Cu ocazia Turneului Internaţional de Lupte, organizat de FR Lupte la Bucureşti în perioada 25-27 iulie, preşedintelui FR Kempo, Amatto Zaharia, i-a fost conferit Ordinul Mondial FILA, aceasta fiind o recunoaştere la cel mai înalt nivel a meritelor deosebite în promovarea sportului de luptă. Cu acest prilej, şeful FR Kempo a vorbit pentru Sport Revolution despre ce înseamnă pentru el însuşi această distincţie. “Este o mare onoare pentru mine să primesc Ordinul Mondial FILA, conferirea acestuia reprezentând încă o dovadă clară de apreciere şi respect faţă de munca depusă de Federaţia Romană de Kempo pentru promovarea sportului de luptă la nivel naţional şi internaţional. Este, de asemenea, o mare onoare pentru mine acceptul invitaţiei noastre de a veni la Bucureşti, în luna septembrie a acestui an, a unui “Senior Member CIO”, membru în board-ul Comitetului Olimpic Internaţional de peste 30 de ani. Sunt absolut convins că prin astfel de acţiuni, prin astfel de recunoaşteri internaţionale, prin multă muncă, cu tenacitate şi perseverenţă, mai devreme sau mai târziu vom reuşi să fim apreciaţi şi respectaţi şi la noi în ţară aşa cum suntem pe plan mondial. Mulţumesc şi pe această cale Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru sprijinul acordat pe parcursul activităţii noastre”, a declarat Amatto Zaharia la primirea înaltei decoraţii.
După încheierea ceremoniei în care i-a fost conferit Ordinul Mondial FILA, întrebat fiind despre relaţia FR Kempo cu MTS şi COSR, Amatto Zaharia, a declarat: “Sunt întrebat zilnic atât de cei din presă, cât şi de cei din lumea sportului despre aspectele financiare, cum stăm cu banii pentru activităţile sportive, când se vor acorda premierile, când se vor acorda indemnizaţiile lunare pentru sportivii de lot naţional, mulţi dintre ei încercând să arate cu degetul şi să acrediteze ideea că lucrurile funcţionează mult prea lent în MTS, iar eu le spun la toţi, de fiecare dată, să aibă răbdare pentru că nimeni nu stă degeaba. Ştiu foarte bine greutăţile cu care se confruntă sportivii şi antrenorii în această perioadă pentru că, până la urmă, chiar şi campionii sunt tot oameni care au familii şi copii de crescut. Ştiu foarte bine cât de greu le este când se duc acasă la copii fără bani, în ciuda performanţelor obţinute, dar, cu toate acestea, trebuie să înţelegem că trecem printr-o criză economică fără precedent şi de aceea trebuie să fim solidari cu eforturile ministerului. Trebuie să avem răbdare şi să fim solidari cu eforturile celor din MTS, care încearcă să facă totul pentru a ne susţine în activitate. Trebuie să înţelegem cu toţii că volumul de muncă depus la nivelul funcţionarilor şi al conducerii ministerului este imens, iar personalul total insuficient. Trebuie să-i înţelegem şi să fim solidari cu ei. De asemenea, cred cu tărie ca şi cei din minister trebuie să fie solidari cu noi şi cu eforturile noastre. Mi-au plăcut foarte mult declaraţiile ministrului Szabo în care arată că orgoliile nu duc la nimic altceva decât la distrugere, dar şi că, din cauza criticilor sau orgoliilor, nu trebuie sacrificaţi sportivii şi antrenorii a căror mulţumire sufletească aduce cu siguranţă o linişte necesară şi benefică procesului de pregătire. Aceasta este o viziune şi o gândire corectă care dovedeşte caracter. Ştim foarte bine ca nimeni nu este perfect. Ştim foarte bine ca şi noi, federaţiile, avem lacunele noastre şi că fiecare dintre noi, în goană pentru obţinerea performanţei, mai greşeşte câte “o virgulă”. Dar niciodată, din cauza greşelilor unora sau altora sau din cauza orgoliilor uneori prea mari, nu trebuie să sufere şi să fie sacrificaţi sportivii şi antrenorii care muncesc enorm pentru obţinerea performanţei. Ministerul trebuie să dea întotdeauna dovadă de înţelepciune, de înţelegere, de diplomaţie şi eleganţă. Mai mult decât atât, ministerul trebuie să ne protejeze, să ne sprijine şi să empatizeze cu noi atunci când avem probleme sau greutăţi, pentru că noi nu suntem în niciun caz adversarii ministerului. Nu există nici cel mai mic motiv pentru crearea unui conflict artificial de genul “federaţii vs. minister”, pentru că noi toţi, MTS, COSR, federaţii, cluburi, sportivi şi antrenori, suntem de aceeaşi parte a baricadei, noi toţi facem parte din aceeaşi echipă care reprezintă cu mândrie sportul românesc.”
“Trebuie să înţelegem cu toţii că avem la conducerea MTS şi COSR personalităţi marcante ale vieţii sportive, dar şi un prim-ministru căruia îi place sportul şi care vrea să ne ajute pe bune. Aşa cum am declarat cu fiecare ocazie, atât ministrul sportului Gabriela Szabo, cât şi secretarul de stat Carmen Tocala, împreună cu Alin Petrache, preşedintele COSR, sunt oameni care pun foarte mult suflet în tot ceea ce fac şi eu am multă încredere în ei. Toţi trei au o dorinţă imensă de a performa că manageri, de a face lucruri bune pentru sport, dar mai ales au o mare putere de muncă. Uitaţi-vă la Gabi Szabo care “aleargă” zi lumină peste tot, de la un capăt în altul al ţării, dar şi peste hotare, în încercarea de a promova cât mai bine valorile sportive româneşti. Sau la Carmen Tocala pe care o găseam aproape zilnic la minister la ora şapte dimineaţa şi mai pleacă acasă seară după zece. Iar Alin lucrează şi câte 10-12 ore pe zi cu diverse comisii pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea Legii Sportului. Nici unuia dintre ei nu le este deloc uşor, dar absolut toţi dau dovadă de o dăruire şi un perfecţionism ieşit din comun. Pentru mine este foarte clar că toţi trei au dorinţă, puterea, dar şi capacitatea necesară de a face lucruri bune pentru sportul românesc. Trebuie doar să le acordăm timp, încredere şi sprijin iar Federaţia Romană de Kempo va fi în mod cert alături de eforturile acestora”, a încheiat Amatto Zaharia.
FOTO: Sport Revolution
1 Comment
mihai adrian
06/08/2014 at 3:11 pmExcelent pt dl.Amatto.Ma uimeste cum poate sa o umfle pe Tocala&company. Chiar nu vedeti ca sportul este in groapa cu pamant peste?!Aceasta “diplomatie” este gresit aplicata. Nu stiu care din voi este inregimentat. Pacat. Inainte chiar nu va compromiteati.