Începutul lunii iunie a coincis cu o perioadă extrem de prolifică pentru sportul tradiţional românesc. În sudul ţării s-au desfăşurat două competiţii importante, atât pentru prezentul, cât şi pentru viitorul oinei din România.
Seniori
În ultima zi a lunii mai şi în prima zi de vară, în judeţul Constanţa, a avut loc Campionatul Naţional de Seniori – Turneul Regulat 2014, competiţie la care au participat opt echipe din şapte judeţe. Întrecerea sportivă de la malul mării din acest an a însemnat şi sărbătorirea a 115 ani de la primul campionat naţional de oină disputat vreodată în România.
Turneul a fost câştigat categoric de A.C.S. Frontiera Tomis, echipă care s-a impus în toate meciurile jucate. Constănţenii au fost urmaţi de aproape de C.S. Biruinţa Gherăeşti Neamţ, A.C.S. Straja Bucureşti şi C.S. Oltul Turnu Roşu Sibiu. Aceste prime patru clasate vor evolua în cele două turnee de play-off programate la Bucureşti, în data de 29 iunie şi la Brăila, în data de 14 septembrie.
Un fapt încurajator de luat în seamă este componenţa formaţiilor participante. Aproximativ 70% din sportivii care au jucat pe terenul bazei “Cleopatra” din Constanţa au fost foarte tineri, de aici rezultând preocuparea reală a cluburilor în dezvoltarea secţiilor de juniori.
Junioare
În perioada 6-8 iunie, la Mioveni, în judeţul Argeş, a fost organizată cea de-a doua ediţie a Campionatul Naţional de Oină – fete, rezervat junioarelor I, II şi III, ocazie cu care tinerele sportive au dovedit că viitorul oinei feminine e “pe mâini bune”. Biruinţa Gherăeşti a câştigat competiţia la categoriile junioare II şi junioare III, în timp ce, la junioare I s-a impus formaţia Hoina Craiova.
“A fost o participare mai scăzută, faţă de ediţia precedentă, deoarece în acest an sunt foarte multe competiţii, iar echipele vor să participle la toate. Absenţa echipelor a ţinut, în mare parte, de ordin obiectiv. Cred că este bine dacă participă 5-6 formaţii la fiecare competiţie. Nivelul tehnico-tactic de joc a fost mai ridicat faţă de cel prestat acum un an” – Nicolae Dobre, preşedintele F.R. de oină.
Şedinţa tehnică a avut loc în aer liber, reprezentând o premieră în acest sens, iar meciurile s-au disputat pe un teren sintetic, acolo unde, cele cinci formaţii participante au încercat să-şi testeze cât mai eficient abilităţile în jocul de oină.
La festivitatea de deschidere a competiţiei au fost prezente numeroase persoane importante din administraţia judeţului Argeş.“Domnul primar al oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a promis că, dacă federaţia va hotărî ca, la anul, competiţia să se organizeze tot acolo, primăria va suporta integral toate cheltuielile legate de cazare şi masă” – Nicolae Dobre, preşedintele F.R. de Oină.
Urmează o vară plină de competiţii
Planul Federaţiei Române de Oină, de a promova sportul tradiţional românesc în rândul tuturor iubitorilor de mişcare de toate vârstele, este pus în aplicare într-un mod extrem de consecvent.
„Sunt convins că o mare parte din sportivele care tocmai au participat la Campionatul Naţional de Oină pentru junioare de la Mioveni vor fi prezente şi la Campionatele de Oină pe plajă care vor avea loc la Constanţa, în luna august. Sperăm să găsim resursele financiare pentru a organiza o competiţie frumoasă pe litoral” – Nicolae Dobre, preşedintele F.R. de Oină.
Astfel, până la perioada extrem de aglomerată din lunile iulie şi august, în care vor fi organizate nu mai puţin de cinci competiţii atât pentru seniori, cât şi pentru juniori, urmează întrecerea de la sfârşitul lunii iunie: Turneul 1 de play-off al Campionatului Naţional de Oină pentru seniori, care va avea loc în data de 29 iunie, în centrul Bucureştiului, pe stadionul Cotroceni, declarat de Banca Naţională: „Stadionul Naţional de Oină”
Va fi, probabil, una dintre cele mai puternice competiţii masculine de oină, de aceea, federaţia va invita mai multe oficialităţi de seamă, printre care, Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
„Vom continua activitatea de promovare a campaniei <<Iubesc Oina>>, începută cu ocazia Cupei Regelui, pentru că, înainte de toate, suntem români. Sunt convins că vor fi meciuri foarte încinse, atât la propriu, cât şi la figurat. Vor fi patru echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, în total, disputându-se şase meciuri” – Nicolae Dobre, preşedintele F.R. de Oină.
Oina va ajunge şi în Deltă
Între 1 şi 7 septembrie este programată o competiţie inedită, la Sulina. Pentru prima oară în istorie, se va desfăşura „Cupa Deltei la Oniă”. Momentan, federaţia a lansat invitaţiile şi se aşteaptă confirmările oficiale ale echipelor de oină.
„Va fi un turneu de promovare prin care încercăm să îmbinăm activitatea de relaxare din deltă cu descoperirea sportului nostru naţional” – Nicolae Dobre, preşedintele F.R. de Oină.
Articol publicat în nr. 50 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply