În perioada 4-12 mai, Bucureştiul găzduieşte Campionatele Europene de Wushu. Printre invitaţii de seamă prezenţi în această perioadă în Capitală se numără şi preşedintele Federaţiei Europene de Wushu, Raymond Smith. În pauza dintre meciuri, domnia sa a acceptat să vorbească, în exclusivitate pentru Sport Revolution, despre organizarea acestei competiţii de mare importanţă.
„Este o competiție la care participă 33 de țări, cu aproximativ 1000 de participanți. Petru Grindeanu (n.r. – secretarul general al Federaţiei Române de Arte Marţiale) a lucrat din greu pentru realizarea acestui eveniment. Nivelul de acomodare a fost foarte bun și pot spune același lucru despre transport și despre sala în care se desfășoară competiția”, a precizat Raymond Smith.
Preşedintele Federaţiei Europene de Wushu a vorbit despre „noutatea” pe care o aduc Europenele din acest an, organizate pentru a doua oară consecutiv la Bucureşti: „În 2013, Bucureștiul a organizat Campionatele Europene, dar ne-am axat mai mult pe artele marțiale tradiționale. Anul acesta, în primă fază, am găzduit prima ediție a Campionatelor Europene de Taijiquan. Putem spune că am realizat acest campionat chiar înaintea federației internaționale! După aceea, am avut o zi fără competiții, după care au început competițiile destinate stilului contemporan, ceva inedit față de anul trecut”.
Dar cum percep europenii Wushu-ul? Raymond Smith ne-a răspuns: „Wushu provine din artele marțiale chinezești, iar în unele locuri este considerat părintele mai multor stiluri. Oamenii percep acest fenomen sub denumirea de <<kung fu>>, deoarece nu asociază ceea ce facem noi cu numele de <<wushu>>. Cu toate acestea, acest sport a început să crească de la an la an, drept dovadă că avem din ce în mai multe competiții organizate. La ora actuală, avem afiliate la federația europeană nu mai puțin de 40 de federații. Unele dintre ele sunt prezente prin cluburi mici, dar ca număr activ sunt 32 de federații”.
Preşedintele F.E. de Wushu s-a declarat atât de încântat de organizarea de la Bucureşti, încât a mărturisit că România poate găzdui chiar şi o ediţie a Campionatelor Mondiale: „Vom încuraja departamentul din România să facă acest lucru. Au experiența organizării unor competiții de mare anvergură. În plus, Bucureștiul este un oraș frumos, ne place să venim aici, toate elementele sunt într-o perfectă armonie: organizare, acomodare, transport, mâncare, loc de desfășurare. Dacă beneficiezi de toate aceste elemente, poți organiza un campionat!”.
Campionatele Mondiale de Wushu se desfășoară o dată la doi ani. Ediția din 2013 s-a desfășurat în Kuala Lumpur (Malaezia), iar în 2011, turneul a fost organizat în Antalya (Turcia). Înainte de Turcia, ultima țară europeană care a organizat competiția a fost Armenia, la Erevan, în 2001.
Cât despre competiţia din acest an, Raymond Smith a precizat: „Competiția din acest an este una foarte echilibrată. Foarte multe țări au reușit să cucerească medalii, drept dovadă că acest sport crește foarte mult în Europa. S-au remarcat țările din Europa de Est, deoarece aici, wushu se practică la un nivel mai profesionist decât în vest”.
Cine este Raymond Smith?
Este președintele fondator al Federației Europene de Wushu, încă din 1985. La momentul preluării funcției, era președintele Federației de Arte Marțiale din Marea Britanie. De-a lungul mandatelor sale, popularitatea wushu-lui în Europa a crescut cu 600%. În plus, Federația Internațională de Wushu a fost înființată la 5 ani după apariția celei de pe Bătrânul Continent!
Raymond Smith a început să practice Wushu în 1963, la 12 ani, în Regatul Unit. Este antrenor de mai bine de 40 ani, iar clubul său a cucerit 13 titluri naţionale în Marea Britanie. Din 1990, este vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Wushu.
A fost unul dintre oamenii care au susţinut includerea Wushu pe lista sporturilor olimpice. La ediţia de la Beijing, din 2008, a existat şi un turneu internaţional de Wushu.
FOTO: Sport Revolution