Un subiect care ne preocupă de ceva vreme. În acest sens am încercat să o abordăm pe dna. director, prof. Ingrid Istrate, ce care, împreună cu prof. Dorin Arădăvoaicei, a alcătuit un proiect privind o asemenea posibilitate, ce se conturează ca atât de benefică şi necesară pentru viitorul sportului olimpic românesc.
Argumentele pe care ni le-a oferit ne‑au convins, în mare măsură.
Oneşti, fosta capitală a petro-chimiei româneşti, astăzi a rămas fără întreprinderile industriale de altădată, care aveau un rol economic interesant, dar reprezentau o problemă pentru că poluau aerul. Acum, Oneşti este un oraş aerisit, cu o bază materială cu care puţine oraşe europene se pot mândri.
Această apreciere nu e gratuită!
Într-un perimetru de 6-8 ha, se află şase săli de sport, patru stadioane, un complex de nataţie în aer liber, două săli polivalente, opt cămine, două micro-hoteluri, spital şi dispensar sportiv, sala de gimnastică Nadia Comăneci, sala de lupte Cornel Cristuţ, noua sală de haltere în construcţie, alte spaţii rezervate sportului, un complex dotat cu nocturnă pentru jocuri sportive, altul de terenuri de tennis şi multe alte facilităţi.
În apropiere se află clubul sportiv şcolar, liceul sportive Nadia Comăneci şi alte trei licee şi patru şcoli generale, care dispun de baze sportive foarte bine amenajate.
Nicăieri în România nu există o asemenea dispunere de bază materială şi o asemena desfăşurare de infrastructură!
Pornind de la aceste realităţi, CSM Oneşti şi-a propus să realizeze Olimpiada Spotului Şcolar în 2016, care să cuprindă mai toate disciplinele aflate în programul olimpic, pentru ca în acelaşi an să revenim cu o altă noutate – Olimpiada Sportului Şcolar din Balcani – ne-a declarat prof. Arădăvoaicei.
Oneştiul şi-a probat disponibilitatea şi capacităţile în acest sens, cu ocazia mai multor campionate naţionale de gimnastică, tenis, haltere, lupte, atletis, badminton, handbal, volei şi altele.
Stagiile realizate în cadrul Programului „Pierre de Coubertin“ la lupte, haltere, gimnastică, cele din cadrul programului „Ţară, ţară, vrem campioni!“ şi cu ocazia programelor Fundaţiei Nadia Comăneci şi multe alte activităţi demonstrează viabilitatea ideii transformării Oneştiului într-un Centru Olimpic. Dezideratul îmbinării educaţiei cu înalta performanţă îşi găseşte aici împlinirea!
Nu doar oraşul pare predestinat unei misiuni legate de performanţă, ci şi zona georgafică se arată generoasă în frumuseţe şi resurse. O zonă montană, pitorească, în care se găsesc localităţile Slănic Moldova, Târgu Ocna, Comăneşti, Moineşti, Asău, Agăş.
Noua conducere a sportului românesc, dna. Gabriela Szabo, Ministru al Tineretului şi Sportului, şi dl. Alin Petrache, Preşedinte al COSR, ar trebui să ia în considerare în modul cel mai serios aceste perspective de dezvoltare a unor cebtre olimpice, în contextual în care se doreşte un reviriment al mişcării sportive şi olimpice din ţara noastră.
Revista Sport Revolution nu poate decât să promoveze asemenea iniţiative constructive, la care aderă cu entuziasm!
Articol publicat în nr.53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply