Trăim, iubim, muncim, dormim, alergăm, râdem, plângem, ne hrănim, suntem mereu în luptă cu timpul şi cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. Şi uităm, uităm de cele mai multe ori să avem grijă de noi, de sănătatea noastră, de corpul nostru. Sănătatea ar trebui să fie prioritatea oamenilor, iar mişcarea nu ar trebui să lipsească din activităţile zilnice. Complexul Sportiv Bery Fitness&Spa a adoptat stilul „Sănătate prin mişcare”, iar instructorii de aici cred cu tărie în acest slogan şi îi respectă însemnătatea. Sunt conştienţi cât de importantă este mişcarea pentru organism şi doresc să le transmită acest lucru şi clienţilor care trec pragul renumitului complex.
Nicu Firiţă, profesor şi kinetoterapeut, licenţiat în Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie si motricitate specială şi absolvent al masteratului Kinetoterapia în afecţiunile aparatului locomotor, are o experienţă de peste şase ani în kinetoterapie. Un instructor apreciat şi respectat la Bery Fitness, Nicu ne-a vorbit despre grija cu care trebuie să ne tratăm propriul corp, despre beneficiile pe care le are kinetoterapia, hidrokinetoterapia sau aqua gym-ul şi despre ajutorul pe care îl oferă pacienţilor şi clienţilor săi: „Sunt în branşa kinetoterapeuţilor din anul 2007, când mi-am început activitatea, angajându-mă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În anul 2009 am început colaborarea cu câteva azile, iar în 2013 am semnat cu cei de la Bery Fitness&Spa. Nu a fost uşor pentru mine să trec de la o extremă la alta, mai exact de la kinetoterapia pediatrică la kinetoterapia geriatrică, însă m-a ajutat mult, motivându-mă „să-mi fac temele” şi să studiez în profunzime. La Bery Fitness Spa am găsit un mediu potrivit pentru a-mi exercita profesia; noi, kinetoterapeuţii avem la dispoziţie două bazine (unul pentru copii, iar altul pentru adulţi) şi un spaţiu generos în sala de fitness, unde ne desfăşurăm activitatea.”
Kinetoterapeutul ne-a explicat cât de importantă este recuperarea în cazul accidentelor sau traumatismelor şi cum îşi ajută clienţii care apelează la serviciile lui: „Metodologia hidrokinetoterapiei reprezintă baza recuperării medicale, una dintre principalele forme de refacere a funcţiilor diminuate în urma unor boli sau traumatisme. În acelaşi timp, metodele terapiei prin înot au indicaţii largi în majoritatea capitolelor de patologie (aspect terapeutic) şi mai modern în profilaxia primară a unor grupe largi de afecţiuni ale sistemului locomotor, ale aparatului cardio-vascular, ale aparatului respirator, etc (aspect profilactic). Apa acţionează ca o pernă gigantică, scade uzura muşchilor, a tendoanelor şi protejează articulaţiile. Lucrul în bazin, folosind doar rezistenţa apei, este în favoarea noastră pentru că reduce numărul leziunilor apărute de obicei în timpul exerciţiilor efectuate pe uscat din cauza impactului cu suprafeţele dure. Presiunea apei acţionează ca un masaj la nivel muscular, ajutând procesul de eliminare a acidului lactic acumulat în muşchi. Beneficiile exerciţiilor aerobice sunt îmbunătăţite în apă.”
De asemenea, aqua gym-ul este o metodă bună de a face fitness fără a suferi efecte negative asupra articulaţiilor şi tendoanelor în impactul cu solul dur. Nicu a adăugat: „Pentru a menţine flexibilitatea şi a creşte gradul de mişcare în articulaţii, stretchingul în apă este cea mai bună metodă. Aqua fitness-ul stimulează circulaţia sângelui crescând volumul de sânge în zonele cu leziuni. Combinând cele două medii în care ne putem desfăşura programul kinetic, rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor. Din cele trei componente ale kinetoterapiei (profilactică, terapeutică şi de recuperare), personal recomand cu încredere, bazându-mă pe experienţă, kinetoterapia profilactică, întrucât este mult mai uşor să previi şi să menţii o stare bună a sănătăţii atât fizică, cât şi psihică. Luaţi în calcul factorii externi la care este supus corpul dumneavoastră în viaţa de zi cu zi (stresul, sedentarismul, alimentaţia, necorespunzătoare, lipsa de hidratare, posturile vicioase pe care le adoptaţi şi răspundeţi sincer la întrebarea: «Cât timp vă alocaţi zilnic pentru relaxarea, decontractarea, tonifierea sau corectarea posturii corpului dumneavoastră?» Îmi aduc aminte că, la un moment dat, unul dintre pacienţii cu care am lucrat, mi-a spus o expresie care m-a pus pe gânduri: «Orice cal-armăsar ajunge o gloabă». Timpul trece, iar fiecare zi petrecută într-un mod dezordonat lasă amprente vizibile, ne trezim cu afecţiuni de care aflăm de obicei târziu, iar recuperarea nu se face într-o lună sau două ci necesită timp şi costuri materiale.”
Articol publicat în nr. 51 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply