Deşi pare ciudat la prima vedere, acesta este un meci pe care Ciprian Sora îl are cel puțin de trei ori pe săptămână. Câștigătorul este încă neclar, deoarece TRX trișează. Ei bine, da, trișează pentru că TRX vs. Ciprian este de fapt Ciprian vs. Ciprian. În orice meci cu TRX , vei lupta împotriva propriei greutăți. Meciul a început în ianuarie 2013 când, Butilcă Dumitru, cunoscut și ca “Mr. TRX” în România, arbitru agreat de TRX, a organizat prima întâlnire la Club WorldClass Marriott. Această întâlnire este cunoscută drept „prima certificare TRX din România”, certificare la care Ciprian a participat şi a devenit oficial unul dintre instructorii TRX din România.
Acum, probabil sunteți confuzi si vă întrebați cine sunt TRX şi Dimi, pentru că pe Ciprian sunt sigur că îl cunoașteți. TRX a devenit la nivel mondial un nume foarte cunoscut în industria de fitness şi pentru moment are două produse: TRX Suspension Trainer, care este primul lor produs, foarte des asociat cu numele de TRX şi TRX Rip Trainer, cunoscut mai simplu drept RIP. TRX ST a fost inventat de Randy Hatrik pe vremea când încă făcea parte din trupele speciale americane S.E.A.L şi a fost conceput pentru a-şi menține şi îmbunătăți condiția fizică atunci când era departe de baza şi instrumentele de antrenament. Imediat, colegii lui, soldați de elită cu o pregătire fizică excepțională, i s-au alăturat şi așa au începtut meciurile TRX vs. SEAL.
Au fost multe meciuri şi niciodată un câștigător, pentru că TRX ST luptă diferit. Ce face ca TRX ST să fie atât de diferit este versatilitatea pe care o aduce în pregătirea fizică, oferind un antrenament funcțional care se efectuează în toate planurile de mișcare ale corpului uman, lucru care la aparatele tradiționale ar fi imposibil. TRX Rip Trainer, al doilea produs oferit de TRX, a fost inventat de Pete Holman şi este o completare utilă a antrenamentelor cu TRX ST. TRX Rip permite pregătirea corpului pentru mișcarea de rotație, o mișcare pentru care corpul uman o folosește atât de des, încât 85 % din musculatura trunchiului (ex: piept, abdomen, spate şi fesier) este orientată transversal tocmai pentru a facilita rotația corpului.
Continuăm prezentările cu Dimi, antrenorul personal și instructorul de fitness care a adus conceptul TRX în România. Sub sigla D.I.M.I (Do It More Intense) Fitness, el este unicul importator autorizat al produselor TRX. Dimi, așa cum l-au botezat cei de la WorldClass Marriott, clubul unde și-a început activitatea în Romania, este unul dintre cei mai înfocați suporteri ai unui nou tip antrenament care a revoluționat industria fitness-ului: „antrenamentul de tip funcțional.”
În ce constă conceptul de „antrenament funcțional”?
Antrenamentul funcțional își are originea în fizioterapie, în recuperarea fizică și motorie a persoanelor care au suferit accidente sau care au dificultăți motorii. În acest caz, recuperarea fizică și îmbunătățirea capacităților motorii se făcea prin identificarea și reeducarea acelor mișcări specifice stilului de viață al fiecărei persoane. Aspectul cel mai important aici este “personalizarea” oricărei rutine de recuperare și antrenament prin identificarea nevoilor persoanei în funcție de stilul specific de viață.
Această personalizare este foarte importantă, deoarece nevoile unei persoane care se antrenează la un nivel competițional în MMA, K1, Kick Box şi orice sport de contact nu sunt deloc asemănătoare cu cele ale unei persoane care lucrează la birou şi are doi copii mici.
Care sunt beneficiile antrenamentului?
Așa cum a descoperit şi Ciprian Sora, antrenamentul suspendat cu TRX ST a devenit foarte popular, deoarece utilizează poziția de planșă în care toată musculatura CORE (abdomen, oblici, lombari, fesieri) este obligatoriu încordată pentru a putea menține corpul drept. În plus, antrenamentul este făcut în picioare, ceea ce permite un antrenament dinamic şi în toate planurile de mișcare. TRX ST permite efectuarea unui antrenament de tip suspendat, este portabil, cântărește nu mai mult de 1 kilogram şi se poate ancora practic oriunde. Acasă, în parc sau în sala de fitness, trebuie doar găsit un punct de ancoraj (ex: un copac sau stâlp în parc, cadrul ușii acasă, un cadru Smith în sala). Odată ancorat, ai la dispoziție un echipament performant care îți poate oferi un antrenament complet. Este foarte folosit şi pentru recuperare în fizioterapie, pentru yoga şi stretching, îmbunătățind mobilitatea.
În plus, pentru că este portabil, antrenamentul poate fi făcut oricând. Poate fi folosit pentru oricine, indiferent de obiectiv: pierdere în greutate, forță, îmbunătățirea echilibrului, reabilitare, antrenament de performanţă. Este deja folosit în sportul de performanţă, în recuperarea medicală, în sălile de fitness şi în pregătirea forțelor armate şi a pompierilor. Mai multe detalii despre TRX puteți găsi pe site-ul www.dimifitness.ro sau dacă vă simțiți curajoși, puteți merge să îl provocați pe Ciprian Sora la un antrenament TRX, la Clubul Sportiv „Ciprian Sora”.
FOTO: Cosmin Iftode.
* Articol preluat din numărul 41 (august) al revistei Sport Revolution