilor, al sportivilor din ţările ex-sovietice, dar şi al sportivilor din Europa. Dacă în anii 50 karateka japonezi erau în top, acum sunt mulţi din Europa de Est care sunt în vârf.
S.R.: Ce ne puteţi spune despre rolul karateului în societate?
C.P.: Acest sport este un bun educator într-o societate aflată într-o schimbare permanentă. În Japonia, copii sunt educaţi astfel. Respectul persistă în sala de antrenament, se cunosc ierarhiile, sunt nişte reguli de fair-play de la care nimeni nu se abate. Toţi karateka din lume învaţă autocontrolul, care este o trăsătură fundamentală a acestei arte marţiale.
S.R.: Cât de uşor este să treci de la un sistem non-contact la full-contact?
C.P.: Cineva care face non-contact se poate adapta cu uşurinţă la un sistem full-contact. Dacă un sportiv se antrenează bine şi deprinde metodica de predare, oricând poate face pasul spre full-contact.
În spatele maestrului Cristophe Pinna am descoperit, mai presus de un bun practicant de karate, un om manierat, cult, educat şi un tehnician desăvârşit, care ştie mereu cum să se facă înţeles elevilor săi. El a devenit un oaspete de seamă al FR Karate WKC şi nu a refuzat niciodată invitaţiile oficialilor acestei federaţii, mai ales că iubeşte România, conform declaraţiilor sale.
Liviu Crişan: “Vrem România pe prima poziţie a ierarhiei mondiale în WUKF!”
În contextul apropierii Campionatelor Europene de la Verona, am stat de vorbă într-un scurt interviu cu preşedintele Federaţiei Române de Karate WKC, Liviu Crişan, care aşteaptă de la karateka români cât mai multe medalii continentale pentru a păstra România în fruntea ierarhiei celor mai bune naţiuni din lume.
S.R.: Cum vi se pare nivelul de pregătire al sportivilor în vederea participării la Europene?
L.C.: Până acum totul merge bine, am derulat trei cantonamente de pregătire şi forma sportivă este în creştere. Din păcate, unul dintre titularii noştri a suferit o ruptură de ligamente şi e clar că nu va putea fi recuperat până în iunie. Am avut un cantonament important în mai, care a fost condus de Christophe Pinna (Franţa), coordonatorul nostru pe Kumite, expert al WUKF şi sperăm că la jumătatea lunii iunie sportivii noştri vor fi în vârf de formă. În funcţie de evaluarea pe care o vom face împreună cu domnul Pinna la finalul cantonamentului de la Braşov vom mai programa un cantonament înainte de plecarea la Europene, dar sper să nu mai fie nevoie, deoarece vrem să folosim perioada rămasă pentru pregătirea psihologică a sportivilor.
S.R.: Care vor fi atuurile noastre la Verona în lupta pentru medalii?
L.C.: În primul rând pregătirea continuă şi continuu supravegheată de antrenorii noştri de lot, în funcţie de planul făcut la sfârşitul anului trecut cu Christophe Pinna pentru Kumite, cu maeştrii Jean Pierre Fischer şi S.J. Nekoofar pentru Kata. Ne bazăm foarte mult şi pe „orgoliul de campion“ pe care echipa noastră îl are de câţiva ani şi pe care l-am atins după mai bine de zece ani de pregătire continuă pe aceeaşi linie strategică de antrenament.
S.R.: Care este obiectivul pe care îl trasaţi pentru lotul naţional? Câte medalii aşteptaţi de la karateka noştri?
L.C.: E greu de spus câte medalii vom obţine, însă speram că numărul lor să menţină România pe prima poziţie a ierarhiei mondiale în WUKF. Acesta este obiectivul nostru însă va fi foarte greu în Italia, acasă la principalii noştri concurenţi.
S.R.: Care vor fi cei mai periculoşi adversari ai României?
L.C.: Pe lângă Italia, mai e Anglia şi posibil Franţa şi Polonia.
Articol publicat în nr. 49 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply