Bucureştiul a devenit un oraş de tradiţie pentru Wushu-ul european. Astfel, pentru a doua oară consecutiv, Capitala României a găzduit Campionatele Europene de Wushu, competiţie ce a avut loc între 4 şi 11 mai, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Evenimentul a fost structurat în două părţi: pe 4 şi 5 mai s-au desfăşurat activităţi de Taijiquan şi stiluri interne de Wushu, iar de pe 7 mai au început concursurile propriu-zise de Taolu şi Sanda. În total, Sala Polivalentă a primit peste 1.000 de sportivi din 32 de ţări de pe Bătrânul Continent.
Petru Grindeanu, secretar general al FRAM şi preşedintele departamentului de Wushu, a precizat pentru “Sport Revolution” că această ediţie a Campionatului European a fost una dintre cele mai mari organizate vreodată. Cu toate acestea, deşi a trimis invitaţii factorilor de decizie din MTS, nimeni din structura de conducere a ministerului n-a catadicsit să vină în niciuna din zile la Sala Polivalentă. “Am trimis invitaţii pentru cei care conduc MTS-ul, dar n-a venit nimeni. Nu înţeleg de ce nu-i interesează, e totuşi un Campionat European. Toată lumea a apreciat foarte mult modul cum a fost organizată competiţia. Însă, problema e din interior. Un singur personaj din minister a venit la Polivalentă, dar nu în rang de oficial, ci ca simplu iubitor de arte marţiale. Numărul foarte mare de medalii câştigate de sportivii din artele marţiale a atras atenţia şi ura altor federaţii. Noi am intrat în aceeaşi găleată cu celelalte sporturi marţiale unde se câştigă uşor medalii. Probabil din acest motiv ne tratează cu indiferenţă. Răutatea caracterizează sportul nostru”, a spus dezamăgit Grindeanu.
Dacă oficialii români au considerat Campionatul European de Wushu prea puţin interesant, oficialii străini au asistat din tribune la reprezentaţiile oferite de sportivi. Printre ei s-a numărat şi preşedintele Federaţiei Europene de Wushu, Raymond Smith, care a explicat ce înseamnă pentru România organizarea unei competiţii de o asemenea anvergură. „Petru Grindeanu a lucrat din greu pentru realizarea acestui eveniment. În 2013, Bucureştiul a organizat Campionatele Europene, dar ne-am axat mai mult pe artele marţiale tradiţionale. Anul acesta, în primă fază, am găzduit prima ediţie a Campionatelor Europene de Taijiquan. Am realizat acest campionat chiar înaintea federaţiei internaţionale. Apoi am avut o zi fără competiţii, după care au început competiţiile destinate stilului contemporan, ceva inedit faţă de anul trecut. Competiţia din acest an a fost foarte echilibrată. Multe ţări au reuşit să cucerească medalii, drept dovadă că acest sport creşte foarte mult în Europa. S-au remarcat ţările din Europa de Est, deoarece aici Wushu-ul se practică la un nivel mai profesionist decât în vest”, a precizat Smith.
Mai mult, preşedintele Federaţiei Europene a fost încântat de organizarea competiţiei de la Bucureşti şi a declarat că România ar putea găzdui în viitor chiar şi o ediţie a Campionatelor Mondiale: „Vom încuraja departamentul din România să facă acest lucru. Au experienţa organizării unor competiţii de mare anvergură. În plus, Bucureştiul este un oraş frumos, ne place să venim aici, toate elementele sunt într-o perfectă armonie: organizare, acomodare, transport, mâncare. Dacă beneficiezi de toate aceste elemente, poţi organiza un Campionat Mondial”, a conchis Smith.
Octavian Budică, dezamăgit de organizarea Campionatului European
În altă ordine de idei, consilierul pe probleme de sport din cadrul MTS, Octavian Budică, avea aşteptări mai mari de la acest eveniment european. El a tras un semnal de alarmă celor care conduc destinele acestui sport în privinţa lipsei rezultatelor la nivel mondial, dar şi a instabilităţii de la nivelul antrenorilor loturilor naţionale. “Pentru organizaţii atât de importante, cum sunt Federaţia Mondială, dar şi cea Europeană de Wushu, organizarea Campionatului European din România nu s-a ridicat la înălţimea pretenţiilor. La proba principală şi cea mai importantă a Wushu-ului, Sanda, avem rezultatele cele mai dezastruoase, cum dezastruoase au fost şi la Campionatele Mondiale din Malaezia şi cum sunt de ceva vreme încoace. Lipsa unui management performant şi a unui concept modern de antrenament se vede din plin. Nu am înţeles nici până acum cine a fost antrenor de lot. În colţul sportivilor s-au perindat peste saşe-şapte antrenori. Mă întreb cine a pregătit lotul, a cui este responsabilitatea pentru aceste rezultate? Cine e tras la răspundere? Spuneam la Campionatul Mondial, atât domnului Benea, cât şi domnului Grindeanu, că nu acesta e modul în care Wushu-ul va renaşte şi va face performanţă, aşa cum spun de peste 7-8 ani. Comportamentul unor oficiali români este în trend cu cel al oficialilor internaţionali şi nu acceptă decât o singură părere şi aceea proprie, care, de cele mai multe ori, s-a dovedit a fi eronată”, a spus Budică.
Consilierul MTS a taxat şi indiferenţa oamenilor din MTS, care, deşi au fost invitaţi, nu au venit la eveniment. “Nu am văzut, din păcate, niciun oficial de prim rang al ministerului, nicio prezenţă a unor sponsori importanţi. Aranjamentul sălii a lăsat de dorit, prezenţa spectatorilor a fost aproape de zero, firmele româneşti de echipament sportiv au lipsit şi ele, de asemenea. Ar mai fi foarte multe de spus, dar cine să înţeleagă, cine să aplice şi cine să mai şi realizeze ceva?”, a conchis Octavian Budică.
Sonia Grindeanu, dublă campioană europeană
Chiar dacă nu a concurat la stilul Sanda, sunt de menţionat şi performanţele Soniei Grindeanu (22 de ani), fiica secretarului general al F.R.A.M., Petru Grindeanu, care a câştigat două medalii de aur în primele zile ale Europenelor. ”Este campioană absolută. A cucerit două medalii de aur, una la taijiquan, şi alta la taijijian. La prima probă a concurat împortiva a 13 sportive, iar la sabie, la taijijian, împotriva altor 17. A primit ordinul I de merit sportiv, care este foarte rar în Federaţia Europeană de Wushu. A contribuit enorm şi la organizare. Suntem cinci oameni care ne-am ocupat de organizare şi 12 voluntari”, a mai precizat Grindeanu.
În total, România a câştigat la aceste Europene trei medalii de aur, două de argint şi patru de bronz la probele Taijiquan şi stiluri interne, iar la Sanda şi Taolu sportivii noştri au cucerit o medalie de argint şi patru de bronz. Dar iată rezultatele pe categorii:
- Sonia Grindeanu, două medalii de aur în probele Taijiquan 42, 48;
- Adrian Sârbu şi Doru Dorneanu, medalie de aur în proba Duilian Taiji
- Andrea Kiss Apostolache, medalie de argint în proba de Taijiquan Yang Style
- Raluca Boboşca, medalie de argint în proba de Wudang Quan
- Răzvan Damian, medalie de bronz în proba Other Traditional Styles
- Florea Marin, medalie de bronz în proba Taijiquan Yang Style
- Ioan Alexandru Popescu, bronz în proba de Wudang Quan
- Anca Ioana Mâinescu, bronz în proba de Wudang Quan
- Roxana Gearap, argint în proba de Sanda, 56 Kg
- Valentin Ion, bronz în proba de Sanda, 80 Kg
- Mihaela Grigoraş, bronz în proba de Sanda, 70 Kg
- Cornel Andrei Matei, bronz în proba de Sanda, 70 Kg
Material publicat în nr. 49 al revistei Sport Revolution