Cei mai talentaţi popicari ai României au participat şi chiar s-au impus în unele probe ale celor mai importante competiţii rezervate acestui sport, în perioada 10-24 mai, în Cehia. Rezultatul a fost mai mult decât onorabil: cinci medalii câştigate, trei de argint şi două de bronz..
La Brno, în Cehia, s-au desfăşurat Cupa Mondială Under 18 (10-13 mai), Campionatele Mondiale Under 23 (14-18 mai) şi Campionatele Mondiale pentru seniori şi senioare (18-24 mai). Delegaţia numeroasă a „tricolorilor” s-a întors în ţară cu nu mai puţin de trei medalii de argint cucerite şi două de bronz. În fiecare din cele trei turnee majore din Cehia, România a fost reprezentată de sportivi de seamă, Federaţia Română de Popice-Bowling formând un lot din care au făcut parte mulţi popicari medaliaţi şi în precedentele competiţii.
Campionatele Mondiale pentru seniori şi senioare a fost o competiţie frumoasă, rezervată jucătorilor seniori, care au participat la probe individuale. Totul s-a organizat într-o sală polivalentă cu capacitatea de aproximativ 3000 de locuri. Au participat 20 de ţări calificate, iar competiţia a debutat cu o festivitate de deschidere organizată în aceeaşi manieră profesionistă, cu un program artistic foarte inspirat.
“A fost o competiţie foarte bine organizată, desfăşurarea concursurilor făcându-se ca la carte. Am avut o surpriza plăcută în finale, când galeriile au demonstrat sportivitate şi fairplay, arătând că există încă plăcerea de a participa la o competiţie, prin susţinerea sportivului favorit. Brno este un oraş frumos, cu o arhitectură istorică bine definită, cu clădiri vechi, dar renovate cu bun gust şi foarte bine întreţinute, cu şosele largi, spaţii verzi numeroase, oameni civilizaţi şi, nu în ultimul rând, ospitalieri”, a precizat Maria Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Popice-Bowling.
Delegaţia României a fost compusă din sportivii: Daniela Lăcătuşu, Cristina Alexandra Samson, Alina Alexandra Sanda, Ioana Văidăhăzan, Adina Sava, Petruţ Ovidiu Mihălcioiu, Dumitru Virgil Dorin, Ion Cercel, Mănel Manea, Paul Ciprian Rohotin, Cosmin Crăciun, Nicolaie Lupu, George Neagu, Radu Necsulescu, jucători care au fost în permanenţă susţinuţi, pe lângă galerie, şi de preşedinta Federaţiei Române de Popice – Bowling, Maria Popescu, antrenorul federal Antimirescu Remus Cătălin, antrenorul lotului masculin Marcel Dobrica, antrenorul lotului feminin Luminiţa Viorica Dogaru, secretarul general Constantin Ioan Stamatescu şi maseurul Costică Ciurdea.
România s-a clasat pe a şasea poziţie în clasamentul final pe naţiuni, format din cele 20 de echipe. La proba de individual compus, Ioana Văidăhăzan a încheiat pe locul 3, cu 855 de popice doborâte, în timp ce Luminiţa Dogaru a terminat pe poziţia a patra, cu un total de 850 de popice. Ca o curiozitate, în Cehia a fost atins un nou record mondial individual, Kiss Tamas din Ungaria a doborât 734 de popice.
Principala problemă: lipsa condiţiilor moderne de pregătire
„Aceşti sportivi sunt cei mai buni popicari ai momentului. Unii dintre ei au în spate o lungă carieră în care au făcut performanţă, rezultate care le conferă o doză mare de experienţă şi automatism, pe care nu le poţi dobândi decât după lansarea a sute de mii de bile. Sportivii noştri au demonstrat o mare putere de luptă, cu o îndârjire împinsă la limita superioară de performanţă. Factorul psihologic are un rol foarte important în jocul de popice. Puterea de concentrare pe care sportivul trebuie să o deţină în timpul competiţiei trebuie sa fie nu doar bună, ci foarte bună.
Un exemplu de pregătire necesită, de exemplu, în sistemul actual de joc, proba popice clasic, unde avem de lansat 120 de bile împărţite pe 4 piste, deci, 30 de bile pe pistă, din care, 15 bile sunt lansate la plin, iar 15 bile sunt lansate la izolat. Pe parcursul lansării acestor 15 bile, ratările trebuie să fie aproape inexistente sau foarte mici, deoarece numărul redus de lansări nu ne permite recuperarea popicaverajului. Acest lucru înseamna că bila trebuie să pătrundă în canal în proporţie de 99%.
Noi, ca federaţie, ducem lipsă de o bază materială şi de o infrastructură modernă, ceea ce ne-ar fi dat un plus de valoare, care se adăuga actualului nivel de pregătire şi rezultatelor. Eu, ca şi preşedinte de federaţie, voi face tot ce îmi stă în putinţă în perioada mandatului meu pentru a dezvolta această infrastructură. Am făcut deja demersuri în acest sens, iar domnul primar general Sorin Mircea Oprescu a avut deschiderea necesară şi ne va conferi ajutorul într-un timp cât mai scurt, pentru construirea unei săli de popice şi bowling în Bucureşti”, a mai punctat Maria Popescu.
Medaliaţii tricolori la Brno:
- Luminiţa Dogaru – medalie de argint în proba de Individual Clasic / Senioare
- Nicolae Lupu – medalie de argint în proba de Individual Sprint / Seniori
- Nicolae Lupu şi Ioana Văidăhăzan – medalie de argint în proba de Tandem Mixt / Seniori
- Ioana Văidăhăzan – medalie de bronz în proba de Individual Combinat / Senioare
- Radu Gabriel Balaban – medalie de bronz în proba de Individual Clasic / Juniori U18
Articol publicat în nr. 50 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply