Joi, 17 iulie 2014, începând cu orele 10, s-a desfășurat, la sediul MTS, în Sala Nadia Comăneci, un seminar cu titlul Adicția și impactul său asupra societății actuale.
Manifestarea face parte din seria colocviilor științifice ,, Adictologia”, organizate, în cooperare, de Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Antidrog, Ministerul Tineretului și Sportului și Institutul de Antropologie ,,Francisc I. Rainer” al Academiei Române.
Printre participanți s-au remarcat acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, Sorin Oprea – Directorul Agenției Naționale Antidrog, Cristian Cosmin – Secretar de Stat pentru Activități de Tineret, dr. Cristiana Glavce – Directorul Institutului de Antropologie ,,Francisc I. Rainer” al Academiei Române, alături de aceștia prezentând comunicări științifice extrem de interesante o serie de cercetători în domeniul de referință.
Ca ramură științifică recentă, adictologia se bazează pe o abordare inter-disciplinară a problematicii diverselor tipuri de dependențe (adicții): dependența de droguri, de alcool, de jocuri de noroc, de media/internet cât și alte variante ale acestei game de conduite patologice.
Comunicările științifice de specialitate ale cercetătorilor participanți au vizat aspecte precum consumul de droguri în rândul tinerilor, dependența de internet, dependența de jocuri de noroc, tratamentul adicției.
O dimensiune insuficient explorată a problemei a fost aceea a adicției în contextul vieții sportive, adică problematica dopajului, pe care sperăm să o vedem dezbătută într-un seminar viitor.
Din perspectiva istoriei culturii nu putem să nu remarcăm un paradox șocant: pornit pe drumul unei dezvoltări tehnologice tot mai diversificate și mai accelerate, omul (post)modern și contemporan nu a reușit să găsească libertatea și independența invocate de el ca scop al demersurilor sale, ci a devenit cu mult mai grav și mai profund decât în trecut sclavul unor dependențe mult mai sofisticate și mai periculoase și mai nocive decât acelea din epocile anterioare. În unele cazuri aproape că se poate observa o creștere a gradului de adicție proporțional cu gradul de dezvoltare a unei ramuri tehnico-sociale, cum ar fi, de exemplu, în cazul relației individului cu televiziunea și mediile digitale.
Participanții la seminar au subliniat în unanimitate necesitatea unei cooperări inter-instituționale și a unei implicări la cel mai profund nivel din partea tuturor actorilor sociali – instituții, societatea civilă, mass media, comunități culturale, religioase etc. – în combatarea fenomenelor generate de adicție și asigurarea unui mediu de viață sănătos și de echilibru social.
Foto: Sportrevolution
2 Comments
katinka
18/07/2014 at 12:39 pmUn articol excelent scris, un subiect interesant
tony
18/07/2014 at 12:50 pmInternet for Everything (IoE) este si el o adictie.