Larisa Iordache. De numele ei se leagă singura medalie obţinută de România la Campionatul Mondial de gimnastică desfăşurat între 30 septembrie şi 6 octombrie la Anvers, în Belgia. Dacă ar fi să rezumăm prestaţia gimnaştilor noştri la acest Mondial, ar fi de ajuns trei cuvinte: “ne-am făcut de râs”. Dar vom pune cap la cap toate cauzele care au dus la acest eşec usturător pentru noi, ca naţiune, o ţară care înainte de 2011 nu se întorcea acasă fără cel puţin 3-4 medalii de la campionatele lumii.
Toată lumea cunoaşte desigur că Larisa Iordache a câştigat bronzul la sol, o palidă consolare pentru noi. Nimeni nu vorbeşte cum de am ajuns în această situaţie şi cum ne-am transformat din regina gimnasticii mondiale în cenuşăreasă. Cauzele sunt multiple, dar sunt prea puţin cunoscute de publicul larg.
În primul rând, cu tot respectul pentru antrenorii loturilor de gimnastică ale României, Mariana Bitang şi Octavian Bellu pe de-o parte şi Ioan Suciu pe de altă parte, este greu de înţeles de ce s-au mulţumit să susţină sus şi tare înainte de concurs că România nu are niciun obiectiv la aceste Mondiale şi că o medalie ar fi o minune. Aceşti tehnicieni, care sunt obişnuiţi cu înalta performanţă şi au în spate o experienţă uriaşă, nu aveau voie să facă asemenea declaraţii, chiar dacă în fond aveau dreptate să fie sceptici. În felul acesta, antrenorii le-au demotivat pe fete, respectiv băieţi. După astfel de declaraţii, gimnaştii noştri şi-au pierdut încrederea în forţele proprii şi poate că s-au întrebat: “Dacă nici măcar antrenorii nu mai cred în noi, atunci cine?!”
Trecând peste acest aspect legat de lipsa unui stimulent mental, o altă cauză care “îngropat” în ultimul timp gimnastica este lipsa talentelor. Bellu şi Bitang se plâng de fiecare dată că nu mai au pe cine să antreneze. “Ne e foarte greu să conturăm lotul pentru competiţii, sunt din ce în ce mai puţine gimnaste senioare, e adevărat, vin din spate mai multe junioare, dar mai durează până când se vor forma”, spunea Bellu în urmă cu ceva timp. O situaţie similară este şi la băieţi. Dar dacă privim în profunzime, lipsa talentelor este provocată de lipsa condiţiilor. Cu alte cuvinte, “culegem ce-am semănat”. Nu poţi emite pretenţii pentru a avea gimnaşti valoroşi dacă nu investeşti în ei, dacă nu le oferi toate resursele necesare pentru performanţă, dacă nu încerci tu, ca federaţie, să-i atragi pe copii spre acest sport.
Mulţi ani gimnastica românească a trăit din amintirea Nadiei, o “zeiţă” care a călăuzit paşii spre acest sport graţios şi altor fetiţe. Dar, treptat, această amintire s-a estompat şi iată că în acest moment, România, dintr-o ţară cu o tradiţie uluitoare în gimnastică, a ajuns să se bazeze doar pentru trei fete la un Campionat Mondial. Nu e nevoie să vă amintim ediţiile dinainte de 2011 ale Mondialelor, când fetele noastre nu numai că veneau acasă cu sacul plin de medalii, dar devansau cu mult gimnaste din Statele Unite ale Americii, Rusia sau China, adversarele noastre de notorietate. Acum privim cu jind către aceste naţiuni, care culeg roadele unui proces continuu de selecţie şi formare pentru tinerele talente. În România, acest proces a fost întrerupt prematur şi rezultatele se văd.
Şi ca să vă faceţi o idee despre situaţia dramatică în care se zbate gimnastica românească, e suficient să reamintim că lotul feminin nu are doctor. E posibil să ceri rezultate din partea unor gimnaste în asemenea condiţii? Noi credem că nu! Poate vă întrebaţi ce rol are doctorul, dar la cât de predispuse sunt gimnaştii la accidentări, rolul unui medic profesionist este vital. Acest lucru a fost remarcat şi de antrenorii Bellu şi Bitang, care dau neputincioşi din umeri. “Mijloacele de recuperare şi refacere moderne, cele la care apelează aproape toată lumea sportivă, sunt inaccesibile la noi. Şi diferenţele pe podium le fac şi aceste aspecte”, a spus Bellu, completat de Bitang: “Nimeni nu vrea să vină să lucreze aici, 24 de ore pe zi, pe un salariu de mizerie. Conform prevederilor actuale, federaţia poate să ofere unui doctor doar 600 de lei pe lună. Şi nimic mai mult”, a spus antrenoarea pentru gsp.ro. Vă imaginaţi această situaţie ridicolă? Cui aparţine vina?
Federalii vor spune că nu au nicio vină, pentru că legile nu le permit să facă angajări şi să ofere salarii decente. Guvernul, prin vocea lui Ponta, susţine că până când nu se va adopta o lege a sportului, e legat de mâini şi de picioare. Asistăm, aşadar, la un lanţ al slăbiciunilor greu de imaginat într-o ţară civilizată. Revenind la Mondialul de la Anvers, medalia câştigată de Iordache a salvat onoarea României, care, în 2011, la Mondialul din Japonia, nu a câştigat nici măcar o distincţie, contraperformanţă care nu mai fusese repetată de mai bine 30 de ani. Făcând haz de necaz, decât nimic, mai bine o medalie! Aşteptăm să apară federalii cu explicaţii pentru prestaţia dezamăgitoare din Belgia, dar nu e greu de prevăzut că se vor ascunde din nou în spatele birourilor şi vor aştepta ca apele să se limpezească. Dacă nu luaţi atitudine pentru a reda gimnasticii româneşti strălucirea de altă dată, mai bine strângeţi-vă bagajele şi faceţi loc altora mai competenţi!
FOTO: Grace Chiu/Graceclick.ca
12 Comments
Anonimul Curajos
07/10/2013 at 2:40 pmOpinia mea este ca s-au dus la Anvers sa-si testeze lotul. Faptul ca Belu a facut declaratii “demotivante” inainte de plecare nu mi se pare corect pus in pagina aiciin articol: credeti ca in particular Belu le-a spus la fete ca sunt mari si tari si in presa altceva? Si, chipurile, in presa s-a “asigurat” de o pozitie onesta in caz ca va fi “atacat” de presa, la intoarcere?
Eu nu pot crede asa ceva.
Tot lotul si staful tehnic cunosc clar care este starea gimnasticii romanesti si nu se imbata cu apa rece. Au tot avut performante inalte si o perioada de cadere era inerenta.
Problema care se pune este cat de jos se va lasa nivelul de performanta si aici, predictiile si parerile celor doi antrenori sunt foarte importante.
Cred, de asemenea, ca acolo unde ceva este de criticat, sa o facem dar nici sa ne repezim superficial cu articole flagelante nu este ok. Se va gasi, cred eu, o solutie pentru ca lotul de gimanstica sa aiba un staf medical propriu. Si credeti ca dupa aceea sportivele vor zburda pe barna,la sol si la aparate?
Exista o baza de selectie? Mai are balata peşte? Daca are, cat mai are? si cum ii descoperim? – cu tot respectul, cam asa vad eu pusa problema.
Locul 1 la Gimnastica nu este un abonament preplatit de nicio
natiune.
Anonimul Curajos
07/10/2013 at 2:58 pmLegea sportului nu mai raspunde exigentelor actuale.
Legea sponsorizarii, voit croita restrictiv, impune o rescriere.
Toate reglementarile in domeniu necesita studiu si aprecieri de inalt profesionalism din partea legiuitorului si a profesionistilor si a economistlor. Nu se pot face peste noapte, nu e ceva deloc usor, dar chiar deloc.
Putem reclama, in schimb, faptul ca nu s-a asumat pornirea acestui demers nici macar la nivel de idee de catre factorii decidenti sau… daca aceasta preocupare exista atunci transparenta comunicarii lasa de dorit.
Este limpede pana si pentru cei mai indarjiti conservatori faptul ca s-a incheiat un ciclu de 20 de ani de amatorism n toate domeniile. Lumea toata este antrnata intr-o dinamica surprinzatoare de la o saptamana la alta. Generarea de politici stabile si pe termen indelungat este o intreprindere la un nivel la care nu sunt sigur ca ne putem ridica, solutiile nu stau undeva agatate si astapta doar sa sarim pentru a le lua.
Trebuie sa avem in vedere timpuri noi, zbuciumate, prin care ar fi bine sa trecem cu cat mai multa inteligenta de care avem parte si mai mult, sa ne fie foarte clar: traversarea acestei perioade zbuciumate a carei desfasurare in timp nu o cunoastem si nici nu o putem prevedea va genera sacrifici, pierderi, gripari, rearmonizari.
In acest sens, personal, sunt pentru o operatiune rapida de “curatenie”, balastul adunat trebuie aruncat rapid peste bord, concentrarea resurselor financiare catre domeniile in care performam si sunt utile fundamental societatii noastre ar trebuis a fie o dimensiune de gandire.
Daca Federatia de Darts ar aduce beneficii semnificative pentru tara in detrimentul gimnasticii, atunci acolo sa se concentreze eforturile de toate genurile iar gimnastica sa ia o pauza un timp. Daca e invers, atunci invers sa fie. Este un exemplu absurd, de reducere la absurd dar bazat pe un adevar: nu avem bani pentru toate. punct.
PS. Sportul ca si oricare alta dimensiune sociala, nu poate fi tratat adiacent de restul corpului social. Nu este o para-activitate, este parte integranta al organismului social, sa zicem un muschi. Daca nu avem bani suficienti sa hranim corespunzator acest “organism” pentru a fi unul perfect, atunci nu ne apucam sa bagam banii pentru a ridica niste haltere… ci pentru a supravietui si a crea cadrul unei noi relansari.
ion stanici
08/10/2013 at 9:55 amRadiografierea situatiei din gimnastica cat si a sportului romanesc in general, efectuata de Anonim, este una obiectiva, reala,necesara si de analizat, tocmai ca vine din partea unui iubitor de sport. As mai adauga o parere personala fata de prezentarea de mai sus: nu lipsa banilor a dus la dezastru dle Anonim ci indiferenta in care ne-am complacut pana acum! Bani sunt, poate nu ca in alte tari civilizate, insa cu bunavointa si inteligenta, gestionarea acestora in directii corecte, rezultatele ar fi putut fi altele!Lipsa educatiei cat si dorinta marii majoritatii de a se imbogati si dainui in acele functii, a creat din acestia niste personaje oneroase! Aceasta este calea aleasa de ei, in detrimentul luminii si a credintei…
Anonimul Curajos
08/10/2013 at 1:33 pmDomnule Stanici, nici ca se putea o completare mai binevenita.
Anonimul Curajos
08/10/2013 at 1:42 pmAm o mica obsrevatie: nu sunt convins ca sunt bani atat pe cat trebuie ca un sport sa se dezvolte la nivelul cerintelor actuale, dar am izolat si 3 motive care stau la baza imobilitatii miscarii sportive care deja isi arata coltii:
-lipsa culturii manageriale si nocivul sentiment ca “STIM” cand de fapt nu prea stim
– lipsa de patriotism in favoarea mercantilismului
– diminuarea respectului fata de valorile morale si profesionale
In opinia mea, de aici trebuie pornit, avand la baza o conditie obligatorie: onestitatea. Fara ea, suntem eterni campioni pe hartie sau vesnici plangaciosi pe altarul neputintei.
R.I.P.
08/10/2013 at 12:44 pmDe fiecare data Banicioiu si Tocala spun la TV ca este pentru prima data cand MTS nu se confrunta cu lipsa banilor. Asa o fi. Probabil ca MTS, adica foto-ministrul Banicioiu, Tocala sau Danut Popa secretarul adjunct cel cu dosarele penale pentru trafic cu munitie, nu or avea probleme cu banii ca toti 3 sunt milionari in euroe, dar in schimb au mari probleme cu banii federatiile, sportivii si antrenorii. De ce?! Pentru ca banii se scurg catre pseudo-programe de tineret si fel de fel de pseudo-reparatii de baze si complexuri. Restul, sportul de performanta, sta si se umileste pe la usile acestor 3 neaveniti care-i umilesc prin toate mijloacele. Asa ca da, Ion Stanici are mare dreptate, bani sunt dar cum ar putea acest trio infect sa mai fure din ei daca-i dau la cei care fac cu adevarat sport de performanta.
R.I.P.
08/10/2013 at 12:55 pmCa sa va dau un exemplu simplu, MTS a primit anul asta de la guvern un buget mai mare decat cel de anul trecut, dar la cele mai multe dintre federatii au alocat bugete mai mici decat anul trecut. Vreti sa stiti cine a primit mai multi bani anul asta?! “Tineretul” (Banicioiu), FR Baschet (Tocala)careia i-au taiat chipurile de ochii lumii 5000 lei (adica 1000 euro) din bugetul initial pentru ca sa le dea mai apoi suplimentari de miliarde, sau FR Tir ( unde este sef Danut Popa, actual secretar adjunct in MTS, plin de dosare penale dar sifon pe statele de plata ale DNA). Asa ca este normal ca acesti milionari sa faca ce vrea pixul lor si sa transforme ministerul in mosia lor personala.
caracter = 0
08/10/2013 at 1:19 pmCarmen Tocala – caracter = 0
http://www.ziuanews.ro/stiri/carmen-tocala-si-a-batut-joc-de-copii-si-juniori-102808
caracter = 0
08/10/2013 at 1:21 pmIndiferent ca vorbim de trecut sau de prezent, lista cu cardelile acestei mincinoase incompetente poate continua la nesfarsit. Nu a finalizat niciodata nimic, dar a bulversat totul prin minciuna si rautate:
http://www.ziuanews.ro/stiri/andoneasca-vrea-sa-o-schimbe-pe-carmen-tocala-84770
caracter = 0
08/10/2013 at 1:22 pmhttp://www.ziuanews.ro/stiri/carmen-tocala-sustinuta-de-norica-nicolai-87716
caracter = 0
08/10/2013 at 1:23 pmE greu sa ti pasul cu incompenta asta ca nu ti-ar ajunge 24 de ore cat are ziua, asa ca sa-i facem pe plac si sa asteptam. Va veni la un moment dat si schimbarea ei.
federatie
08/10/2013 at 1:28 pmSi stiti care este cel mai mare pericol pentru care trebuie sa-i multumim acestei femei? Falimentul federatiilor. Sunt deja federatii care pe baza minciunilor si promisiunilor ei cu infiintarea unor programe fantastice, federatiile au derulat programe sportive pentru care au ramas datoare la furnizori. Toti am crezut in miniciunile ei “faceti programele si va decontam, suntem seriosi..”. Asa ca acum multe federatii se confrunta cu imposibilitatea de a achita anumite servicii catre terti. Unii dintre ei au inceput sa dea in judecat federatiile prin procedura falimentului. Asa ca, acum stam multi dintre noi cu sabia hotararilor judecatoresti deasupra capului , suntem disperati, e posibil sa ni se inchida federatiile care unele din ele au activitate corecat de peste 20-30 de ani. Sa plece din minister aceasta scorpie.