Secretarul de stat în MTS Carmen Tocală a discutat exclusiv pentru “Sport Revolution” despre situația banilor ce urmează a fi oferiți tuturor sportivilor din loturile naționale și olimpice în vederea asigurării alimentației de efort. Oficialul ministerului a precizat că toți sportivii își vor primi aceste drepturi începând cu luna aprilie, în acest moment funcționarii din MTS lucrând la definitivarea listelor.
“Federațiile au avut termen până pe 15 februarie să ne predea listele cu toți sportivii care au obținut medalii anul trecut la Campionatele Mondiale și Europene. Ministerul a intrat în posesia acestor liste și acum se lucrează pentru definitivarea lor. Ei vor primi bani începând cu luna aprilie, retroactiv. Aceste premii vor fi acordate în funcție de bugetul existent și de anumite criterii, precum cele în funcție de care se acordă rentele viagere. Primii vizați sunt sportivii medaliați la Mondiale sau Europene, apoi cei care fac parte din loturile naționale sau olimpice, dar care nu au luat medalii”, a comentat Tocală.
Potrivit informațiilor venite dinspre MTS, aproximativ 1.000 de sportivi vor beneficia de aceste sume de bani destinate alimentației de efort.
Hotărârea de Guvern 888/2013 completează Hotărârea 1447/2007 la capitolul prime acordate performerilor României pentru activitatea sportivă. Astfel, un sportiv de la loturile naționale și olimpice va beneficia de suma de 900 de lei lunar, în vreme ce un sportiv legitimat la un club din România va avea alocată suma de 600 de lei, bani necesari pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare efortului depus în pregătire.
FOTO: MTS
11 Comments
dan
21/02/2014 at 4:23 pmAm vorbit cu un karatist emigrat in Canada si era foarte dezamagit ca acolo statul nu premiaza nici o medalie. In Romania el se ajuta cu banii primiti de la FRK(parca). Romania nu e mai bogata decat Canada, cred ca mai bine ar da bani pentru operatiile copiilor bolnavi si pentru constructia de piste de alergare, bazine de inot, patinoare, astfel incat cine vrea, sa poata face sport.
Ar trebui sa scapam de atitudinea asta de asistat social.
Anonimul Curajos
21/02/2014 at 4:31 pmfuck off!
prosteala
21/02/2014 at 4:41 pmAsta cu invrajbirea categoriilor e veche. Copii contra batrani, biserici contra spitale, premii spprtive contra bani pentru poduri, etc. Statul, daca e stat corect, trebuie sa sustina pe toti, si biserici dar si spitale, si copii dar si batrani, si scoala, cultura, sport, etc. Stiu foarte bine cum e in Canada si SUA, unde ca si la noi cei care fac karate sau alt sport doar ca hobby nu primesc nimic, in schimb performanta este premiata peste tot in lume. Sper ca pretenul tau din Canada sa poata ajunge in lotul national de karate WKF canadian, iar acolo fi sigur ca va fi recompensat asa cum trebuie sa fie un campion.
costi
21/02/2014 at 4:50 pmGreseala este ca resoectivul probabil are impresia ca in Romania toti care fac karate pe la vreo sala, sau alearga pe o pista, sau inoata intr-un bazin iau premii de la stat. Nici vorba de asa ceva. Doar elita, diar campionii care reprezinta cu succes Romania primesc recompense. Asa e si in Canada si peste tot, chiar si in Angola sau Congo….
cozi de topor
21/02/2014 at 4:57 pmUite asa apar cozile de topor ale unora din minister care vin cu prostia asta “nu avem bani de spitale dar ne sustinem campionii”….. Oare campionii mondiali canadieni de hochei, patinaj, etc, nu primesc premii ?! Ba primesc premii chiar de foarte multe ori mai mari decat ai nostri. Michael Phelps a luat cateva milioane de dolari fara a mai socoti si publicitatea diar pt o olimpiada, iar Alina Dumitru a luat doar 100.000 . Asa ca despre ce vorbim?!
cozi de topor
21/02/2014 at 4:58 pmAm dat exemplu pe Phelps chiar daca e din SUA…
dan
21/02/2014 at 6:50 pm“Scopul Karate nu este victoria sau înfrângerea, ci perfecționarea caracterului”
@Admin: Permiți limbajul anonimului “Curajos”? Ce fel de site vrei să ai?
@prosteala: 1. Nu e vorba despre învrăjbire, ci de priorități. Eu aș prefera să știu că cele câteva milioane se vor duce la o bătrână care are nevoie de medicamente. Poate tu ai altă situație și alte priorități. F bine.
2. O să fii surprins, dar în Canada medaliații chiar nu primesc bani de la stat.
Federația Canadiană de Karate este un ONG care nu are nici o legătură cu statul, pur și simplu cluburile s-au adunat într-o asociație mare care, pe bază de voluntariat și cotizații organizează competiții.
Marea diferență față de România este că englezul are o vorbă “be part of the solution, don’t be part of the problem” și chiar dacă există divergențe, ei reușesc să se înțeleagă, prin atitudine pozitivă și respect.
Sper să ajungem și noi să ne ajutăm dacă putem și să nu ne războim inutil.
Spor la antrenamente!
OSS
Anonimul Curajos
22/02/2014 at 4:37 pmDaca nu cunosti realitatea din Romania la ce te bagi sa dai sfaturi intelepte?
Marea problema la noi este Legea Sponsorizarii care in forma actuala e un bullshit de toata jena. In tarile cu democratii avansate si sistem economic relativ stabil, sportivul isi ia bani din reclama, sponsorizari si facilitati acordate de stat, atat fiscale cat si de uzul logisticii.
In aceste conditii, sportivul este cel care investeste initial in performanta si e ca un fel de afacere: baga bani si daca scoate performanta ii si vin bani, daca nu reuseste… asta e, investia nu si-o mai recupereaza. Si mi se pare corect sa fie asa mai ales in conditiile in care sportul de masa este sustinut de stat prin tot felul de parghii economice si fiscale.
In Romania, NU ESTE ASA! A ramas a celasi sistem comunist usor modificat, dar foarte usor, din care se adapa si loazele si performerii. Si cand vorbesc de loaze ma rfere preponderent la staful tehnic si administrativ care de cele mai multe ori este populat de ventuze sifonare de bani publici.
Asa ca, iata cu ce ne luptam noi, de ceva timp incoace de aceea asertiuni ca ale tale nu fac decat sa dea apa la moara celor care vor sa conserve un sistem din care sa pape mai muot loazele decat performerii.
De asta am sarit asa la tine. Poate ca esti de buna credinta si imi pare rau pentru ca te-am bruscat dar daca nu cunosti situatia nu te baga in sfaturi aiurea.
Iar daca nu esti de buna credinta ci doar un postac guvernamental sau al cercurilor de interese care roiesc in jurul sportului si care EXACT ASTA ISI DORESC, o stare de confuzie sid e ignoranta din care sa continue sa profite, atunci reiterez fuck off-ul.
Pe net, ORICINE poate fi ORICINE asa ca te rog sa primesti si ingaduinta mea dar si limbajul la tinta, depinde de bunele intentii pe care le ai sau nu.
kickboxing
21/02/2014 at 9:16 pmVorbesc unii doar ca sa nu taca. Turcia le da la campionii de kickboxing la WAKO intte 25-50.000 de euro pt locul 1 la mondiale, iar la noi se da doar vreo 1000 de euro. Si la turci la fel e si la karate, muaythai, taekwondo s.a.m.d. De ce nu dati exemplu Turcia ca e mai langa noi si au si ei multe de construit dar cu toate astea sustin campionii.
kickboxing
22/02/2014 at 5:11 pm@anonimul@ are dreptate. E ca si cu locurile de parcare. Statul nu le construieste dar te anendeaza daca parchezi aiurea din lipsa de locuri. E corect?! Cred ca nu. Mai intai statul trebuie sa asigure locurile de parcare, legea sponsorizarii benefica ambelor parti, si pe urma sa emita pretentii. Dar fara a crea cadrul legal corespunzator sa mai vi sa amendezi sau sa nu sustii sportul…e doar o dovada de prostie si incompetenta. D’aia mai bine hai sa ne comparam la momentul actual cu Rusia, Turcia, etc, si nu cu Canada. Noi nu avem nici bicicleta dar stam si ne gandim ce bine ar fi daca am avea rachete sa zburam pe Marte. Orice ai face si oricat de competent ai fi nu poti trece direct de la trotineta la racheta, ca te vei uita la ea ca curca la oua (cacofonia e voita).
talent
22/02/2014 at 6:14 pmCand auzi filozofia asta “scopul KKaratenu este victoria sau infrangerea ci perfectionarea….” ti se face lehamite. Asta inseamna ca NIMENI din karate nu si-a perfectionat caracterul vreodata. De ce?! E simplu. Toti maestrii, din Jalonia pana in SUA si din China pana in Romania, au trait foarte bine toata viata lor din taxe, cotizatii, premii…… Ca sa le vina lumea la sala trebuiau sa si dovedeasca in practica ca ceea ce fac ei are valoare. Si cum faceau asta? Simplu. Ii invingeau pe altii la…karate. Cand vreodaya ar fi strans Oyama in sali 15 milioane de practicanti daca nu batea pe unii si altii?! Artele Martiale inseamna lupta, antrenorii trebuie respectati pt ceea ce au facut inainte, iar campionii trebuie recompensati. Altfel, nu mai vine nimeni la sala, de povesti si poezii s-a saturat lumea.