Deşi sunt considerate „sexul slab“ pentru că nu au înălţimea şi forţa fizică a bărbaţilor, sunt firave şi emotive, femeile demonstrează de multe ori contrariul: atunci când în spatele oricărui bărbat stă o femeie puternică, atunci când rezistă durerii fizice mai bine decât un bărbat, atunci când sunt mame, atunci când au grijă de toate persoanele din jurul lor. Dar şi mai puternice sunt femeile care intră în ring pentru a-şi arăta adevărata forţă şi a câştiga medalii, ceea ce scoate în evidenţă valoarea, puterea şi un psihic de neînvins.
Dacă pe plan internaţional boxul feminin era deja unul dintre sporturile cele mai mediatizate, în România, abia în ultimii anii a început să se conştientizeze acest fenomen şi să se accepte ideea „femeii în ring“. Cu o istorie de mai bine de 100 de ani, boxul feminin tinde să îşi sporească popularitatea şi la noi. Chiar dacă nu este la fel de cunoscută publicului larg precum boxul masculin, latura feminină a „nobilei arte“ a produs medalii pe bandă rulantă încă de la apariţia sa, în 2001. Antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, ne-a confirmat că, în tot acest timp, elevele sale au cucerit 55 de medalii la Campionatele Mondiale şi Europene, la toate categoriile de vârstă.
Aşadar, femeile care au ales calea pumnului au reuşit să se remarce prin rezultatele obţinute. Cristiana Stancu este cea mai titrată luptătoare din ţara noastră, ea afirmându-se în box în ultimul an pe care l-a dedicat ringului. Practicantă a artelor marţiale mixte, cu o activitate intensă în cadrul Federaţiei Române de Kempo şi în lumea MMA-ului, povestea ei în lumea boxului a început în 2012, atunci când a intrat în sala de antrenament a lotului naţional condus de Adrian Lăcătuş. Aşa cum avea să declare în nenumărate rânduri, motivul aflării ei acolo ţinea de domeniului acumulării unei experienţe diferite de luptă, la cel mai înalt nivel feminin din România: „Şi, într-adevăr, antrenorii mei, Tiberiu Florescu şi Paul Kasprovschi, nu s-au înşelat în decizia lor de a mă testa în acest cadru inedit. Antrenamentele foarte dure, un lot extrem de serios şi experimentat m-au ajutat în creşterea mea ca luptătoare şi am înţeles ce înseamnă pasiunea pentru box şi dedicarea totală în acest sport“, a precizat Cristiana.
MMA versus box
Alături de coechipierele sale, pugilista a început să înţeleagă arta boxului şi să se adapteze din ce în ce mai bine. A reuşit să fie prezentă la antrenamente de cel mai înalt nivel şi să cunoască oameni care ulterior au devenit modele în viaţa ei, după cum ne-a mărturisit: „Stela Duţă este un performer de excepţie, de talie profesionistă, care a demonstrat în ultimii zece ani ce înseamnă să îţi depăşeşti condiţia, să lupţi pentru fiecare victorie ca şi cum totul depinde de acest lucru şi să demonstrezi în mod constant că voinţa, credinţa în Dumnezeu şi munca asiduă sunt ingredientele de succes pentru orice om“. Antrenorul Adrian Lăcătuş i-a propus Cristianei o colaborare în vederea participării la Campionatele Europene şi Mondiale, cu scopul de a se califica la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, dacă noi categorii olimpice propice Cristianei ar fi fost introduse. Deşi renunţase o perioadă la antrenamentele specifice de box în cadrul lotului naţional, a continuat să se antreneze cu maestrul Virgil Fâşie, un antrenor cu renume în lumea boxului profesionist la nivel internaţional. Muncitoare, implicată şi puternică, Cristiana a demonstrat că este capabilă să se adapteze la orice sistem de luptă în care i se cere să concureze: „Chiar dacă lumea MMA-ului este probabil cea mai dură în privinţa durerii, accidentărilor, dar şi antrenamentelor, am înţeles de ce boxul este considerat ca fiind unul dintre cele mai grele sporturi în general. Boxul implică efort maximal la nivelul superior al corpului, ceea ce face ca respiraţia, anduranţa şi capacitatea de efort să difere faţă de sistemele în care se folosesc lovituri de picioare şi lupta la sol. Sper ca antrenamentele de box alături de maestrul Virgil Fâşie şi lotul naţional de box condus de maestrul Adrian Lăcătuş să-şi arate roadele şi să reuşim împreună o performanţă demnă în cadrul competiţiilor“.
Steluţa Duţă – campioană europeană la box feminin
A fost un an dificil şi solicitant pentru luptătoarele noastre, dar un an în care au avut posibilitatea să se afirme pe teren propriu şi să îşi încânte suporterii. Ne amintim cu mândrie de Europenele găzduite de ţara noastră la începutul verii. După 45 de ani, Bucureştiul a redevenit un punct important pe harta boxului din Europa. Dacă în 1969 Capitala a găzduit Campionatele Europene de box masculin, în 2014 a venit timpul ca Federaţia Română de Box să organizeze, tot la Bucureşti, principala competiţie continentală destinată pugilistelor. Campionatele Europene de box feminin s-au desfăşurat pe durata a şapte zile, între 31 mai şi 7 iunie, în incinta Sălii Polivalente, şi au reunit peste 170 de boxeriţe din 31 de ţări de pe bătrânul continent. În noiembrie 2013, Federaţia Europeană de Box Amator (EUBC) a decis să acorde României şansa de a organiza Europenele de box feminin, în dauna Irlandei, ţara de provenienţă a lui Katie Taylor, cea mai bună pugilistă din lume la categoria uşoară (60 kg), campioană olimpică, mondială şi europeană. La începutul anului trecut, Irlanda s-a aflat la un pas de a găzdui Campionatele Europene, care trebuiau iniţial să se desfăşoare în 2013. Cu toate acestea, AIBA (Asociaţia Internaţională de Box Amator) a obligat EUBC să amâne competiţia continentală pentru 2014, an în care s-au desfăşurat şi Mondialele.
Până anul trecut, România avea şase sportive care urcaseră pe prima treaptă a podiumului la o ediţie a Campionatelor Europene. Prima dintre acestea a fost Camelia Negrea în 2003, urmată de Floarea Liheţ şi Mihaela Cijevschi Lăcătuş în 2004, respectiv Adriana Hosu în 2005. Steluţa Duţă era singura pugilistă care cucerise două titluri europene la rând, în 2006 şi 2007, iar ultima campioană europeană, Luminiţa Turcin, cucerise aurul în 2009.
Chiar şi fără aur de cinci ani în această competiţie, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş, a reuşit să strângă 10 sportive care aveau şanse reale la accederea pe podium. Astfel, veterana Steluţa Duţă avea să reprezinte România la categoria 48 kg, Melinda Pantiş la 51 kg, Claudia Nechita la 54 kg, Lăcrămioara Perijoc la 57 kg, Ioana Mera la 60 kg, Simona Sitar la 64 kg, Cristiana Stancu la 69 kg, Ana Pătraşcu la 75 kg, Florina Radu la 81 kg şi Luminiţa Turcin la +81 kg. Favoritele lui Lăcătuş la medalie erau Steluţa Duţă, care avea deja în spate două titluri europene şi două medalii de argint la Campionatele Mondiale, Melinda Pantiş, vicecampioană europeană la tineret, Claudia Nechita, care cucerise bronzul mondial la tineret, Ioana Mera era campioană europeană la tineret şi medaliată cu bronz la Mondialele de tineret, Florina Radu cucerise bronzul tot la Mondialele de tineret, iar Luminiţa Turcin avea în palmares un titlu european, un argint mondial şi două medalii de bronz, una la Mondiale şi alta la Europene.
Pugiliste de aur şi argint
Membrele lotului României au debutat în cea de-a doua zi a Europenelor. Nu mai puţin de patru românce au intrat în ring. Seria a fost deschisă de Lăcrămioara Perijoc, care a dominat-o pe turcoaica Reyhan Cakir, impunându-se la puncte. Ioana Mera a obţinut al doilea succes românesc a zilei, după ce arbitrii i-au acordat victoria în partida cu Lilia Venglovscaia din Moldova. După meciul Ioanei a urmat debutul Cristianei Stancu, care a câştigat la puncte în faţa lui Nadine Apetz din Germania. Prima româncă ieşită din competiţie a fost Claudia Nechita, învinsă de britanica Lisa Whitesile. Vedeta lotului feminin, Steluţa Duţă a învins-o uşor în primul meci pe Volha Lushchyk din Belarus. Victoria i-a asigurat un loc în sferturi, unde avea să o întâlnească pe Svetlana Gnevanova din Rusia, cea care a învins-o în semifinalele Europenelor din 2009. Debutanta Simona Sitar a trecut şi ea de Camilla Jensen, obţinând un loc în runda următoare. Ana Pătraşcu, care avea nevoie de o singură victorie pentru a îşi adjudeca o medalie, a fost învinsă în sferturi de azera Leyla Javadova. Aşadar, au venit şi primele două medalii. Astfel, Cristiana Stancu a câştigat şi cel de-al doilea meci, cu Erika Guerrier şi mergea în semifinale, cu bronzul adjudecat. Şi Luminiţa Turcin a bifat medalia de bronz, după ce a trecut în semifinale graţie victoriei cu ucraineanca Anastasia Chernokolenko.
Cinci românce s-au calificat în semifinale şi au luptat pentru a-şi asigura locul în finale. Steluţa Duţă, Simona Sitar, Cristiana Stancu, Florina Radu şi Luminiţa Turcin erau sportivele în care Adrian Lăcătuş îşi punea toată încrederea. Steluţa şi-a respectat blazonul de favorită a categoriei şi s-a impus la puncte în faţa nemţoaicei Anne Marie Stark. Din păcate, cea de-a doua româncă prezentă în semifinale, Cristiana Stancu, a pierdut meciul cu azera Elena Vystropova şi nu şi-a mai continuat drumul către medalia de aur, obţinând bronzul. Chiar dacă a avut şansa de a urca pe prima treaptă a podiumului, Florina Radu a rămas doar cu medalia de argint. Românca a pierdut la puncte în faţa ucrainencei Lilia Durnieva, dar s-a prezentat la festivitatea de premiere cu fruntea sus. Cea mai plăcută surpriză a venit din partea Steluţei Duţă, care la 34 de ani a cucerit al treilea titlu european din carieră. Sportiva a învins-o fără prea mari probleme pe bulgăroaica Sevda Asenova, iar la final a fost recompensată cu medalia de aur. „Sper că toată lumea este mulţumită de rezultatele pe care le-am obţinut noi la aceste Europene. A fost un an greu, am muncit foarte mult, am tras foarte mult pentru că am trecut şi prin nişte accidentări, însă important este că această competiţie a ieşit bine. Consider că mi-am arătat valoarea şi am ieşit a treia oară campioană europeană la mine acasă“, a conchis Steluţa Duţă.
Articol publicat în nr. 54 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply