Fundaţia de arte marţiale Nippon Seibukan România a luat naştere la iniţiativa fondatorilor săi Hanshi Robert Manole şi Sensei Bogdan Alic, având ca scop protejarea, promovarea şi dezvoltarea Artelor Marţiale Japoneze, precum şi a culturii şi tradiţiilor nipone. Valorificarea unor asemenea obiective, crearea de punţi între două culturi diferite, cea europeană şi cea niponă, totul prin uniunea dată de practica artelor marţiale este posibilă şi prin organizarea unor evenimente de clasă, exemplul cel mai bun fiind întâlnirile denumite Kensa Kikan.
Timişoara, un important pol al artelor marţiale din România, a găzduit în anul 2014, în data de 25 aprilie, a doua ediţie a regalului de Arte Marţiale Japoneze intitulat Kensa Kikan, graţie eforturilor de organizare depuse de Hanshi Robert Manole, 8 DAN Ju Jitsu, Preşedintele Fundaţiei de Arte Marţiale Nippon Seibukan, Shidoin pentru România din partea Zen Nihon Sogo-Budo Renmei, Preşedintele Clubului Sportiv „Cold Steel“, împreună cu vicepreşedintele Fundaţiei, fuku Shidoin Sensei Bogdan Alic 3 DAN Ju Jitsu.
KENSA KIKAN sau „tribunalul artelor marţiale“ într-o traducere ad litteram dar cu un înţeles uşor diferit, reprezintă întâlnirea periodică a tuturor shidoinilor (reprezentanţii Nippon Seibukan în ţărilor lor de origine), precum şi a staff-ului Nippon Seibukan (All Japan Budo Federation), unde se discută strategiile de dezvoltare ale organizaţiei, precum şi organizarea următoarelor evenimente.
De obicei, aceste întâlniri sunt cumulate cu un stagiu de pregătire care are ca scop iniţierea şi perfecţionarea diferitelor tehnici tradiţionale de luptă şi este condus de Maestrul cu cel mai mare grad şi funcţie în organizaţie, ajutat de ceilalţi shidoini sau fuku shidoini (fuku shidoin = prim ajutor şi locţiitor al shidoinului, secundul acestuia).
KENSA KIKAN se organizează de obicei o dată pe an în locaţii diferite de către shidoinul fiecărei ţări afiliate la organizaţie.
Evenimentul din acest an, s-a desfășurat în Complexul Sportiv„ Banu Sport“ din Timișoara, fiind un stagiu-seminar de arte marţiale tradiţionale cu demonstraţii, examinări, afilieri, cultură şi educaţie. Prima zi a stagiului a fost dedicată antrenamentelor pentru centurile negre. A doua zi a început cu o serie de cursuri predate de maeştrii japonezi invitaţi, după care Shihan Doru Gălan din partea României și Shihan Laszlo Gregor din partea Ungariei au ţinut cursuri de Goshin-Jutsu. A treia zi a stagiului a propus două ore de antrenament, urmate de două examene de grad și de două demonstraţii ale României, din care una a fost a organizatorilor. Un oaspete de seamă care a avut un interesant atelier de Yawara în cadrul stagiului a fost Hanshi Miguel Jose Martinez Barrera, din Spania, Shibucho al Zen Nihon Sogo-Budo Renmei pentru ţările vest‑europene, Statele Unite ale Americii şi pentru ţările vorbitoare de limba spaniolă şi de asemenea un apropiat al Casei Regale Spaniole, prin prisma meseriei.
Au fost aproximativ 160 de participanţi eterogeni, români, dar şi străini, din ţări ca Serbia, Ungaria, Spania, Japonia.
Înainte de toate, a fost un schimb intercultural important. Demnă de menţionat prezenţa marilor maeştri japonezi, Yasuo Kawano şi Koji Uchiyama, membri şi conducători ai organizaţiei Nippon Sebukan, aflată sub înaltul patronaj al Casei Imperiale Japoneze.
Conducătorii delegaţiilor au fost primiţi în România de domnii Dan Diaconu, viceprimar, şi Mihai Costa, înalt funcţionar din cadrul primăriei oraşului Timişoara, iar la Consiliul Judeţean, de Marian Vasile şi Athea Chiriac.
De asemenea, din punct de vedere mediatic, TVR Timişoara a alocat un generos spaţiu pentru promovarea evenimentului, iar revista Sport Revolution a fost partener al evenimentului.
„Anul acesta ne-am bucurat de prezenţa a 160 de practicanţi de arte marţiale din ţări precum Japonia, Spania, Ungaria, Serbia și, evident, România. Deși delegaţia ţării noastre a fost cea mai numeroasă, ţin să remarc și prezenţa maghiarilor, care au fost peste 30“, a declarat Sensei Bogdan Alic pentru Sport Revolution.
Vicepreședintele FAMNS a susţinut că toţi cei prezenţi s-au declarat încântaţi: „Am primit reacţii foarte bune din partea celor prezenţi. Este o dovadă că evenimentul a fost organizat mai bine decât primul, pe care l-am susţinut în urmă cu doi ani“.
Evenimentul de la Timișoara a fost marcat și de o demonstraţie inedită, susţinută de sportivii nevăzători ai clubului Sakura. „Punctul forte al evenimentului a fost demonstraţia celor de la Sport Grup Sakura din Târgu Mureș, care au incapacitate de vedere. Ei ne-au demonstrat că artele marţiale nu au niciun fel de limită! Ţin să îi mulţumesc pe această domnului președinte al clubului, Adrian Belean“, a conchis Sensei Alic.
„Văd mişcarea artelor marţiale ca pe o celulă a cărei membrană se deschide larg, atât celor care vor să participe şi să înţeleagă spiritul Budo, cât şi celor care, fiind conştienţi de limitele lor, rămân cu o experienţă care nu poate decât să le înnobilează sufletul. Noi, Maeştrii, suntem aici pentru toţi cei care vor să ne găsească“, a declarat Hanshi Robert Manole, Preşedintele Fundaţiei de Arte Marţiale Nippon Seibukan.
Echipa Sport Revolution a fost alături de proiectele Fundaţiei de Arte Marţiale Nippon Seibukan încă de la început și speră ca Kensa Kikan să devină un eveniment de tradiţie pentru artele marţiale din România.
Articol publicat în nr. 54 al revistei Sport Revolution