După argintul cucerit în urmă cu o zi în proba de sprint a Mondialelor de biatlon vară de la Cheile Grădiștei, juniorul Petrică Ungureanu s-a autodepășit la urmărire, 12,5 kilometri, adjudecându-și cel mai prețios trofeu. La capătul unei dispute cu vântul, care a influențat seriile celor patru trageri, din câte două poziții, culcat și picioare, dar și cu o serie de adversari bine pregătiți. El a reușit să aducă delegației noastre a treia medalie, într-o ordine crescândă.
Biatlonistul în vârstă de 21 de ani, care a participat la ultimul concurs al juniorilor, a avut de recuperat șapte secunde față de ucraineanul Anton Myhda, învingătorul din urmă cu o zi de la sprint. Conform regulamentului, sportivii au plecat în ordinea consemnată la încheierea probei de sprint, cei care aveau diferențe mai mari de patru minute, urmând să ia startul în bloc. Ungureanu avea să treacă pe prima poziție după prima tragere perfectă din poziția culcat, depășindu-l pe parcurs pe Myhda, care nu ratase, la rândul lui, în poligon. Românul avea să greșească o dată, la următoarea tragere, din aceeași poziție, devansându-l mai mult pe ucrainean în urma primei trageri din picioare. Incomodați de vânt, sportivii au continuat să nu nimerească țintele, diferențele urmând să se facă la parcursul pe role al traseului. Unde Ungureanu s-a dovedit cel mai bun, sosind primul în 37:28,0, urmat la 23,6 secunde de rusul Aleksei Ciulev, care plecase al zecelea și de cehul Ondrej Santora, cu 29,9, ce pornise de pe poziția 14.
Dublul medaliat la această ediție a Mondialelor de biatlon vară și-a început declarația de la conferința de presă, recunoscând franc că a avut ceva emoții la trageri, unde a avut șase ratări, dar asta nu l-a împiedicat să ia cel mai strălucitor trofeu. “Mă simt extraordinar după acest rezultat formidabil obținut la noi acasă. M-am pregătit din luna mai aici, fiind legitimat la clubul Cheile Grădiștei. I-am avut alături pe antrenorul Vasile Bejenariu, masorul Teodor Drăgan și pe domnul Ovidiu Gârbacea, patronul complexului, fost mare sportiv și tehnician, care ne-a susținut cu tot ce ne-a trebuit. Țin să le mulțumesc pentru tot ce au făcut, dar și numeroșilor spectatori care ne-au încurajat din tribună. Aceleași mulțumiri și pentru primul meu antrenor Adrian Potângă, directorul CSS Vatra Dornei, care a venit să ajute bunul mers al competiției. După o perioadă de refacere, voi relua antrenamentele tot aici, iar de la toamnă voi participa la concursurile seniorilor. Unde sper să mă descurc.”
În cursul dimineții a avut loc proba similară a junioarelor, câștigată, ca și la sprint, de ucraineanca Anastasia Merkușina, în 31:14,4, secondată de rusoaica Kristina Reztsova, la 36,9 secunde, medaliată cu argint ieri și de conaționala Iulia Juravok, la 1,28 minute, care fusese a doua. Florina Dănilă a ocupat locul 18, la 6,55, iar Larisa Cotruș, 19, la 7,42.
După-amiază sunt programate probele de urmărire senioare pe distanța de 10 kilometri, cu 38 de sportive la start și de seniori, cu 53, care vor încheia competiția. Diana Salman va pleca a 22-a, iar George Buta al șaptelea.
Foto: Echipa GoPro România
Leave a Reply