Pe plan naţional, Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (C.N.F.P.A.) formează, promovează și perfecţionează antrenorii și specialiștii din domeniul sportului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare și în colaborare cu federaţiile sportive naţionale. La nivel internaţional, activitatea C.N.F.P.A. este concepută și se realizează într-o structură nouă, în conformitate cu Legile și Directivele Comunitare (Uniunea Europeană) și Recomandările Europene (Consiliul Europei) în baza prevederilor statutare ale federaţiilor internaţionale.
Activitatea din prezent a C.N.F.P.A. ne-a fost prezentată de către directorul centrului, Adrian Ilie: „Organizarea activității de formare profesională în cadrul C.N.F.P.A. este într-o continuă dezvoltare, organismul desfășurând două programe de formare pentru calificarea de antrenor, autorizate de către Autoritatea Națională pentru Calificări în baza O.G. 129/2000 privind formarea profesională a adulților astfel:
- În baza Autorizaţiei Seria B Nr. 0006494 pentru calificarea de antrenor prin cursul cu durată de 1.252 de ore (curs cu durata de doi ani) eliberată de Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională din Municipiul Bucureşti din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Calificări. Curs de nivel postliceal – Pregătirea generală minimă pentru înscrierea la acest program de formare: absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat, curs de instructor sportiv sau clasificare sportivă acordată de Federația Sportivă Națională conform normelor în vigoare.
- În baza Autorizaţiei Seria B Nr. 0006493 pentru calificarea de antrenor prin cursul cu durată de 1.080 de ore (curs cu durata de un an) eliberată de Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională din Municipiul Bucureşti din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Calificări. Curs de nivel postuniversitar – Pregătirea generală minimă pentru înscrierea la acest program de formare: absolvent de studii superioare din cadrul Facultăților de Educație fizică și Sport licențiați în Educație Fizică și Sport din România sau din alte state membre U.E. care prezintă diplome de studii echivalate conform normelor legilative în vigoare de recunoaștere a studiilor efectuate.
În prezent toți cursanții de la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, beneficiari ai sistemului de formare a antrenorilor în cadrul cursului de un an și al celui de doi ani în colaborare cu Federațiile sportive naționale se încadrează în prevederile O.G. 129/2000 privind formarea profesională a adulților”.
Unităţile de competenţă aferente meseriei de antrenor, sunt stabilite în colaborare cu Federațiile Sportive Naționale în conformitate cu Statutul Antrenorului. Standardul de pregătire profesională pe baza căruia se realizează activitatea de învăţământ reprezintă documentul care transpune oferta de formare profesională a centrului pentru satisfacerea obiectivelor stabilite prin Statutul Antrenorului şi impuse de către partenerii sociali, după cum ne-a precizat directorul C.N.F.P.A.
Cel care și-a dedicat ani întregi formării profesionale, profesorul Adrian Ilie a adăugat: „Competențele Standardului de pregătire profesională precum și programa cu materiile de studii în baza căruia se realizează formarea profesională în cadrul C.N.F.P.A. au fost prezentate încă din anul 2007 de către mine la Conferința mondială a antrenorilor organizată în Beijing-China, acestea bucurându-se de apreciere în rândul organizatorilor fiind printre puținele materiale publicate în revista Conferinţei. Atribuțiile C.N.F.P.A din H.G. nr. 343/2011 și chiar însăși hotărârea a adus la același numitor comun, sub forma unui protocol, Facultățile de Educație Fizică și Sport și Federațiile Sportive Naționale în ceea ce privește formarea antrenorilor, fapt care de asemenea poate a deranjat, deoarece nu toate facultățile sunt acreditate să formeze antrenori, această hotărâre reglementând calificarea de antrenor a pus stop anumitor fabrici de antrenori”.
Din anul 2002, C.N.F.P.A. este membru categoria “A” al I.C.C.E. – INTERNATIONAL COUNCIL FOR COACHING EXCELLENCE – CONSILIUL INTERNAȚIONAL PENTRU EXCELENȚĂ ÎN ANTRENORAT, iar din anul 2007 este membru al Consiliul European al Antrenorilor, un subcomitet al E.N.S.S.E.E. European Network of Sport Science, Education & Employment – Reţeaua Europeana pentru Ştiinţa Sportului, Educaţie şi Forţă de muncă.
FOTO: CNFPA.
* Articol publicat în numărul 44 (noiembrie-decembrie) al revistei “Sport Revolution”