După pui de moroşan să nu dai cu balonul oval, pentru că există şanse foarte mari ca acesta să te învingă fără drept de apel la o partidă de rugby. CSM Ştiinţa Baia Mare a câştigat pentru a patra oară în ultimele şase sezoane titlul de campioană a României. Maramureşenii au învins în ultimul act Farul Constanţa şi au întrerupt supremaţia Timişoarei, care câştigase ultimele două ediţii ale Superligii.
Sezonul 2014 al Superligii Naţionale de rugby a început cu aceleaşi două mari favorite ca în anul precedent, RCM Timişoara şi CSM Ştiinţa Baia Mare. Pe lângă ele, Farul Constanţa se anunţa la rândul ei o combatantă serioasă, având în vedere că echipa de la malul mării s-a întărit substanţial înainte de începerea competiţiei, cel mai răsunător transfer fiind al celui mai bun marcator al ultimelor sezoane ale Superligii, Florin Vlaicu.
După un sezon regulat dominat autoritar de băimăreni, care au încheiat neînvinşi toate cele 12 partide disputate, s-au decis grupele pentru play-off, respectiv play-out. Ştiinţa avea să se lupte pentru unul dintre cele două locuri care asigurau calificarea directă în semifinale cu RCM Timişoara, Farul Constanţa şi CSM Olimpia Bucureşti, surpriza plăcută a acestei ediţii, în timp ce în play-out au rămas Steaua, Dinamo şi U Cluj-Napoca. După cum am semnalat şi într-un număr anterior al revistei, datorită noului sistem competiţional, acestea trei din urmă nu erau excluse total din lupta pentru titlu. Cele mai bune două dintre ele urmau să joace împotriva locurilor trei şi patru din play-off pentru un loc în semifinale.
Baia Mare a continuat seria victoriilor şi a câştigat primele două meciuri din play-off în faţa Olimpiei şi a Timişoarei. Totuşi, surpriza avea să vină în cele din urmă în ultima etapă, atunci când maramureşenii au fost învinşi net de Farul cu 27-12. Cu toate acestea, constănţenii au terminat pe locul al treilea, astfel că au fost nevoiţi să joace un meci de baraj pentru accederea în semifinale. Aici, Farul a tremurat serios, impunându-se la limită, 17-16, în faţa Stelei. La fel de strâns a fost şi meciul care a decis cealaltă semifinalistă, însă de data aceasta victoria a aparţinut echipei venite din play‑out. Dinamo s-a impus cu 13-12 în faţa Olimpiei şi s-a trezit după un sezon regulat dezastrous (două victorii şi zece înfrângeri) şi un play-out modest (victorie la limită cu U Cluj şi înfrângere cu Steaua) în primele patru echipe ale ţării.
Euforia nu avea să dureze mult, pentru că sorţii i-au scos-o în cale pe Ştiinţa Baia Mare. Maramureşenii s-au impus fără nici cea mai mică emoţie, 40-9, şi aşteptau deznodământul celei de-a doua semifinale pentru a-şi afla adversara din ultimul act. RCM Timişoara şi Farul Constanţa s-au întâlnit de trei ori în acest sezon înaintea acestui meci, iar deznodământul a fost de fiecare dată favorabil gazdelor: două victorii ale bănăţenilor şi una în dreptul „marinarilor“. De această dată, deşi meciul s-a disputat la Timişoara, Farul s-a impus cu 9-0 graţie lui Florin Vlaicu, care a reuşit să transforme două lovituri de pedeapsă, şi lui Ranuku, care a punctat din printr-un drop-gol.
Astfel, pe stadionul „Arcul de Triumf“ din capitală şi-au disputat supremaţia în competiţia internă echipele din Baia Mare şi Constanţa. Vlaicu a deschis rapid scorul din lovitură de pedeapsă, iar Farul a continuat să preseze în speranţa că va reuşi despinderea pe tabelă. După o primă jumătate de repriză în care nu a reuşit nimic notabil, bămărenii au început să dea semne de viaţă şi au egalat prin Luke Samoa. Spre finalul primei părţi, Dico a înscris primul eseu al partidei şi, după ce acelaşi Samoa a transformat, maramureşenii au luat un avans de şapte puncte. Vlaicu a redus imediat din diferenţă, astfel că scorul la pauză a fost 10-6.
Tot el a făcut 10-9 în repriza secundă, înainte ca băimărenii să preia complet iniţiativa. Eseurile lui Phillips şi Shamkharadze, cumulate cu o transformare şi o lovitură de pedeapsă reuşite de Samoa, au dus scorul la 25-9, iar Ştiinţa părea să se îndrepte spre o victorie clară. Constănţenii nu au cedat însă uşor şi au micşorat ecartul după ce Apostol a reuşit să culce balonul în spatele buturilor, iar Vlaicu a transformat. Acelaşi Florin Vlaicu a înscris din lovitură de pedeapsă cu trei minute înainte de final şi Farul era la un eseu transformat distanţă de câştigarea trofeului de campioană. Apărarea băimărenilor a rezistat însă cu brio, astfel că echipa maramureşeană a devenit, pe merit, noua regină a Superligii.
Graţie acestui succes, CSM ştiinţa Baia Mare ajunge la al cincilea titlu câştigat în istoria clubului. De cealaltă parte, Farul rămâne cu un loc secund obţinut în urma unui sezon foarte bun şi cu mândria de a avea în echipă cel mai bun marcator al Superligii. Florin Vlaicu a reuşit în total 189 de puncte, devansându-l clar pe jucătorul campioanei, Luke Samoa, care a cumulat 152. Acesta a fost al şaselea an consecutiv în care trofeul de campioană rămâne în vitrina unei echipe din provincie. Ultima echipă din capitală care a reuşit să câştige titlul a fost Dinamo, în 2008.
Articol publicat în nr.53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply