Dacă nu aţi avut ocazia să citiţi despre minunatele călătorii ale lui Jules Verne, vă invit să vă deconectaţi citind rândurile următoare ale doi temerari români care cuceresc Europa pedalând. În acest an, în intenția de a străbate Europa pe bicicletă, Sorin Găgeanu și Andrei Rozescu au reușit să facă Sardinia – Corsica – Sicilia Tour, într-o expediție plină de energie și aventură, aşa cum reiese din rândurile de mai jos.
„Părăsim coastă şi intrăm în munţi. Avem parte de ceva căţărări serioase şi o coborâre pe măsură. Urmează un drum scurt până la ferry, ne îmbarcăm şi în 3 ore şi un pic coborâm în Corsica. Strângem cortul şi să ne urnim pe la ora 13.30, visând că poate exista o posibilitate să plecăm cu o barcă din acel superb Porto. Ne propusesem să ajungem la Calvi, dar astăzi a fost prima zi în care ne dăm bătuţi şi decidem să ne oprim cu 20 km mai devreme la un camping care este închis. Sorin îşi împlineşte visul şi vede şi locul unde a murit Napoleon, Insula Elba.”
„Telefonul lui Andrei este călcat de o maşină şi supravieţuieşte. Cu toate acestea Corsica ţine să fie aspră cu noi, vântul bate puternic. Azi am mers în format ciclistic. Pe la ora 6 ajungem, într-unul din cele mai vibrante, sălbatice şi frumoase locuri din lume, plaja San Benedettu din Porto Vechio, unde ne aşteaptă un peşte prăjit delicios. Andrei a dat cu dronă de un copac, draga de ea a supravieţuit. Facem un tur al plajelor în jur şi ne BUCURĂM de tot. Ne trezim cu noaptea în cap ca să ajungem să vizionăm live prima etapă din Centenarul Giro d’Italia. Coborâm în Santa Teresa Gallura… unde Sorin face un mic atac de panică la simţirea emoţiilor Giro d’Italia. Îi aşteptam cu sufletul la gura pe ciclişti, care trec atât repede încât nici nu ştim când s-a terminat.”
„Amândoi ne-am bucurat să urcăm din nou în şa. Am văzut şi «cel mai mare ficus din lume». Palermo este un oraş care parcă te acaparează cu relele şi bunele lui. În drumul nostru de ieşire (Palermo este un oraş cu multe străzi paralele şi sensuri unice), oraşul parcă nu ne lasă să ieşim din el, sensurile unice nu ne permiteau să ieşim din oraş… Începem ziua cu o bălăceală în piscina campingului. Ne lungim foarte mult şi într-un final strângem bagajele şi plecăm spre Cefalu, un orăşel antic, superb, care a fost locul de plecare al etapei a patra din Giro d’Italia… Mâncăm Arancine (nişte cartofiori tradiţionali cu orez şi alte chestii), ne învârtim un pic în Cefalu, după care îi dăm pedale mai departe. Avem parte de nişte peisaje superbe pe Coasta de Nord a Siciliei. Suntem mângâiaţi de un uşor vânt de spate, chinuiţi de urcuşurile şi coborârile de pe drum (1000 m diferenţa de nivel).Vedem două oraşele ca nişte căciuli deasupra unor dealuri.”
„Într-un final, după ce nu am reuşit să găsim niciun camping, abandonăm vânătoarea de campinguri şi întindem cortul pe plajă la 10 m de apă… Destinaţia noastră este Messina, dar ne-am conectat la prezent în aşa fel încât nu prea contează unde ajungem. Nu avem răspuns pozitiv de la nici o gazdă, aşa că decidem să mergem până la Milazzo şi poate mai luăm un ferry spre Vulcan. În puţin timp începe o furtună cu tunete fix în direcţia în care ar fi trebuit să ajungem noi. Ce înseamnă să te conectezi cu natura, vremea, prezentul… Închidem ziua uscaţi şi fericiţi.”
Mai multe povestiri şi aventuri regăsiţi pe pagina https://www.facebook.com/ArtisticBike/?fref=ts .
Ernest Hemingway a spus că înveți cel mai bine geografia unei țări mergând pe bicicletă. Implantologul român Sorin Găgeanu apreciază că mersul pe bicicletă înseamnă mai mult decât atât, după periplul lui prin Europa. El consideră că plimbarea cu bicicleta este și o călătorie inițiatică spre interior, plină de energie. În 2015, Sorin Găgeanu (artistic-dent.ro) a pedalat pe bicicletă 1400 km pe ruta Bruxelles – Malmo. Pentru asta el a traversat 5 țări în 15 de zile, după ce a călătorit cu 2 avioane, un feribot și 2 trenuri. În 2016, Sorin Găgeanu și Andrei Rozescu au parcurs pe bicicletă 2400 km în 36 de zile în Turul Marii Britanii. Iar pentru asta au trecut prin 10 țări, în care au poposit la 21 de gazde și au schimbat 9 feriboturi și 3 avioane. Iar povestea românului care vrea cucerește Europa pe bicicletă nu se încheie aici.
Leave a Reply