România a primit onoarea de a organiza în această iarnă, în premieră, Festivalul Olimpic al Tineretului European, ediţia de iarnă. Deşi părea un demers foarte dificil, ţara noastră s-a achitat cu brio de această sarcină, realizând o organizare care, la finalul competiţiei, a adus o mulţime de scrisori de felicitare din partea oaspeţilor de peste hotare.
Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea Liceului cu Program Sportiv din Braşov, fiind urmărită din tribune de aproximativ 5000 de persoane. Au fost, după cum bine se ştie, opt discipline sportive cuprinse în program, după cum urmează: short-track, biatlon, patinaj artistic, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboard, schi alpin şi hochei.
Aproape 1000 de sportivi din 45 de ţări europene au luptat pentru seturile de medalii puse în joc pe bazele sportive de la Braşov, Predeal, Poiana Braşov, Râşnov sau Fundata-Cheile Grădiştei. Timp de o săptămână, simbolurile olimpice, flacăra şi drapelul olimpic, au fost la loc de cinste, în mijlocul evenimentelor sportive. Un mare merit în această organizare îl are Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, instituţie care practic a reprezentat veriga de legătură în tot acest ansamblu olimpic juvenil.
Dacă din punct de vedere organizatoric există dovezi clare că România a făcut un lucru extraordinar, din punct de vedere sportiv nu încape nicio îndoială că prestaţia tinerilor noştri competitori din 2013, este cea mai glorioasă, în intreaga istorie a FOTE, care datează de două decenii.
Emil Imre, patinator viteză din Miercurea Ciuc, a realizat o dublă olimpică, prin cucerirea medaliei de argint la proba de 500 de metri, dar şi medaliat cu aur la proba de 1000 de metri, scriind astfel istorie. El a fost “ajutat” cu încă o distincţie de către o tânără din acelaşi oraş, Miercurea Ciuc, Dorottya Buzaş, care la biatlon, la proba de 6 kilometri, a cucerit medalia de argint.
Cu un total de trei medalii, din care una de aur şi două de argint, România a ocupat un onorant loc 8 în clasamentul pe naţiuni, devansând, spre exemplu, ţări cu mare tradiţie în sporturile de iarnă cum ar fi Elveţia, Cehia sau Finlanda. Per total, la toate ediţiile de până acum, România are şapte medalii cucerite. La zestrea anului se adaugă alte patru bronzuri, care ne plasează pe locul 19 în Europa, la această ierarhie. Important este însă de subliniat faptul că FOTE 2013 a oferit României un salt de nouă locuri, până acum ţara noastră fiind penultima dintre medaliate.
Chiar dacă nu au urcat pe podium, mai sunt o serie de tineri sportivi care au luptat cu ardoare, dar neşansa sau poate lipsa de experienţă competiţională i-a făcut pe aceştia să nu ajungă la un trofeu. La patinaj artistic, Cătălin Dimitriu se anunţă o mare speranţă. La fel şi biatlonistul Raul Demeter, ori Annia Caill, la schi alpin. Ştafetele mixte, atât la biatlon cât şi la schi fond ne dau dreptul de a spera pentru viitor, în timp ce echipa de hochei, în ciuda înfrângerilor severe, a dat cel mai bun portar al competiţiei, pe Atilla Adorjan.
Concluzionând, FOTE 2013 este o rampă de (re)lansare a sporturilor de iarnă din România. Infrastructura specifică începe să apară, tehnicienii culeg experienţă, sportivii îşi îmbunătăţesc performanţele, iar imaginea României în urma organizării este una excelentă. Deşi lipsea de decenii de pe firmamentul internaţional al sporturilor de iarnă, România a revenit în forţă acolo unde de fapt îi era dintotdeauna locul.
Leave a Reply