Ion Pascu (31 de ani) a avut încă din copilărie o înclinație spre sporturile de contact: a început să practice luptele libere de la vârsta de numai zece ani. 15 ani mai târziu, având deja titlul de campion național la acest sport, a simțit nevoia unei noi provocări, astfel că a trecut la wushu, fără a renunța la practicarea în paralel a luptelor. A devenit și aici campion național, după care a început kickboxingul și, ulterior, ju jitsu, unde este campion mondial, având centura albă.
În prezent este luptător de MMA, sport pe care îl consideră a fi o îmbinare a tuturor celor enumerate mai sus. Tocmai de aceea, el nu a renunțat la a practica aceste discipline care, în opinia sa, îl ajută să fie un luptător complet. “Există mulți luptători de MMA care practică luptele libere, ju jitsu sau wushu, însă nu reușesc să aibă rezultate. Eu am fost campion la toate”, spune mândru de sine Ion Pascu.
După părerea lui, stăpânirea tehnicilor de ju jitsu este esențială în MMA. “De lovituri te poți feri, însă de contact nu ai cum să scapi. Tocmai de aceea, când lupta se duce jos, dacă nu știi tehnicile de ju jitsu, meciul e ca și terminat.”
Ion Pascu practică MMA de șase ani, perioadă în care a înregistrat opt victorii și trei înfrângeri. În meciul său de debut și-a învins adversarul după numai un minut și 15 secunde. “Am decis să practic MMA pentru că am crezut că e un sport care mi se potrivește, iar victoriile au confirmat asta. Dacă nu făceam față, probabil că nu aș fi continuat, dar pe măsură ce câștigi, capeți încredere şi experienţă.”
Momentan, Pascu este nemulțumit de partea financiară, însă este încrezător că pe viitor va câștiga mai mult. În prezent luptă la gale care au loc în România și Marea Britanie. Țelul său este să participe în viitorul cât mai apropiat la galele din America pentru a se putea lansa spre UFC (Ultimate Fighting Championship), unde speră să ajungă în trei-patru ani. Odată ajuns în acest circuit, Pascu conştientizează că latura financiară nu va mai constitui o problemă. “Acum lupt pe bani puţini, dar dacă ajung în UFC, ceea ce doresc să mi se întâmple cât mai curând, banii vor veni. Deocamdată, nu am cum să ajung în America pentru că nu am banii necesari pentru a mă întreţine acolo. Vreau mai întâi să-mi demonstrez valoarea în Marea Britanie şi apoi să fiu invitat să lupte peste Ocean”, povesteşte luptătorul de 31 de ani.
Pe lângă eterna problemă a sportului românesc, lipsa sălilor de antrenament, Ion Pascu mai are o nemulțumire: calitatea slabă a partenerilor de luptă. Totuși, este convins că această problemă se va rezolva odată cu plecarea în America, acolo unde va avea adversari redutabili. El pune lipsa luptătorilor de MMA de calitate din România pe seama faptului că nu există antrenori competenţi, tocmai pentru că ei, la rândul lor, nu au avut rezultate ca luptători. Așadar, totul se învârte într-un cerc vicios din care cel mai mult de pierdut au sportivii, care, în loc să se afirme, se zbat în anonimat.
Ion Pascu este un luptător și în afara ringului: în lipsa unor sponsori, a unui promotor sau a oricărui alt tip de susținere, este nevoit ca în afara orelor de antrenamente dure să își câștige existența prin muncă pentru a se putea întreține. “Toţi banii necesari pentru a lupta în diferite gale îi câştig prin muncă cinstită, nu am pe nimeni în spate. Sper ca odată ce ajung în America, situaţia să se schimbe. Sunt încrezător că îmi voi realiza acest vis”, a adăugat Pascu.
Prin perseverenţa, ambiţia şi curajul de care dă dovadă Ion Pascu, un luptător care a ajuns campion prin forţele proprii, visul de a ajunge în UFC nu este deloc departe. Noi, cei de la “Sport Revolution” îi urăm mult succes pe mai departe şi sperăm să ne ofere în cel mai scurt timp prilejul să scriem despre victoriile sale de peste Ocean.
FOTO: Cosmin Iftode. Text de Andrei Militaru şi Mihai Clinciu.
* Articol publicat în numărul 40 (iulie) al revistei Sport Revolution