Lotul Național de Ju-Jitsu al României a obținut rezultate excepționale cu ocazia Campionatului Mondial de tineret (U21) si juniori (U21), desfășurat în Grecia, la Atena, în perioada 13-15 martie 2015! Delegația României, care a cuprins pentru prima dată un lot de 17 sportivi a reușit să cucerească 9 medalii, 2 locuri V și 7 locuri VII. Juniorii au cucerit 6 medalii, restul de 3 fiind adjudicate de componenții lotului de tineret. Competiția a reunit 595 sportivi din 27 țări de pe 4 continente, 271 tineret și 324 juniori, într-un concurs desfășurat pe parcursul a 3 zile, pe 6 suprafețe de luptă, în cadrul Centrului Olimpic FALIROU (complexul unde s-au disputat meciurile de Tae Kwon Do în timpul Jocurilor Olimpice de vară din anul 2004).
La categoria de vârstă tineret, considerat de antrenorii lotului român ca cel mai bun reprezentant al nostru la acest campionat, David Cojocaru (17 ani), de la clubul bucureștean CORYSAN, a devenit Vicecampion Mondial de fighting, la categoria -62 kg, în primul an de participare la U21. David a concurat într-o caregorie cu 21 sportivi, obținând 3 victorii împotriva unor sportivi din Belgia (9-5), Olanda (14-6) și Ucraina (29-0, în semifinala categoriei), înainte de a ceda finala prin Full Ippon în fața celuilalt reprezentant al Ucrainei, Maksym Heraskin. Astfel, David își îmbunătățește palmaresul, care mai cuprinde o medalie de bronz în cadrul Campionatului European de juniori în anul 2014 și o medalie de bronz la Campionatul Mondial de juniori din anul 2013, precum și numeroase titluri de Campion Balcanic.
Tot în cadrul acestei categorii de vârstă, sportivul Alin Păncescu (20 ani), de la CSM Sf. Gheorghe a obținut medalia de argint în cadrul categoriei ne-waza, +94 kg, pierzând prin abandon meciul cu sportivul belgian Ilian Hadi, singurul său oponent. Alin a reușit și câștigarea unei medalii de bronz la fighting, +94 kg, într-o categorie cu 4 sportivi, dominată clar de cei doi reprezentanți ai Federației Ruse.
Cel de-al treilea participant român în cadrul categoriei de vârstă tineret, Ion Lupu (18 ani), reprezentant al clubului VIPGUARD din Tecuci a obținut o clasare meritorie, locul V, în cadrul categoriei ne-waza, -77 kg, unde au concurat 12 sportivi. După victoria din primul meci împotriva germanului Dominik Storch (2-0), Neluțu a pierdut în turul doi în fața celui care a devenit la finalul zilei Campionul Mondial al categoriei, polonezul Karol Kania. Parcursul bun din recalificări, cu încă două victorii, s-a finalizat, din păcate, cu înfrângerea în meciul pentru medalia de bronz, în fața sportivului israelian Yoav Strauss.
Cei 14 juniori au reprezentat cu succes ju-jitsu-ul românesc la nivel mondial, cucerind medalii la toate cele trei sisteme de concurs – Duo demonstrativ, Fighting și Ne-waza.
Sportiva de top a acestei categorii de vârstă, în cadrul delegației române, Nicoleta Șuteu (16 ani), care se antrenează în cadrul clubului SPARTACUS 2001 din București, a devenit dublă Vicecampioană Mondială. Nicoleta a adus prima medalie a României la acest concurs, argintul în cadrul categoriei -48 kg, ne-waza, categorie unde au mai concurat alte două sportive, din Israel, respectiv Federația Rusă. Sâmbătă, în cea de a doua zi de concurs, Nicoleta a obținut o presigioasă medalie de argint la fighting, -48 kg (categorie în care s-au înfruntat 10 sportive), după un parcurs ce a cuprins 3 victorii, împotriva unor sportive din Polonia (13-3), Federația Rusă (12-3) și Cipru (26-4, în semifinală) și o înfrângere la scorul de 8-10 în fața Dariei Honcharenko din Ucraina. Nicoleta este, de asemenea, Campioană Mondială de cadeți în anul 2013 și dublă Vicecampioană Europeană de juniori (la fighting și ne-waza), în anul 2014.
Clubul bucureștean SPARTACUS 2001, care a avut cel mai mare număr de sportivi selectați pentru deplasarea lotului național (4 sportivi), reușind să câștige încă o medalie de bronz la ne-waza, -70 kg (6 concurente) prin Nora Dawoud (17 ani), Campioană Europeană de ne-waza și Vicecampioană Europeană la fighting anul trecut. Sportivul Alexandru Sârbu (15 ani), câștigător al Cupei Mondiale de cadeți în anul 2014, la prima participare la juniori, a ocupat locul VII la ne-waza, -55 kg, într-o categorie cu 15 concurenți, câștigată de sportivul Lal Nassrati din Emiratele Arabe Unite. Același loc VII l-a obținut Alexandru și la fighting, -55 kg, unde categoria a adunat 20 sportivi. Ultimul reprezentant al clubului SPARTACUS 2001, Neacșu Andrei s-a clasat, de asemenea, pe locul VII la ne-waza, -73 kg, într-o categorie cu 11 competitori.
Andrei Vacariu și Alexandru Georgescu, componenți ai clubului de arte marțiale BUDO SEISHIN București, au obținut medalia de bronz la Duo masculin, într-o categorie cu 7 echipe, depășind în primul tur echipa greacă Meimetis/Tsegas (87,5-83,0), pierzând semifinala în fața echipei slovene Zupanic/Strandt – Vicecampionii Mondiali (85,0-87,5) și depășindu-i în lupta pentru bronz pe nemții Seuss/Zoch, cu scorul de 89,5 la 82,5. Clubul BUDO SEISHIN a mai obținut o medalie de bronz și prin George Dumitrescu, Campionul Balcanic din 2014, în cadrul categoriei fighting, -66 kg (19 competitori). George a câștigat primul meci împotriva austriacului Adrian Schmidt (10-6), pierzând cel de-al doilea meci la un punct diferență (12-13) în fața grecului Panagiotis Plessas, care va câștiga, la rândul său, cea de a doua medalie de bronz a categoriei. În recalificări, George l-a depășit pe slovenul, Gasper Marolt (10-3), pe reprezentantul Kazakhstanului, Nursultan Duisenkulov (15-12) și pe rusul Maxim Mikhalkov (Full Ippon). Andrei Vacariu a concurat și în proba de fighting, la -60 kg, ocupând în final locul VII, din 23 competitori. După victoria prin Full Ippon în fața grecului Ioannis Koutsouvelis, Andrei a pierdut al doilea meci la scorul de 7-7, adversarul său, danezul Jeppe Tellund, devenit Campion Mondial al categoriei reușind tehnici de Ippon în mai multe faze ale meciului. În recalificări, Andrei a fost urmărit de ghinion, după victoria în fața slovenului Nejc Noc (6-4) pierzând șansa de a intra în meciul pentru medalia de bronz cu scorul de 10-9, în favoarea polonezului Piotr Kokosza.
În cadrul aceleiași categorii, sportivul giurguvean Sorin Băluță (16 ani), dublu medaliat cu bronz la Campionatul European din anul 2014 (fighting și ne-waza) și component al clubului AQUILA Giurgiu, a ocupat locul V. Sorin a început bine, cu o victorie împotriva slovenului Nejc Noc (10-3) și surclasându-l clar pe reprezentantul Ucrainei, Dmytro Kanin (Full Ippon). Din păcate, după pierderea semifinalei cu scorul de 8 la 9 în fața rusului Gevorg Lazarian, Sorin nu a reușit să cucerească bronzul categoriei, pierdut în fața aceluiași polonez Piotr Kokosza care îl învinsese la Vacariu în meciul anterior.
Ultima medalie a României, medalia de bronz în cadrul categoriei fighting, -50 kg, a fost cucerită de un alt sportiv al clubului AQUILA, Marius Tataoană. Marius a avut de înfruntat alți 12 concurenți, ajungând în semifinala categoriei după victorii împtriva reprezentanților Germaniei (13-11) și Greciei (11-10). După ratarea intrării în finala Campionatului Mondial în fața sportivului David Gavriliuk (Federația Rusă), Marius l-a învins în meciul pentru bronz pe germanul Timon Kaeppel (16-11).
Sportivul brașovean Alexandru Blănaru, participant la fighting, -66 kg, nu a ocupat decât locul IX în concurs, dar pentru modul în care s-a comportat în timpul meciurilor și pentru sportivitatea de care a dat dovadă față de adversari, a fost onorat de Federația Internațională de Ju-Jitsu cu Trofeul Fair Play al Campionatului Mondial. Este pentru prima dată când un sportiv român primește această distincție.
Din păcate, ceilalți patru componenți ai lotului național, Grosu Ioana și Leca Cosmin, de la clubul GHEOEȘDOJO din București, respectiv Ghinea Romeo și Lazar Laurențiu de la VIPGUARD Tecuci, nu au reușit rezultate notabile, lipsa de experiență și emoțiile la prima participare la un eveniment de această amploare nepermițându-le să concureze la adevăratul potențial.
Mulțumim pe această cale antrenorilor lotului național – Ion Chelu (AQUILA Giurgiu), Viorel Lixandru (SPARTACUS 2001), Constantin Văcărenco (CORYSAN), Lucian Bogluț (KOKORO Brașov), Genoveva Dobre (BUDO SEISHIN) și Ilie Ghepeș (GHEPEȘDOJO), precum și arbitrilor, oficialilor și tuturor celor care au făcut posibile aceste rezultate deosebite!
Mult succes în pregătirea viitoare și în competițiile ce vor urma!
Comisia Organizare Competiții – Dept. JJ (FRAM)