În ultima vreme, adică de vreo 30 – 40 de ani, și din ce în ce mai accentuat după apariția și dezvoltarea informaticii, epoca geniilor solitare, pustii șamd a cam apus în domeniile cercetării științifice, aceste personaje de legendă, caracterizate de mari doze de egoism, individualism și subiectivism, fiind luat de echipe, de colective formate din individualități cu dotare nativă și pregătire de excepție, dar, în același timp, capabile de comunicare foarte eficientă, de coordonare cu alte persoane și integrare într-un colectiv foarte bine orientat către obținerea de performanță.
Ultimele evoluții din sport ne arată că acest fenomen se produce și la nivelul sporturilor de echipă, în sensul că în locul jucătorilor legendari, figurilor mitologice care monopolizează, într-un fel, atât jocul cât și atenția publicului, în primul plan al competițiilor și pe podiumurile performanței apar echipe, colective foarte bine sudate și antrenate, care joacă foarte eficient pentru a câștiga.
Abia încheiata Cupă Mondială la fotbal se înscrie în acest curent de schimbare.
Pe parcursul competiției am văzut cum au evoluat către fazele finale acele echipe care au reușit să atingă maximum de eficiență în joc, bazându-se nu pe inspirații de moment sau capricii ori zile norocoase ale unor vedete, ci pe partituri tactice bine structurate și executate cu rigurozitate de colective pragmatice, orientate către rezultat și mai puțin către demonstrații de virtuozitate ce nu se consemnează pe tabelă.
Germania a funcționat, din ce am văzut, după un slogan după care funcționează și economia acestei țări: planificare și control – cât este nevoie, inițiativă individuală – cât se poate în condițiile date.
Nu mă pot abține să nu remarc că jucătorii germani stau slab la capitolul tabloide: nu prea consumă cosmetice (de exemplu – gel pentru coafură) în cantitățile cu care ne-au obișnuit niște jucători dragi nouă, nu prea apar prin diverse cârciumi/cluburi, la ore imposibile în compania vreunor personaje mondene sau de altă natură, și, în general, nu prea au manifestări extrem de boheme sau abateri grave de la viața sportivă. Sigur că nu trăiesc nici în post și rugăciune și nici nu sunt niște funcționari plicticoși. Sunt ceea ce putem numi niște profesioniști de cea mai înaltă clasă, capabili să se coordoneze lucid și rațional, să depășească orgoliile, egoismul și individualismul și care au reușit să înțeleagă că o competiție este câștigată dacă câștigi toate meciurile și că pot câștiga numai în echipă, nu fiecare în parte!
Unele din echipele care au avut de pierdut în acest turneu final au fost acelea care s-au confruntat cu fenomene media și percepții ale publicului cum ar fi cultul personalității unora dintre jucătorii lor și cu presiunea existentă asupra acestora de a face acte de magie, numere de circ, prin care să câștige, pe baza inspirației și a carismei și norocului meciuri luând pe cont propriu anumite acțiuni.
Se pare că epoca acestor întâmplări s-a cam încheiat, se pare că nu vom mai vedea la nivelul înaltei performanțe faze create de super-eroi, fiindcă asemenea lucruri nu prea mai sunt posibile odată cu impactul dezvoltării tehnologice la nivelul metodelor de antrenament, nutriției sportivilor, abordărilor tactice și arbitrajului. Nu mai este posibil să se repete istoria unui el gran’ ladron care să mai înscrie cu mână și nu prea mai putem vedea un jucător care să dribleze singur jumătate de teren și să se oprească în poarta adversă…. Asemenea evoluții rămân tot mai mult în amintirile unei perioade romantice, cu individualități de excepție și cu o mentalitate mai aproape de romantism decât de profesionalism…..
Ceea ce am văzut în finala Cupei Mondiale 2014 a fost un Triumpf des Willens, ca să reiau un titlu mult hulit și mult admirat, ce redă o latură importantă a mentalității germane, un triumf al voinței, al muncii, perseverenței, rațiunii, lucidității și pragmatismului în fața abordărilor în care calitatea jocului și rezultatul depind nepermis de mult de inspirație personală, artificii tehnice și starea de moment a unor vedete.
În cazul Germaniei rețeta câștigătoare se bazează pe o nouă concepție despre joc și despre sport, în viziunea căreia vedeta este echipa.
Acest transfer de accent de la individualitatea excepțională la colectivitatea, la echipa formată din individualități de excepție, este, în opinia mea, un fenomen inerent dezvoltării sistemului profesionist în sportul de înaltă performanță și poate fi considerat un semn de maturizare a acestei ramuri.
În ceea ce mă privește, fără să fiu un mare admirator al Germaniei ca putere fotbalistică, aștept cu interes să văd influența pe care o va avea modelul acestei performanțe asupra structurii de specialitate din țara noastră, mai ales că așteptăm de ceva timp o nouă calificare la un turneu final…
Sursa foto: www.tnp.sg
3 Comments
M GEORGE
15/07/2014 at 7:36 pmSuperb comentariul. Clar, punctat la meserie, profesional, cat mai ales fara faulturi la adresa limbii romane.
Taty
16/07/2014 at 11:56 amUn articol excelent scris, pe intelesul tuturor(ce spuneti domnilor Ioanitoaia ,Tolontan samd…),care puncteaza clar si la obiect ,realitatea actuala a fotbalului mondial,si ne face sa ne gindim cu sila la fotbalul nostru ! Ne-ar “face bine”( sa-l citez pe Hagi), mai multi jurnalisti de acest gen !
ND
21/07/2014 at 5:25 amMi-a placut articolul si cred ca autorul are dreptate- jocul e cistigat de o echipa, nu de un jucator exceptional.
Pe de alta parte, cred ca opozitia jucator exceptional-echipa este cumva artificiala si ca relatia dintre cei doi termeni nu este reciproc exclusiva (jucatorul sau echipa). Nu vad cum o echipa ar putea sa cistige o finala mondiala fara cel putin o sclipire a unui jucator care sa faca diferenta (uitati-va la preluarea si golul lui Goetze din fnala CM). Invers, nu vad cum un jucator exceptional ar putea rezolva de unul singur o finala in care echipa lui joaca dezastruos.
Ca fotbalul este un joc de echipa este un truism. Ca nu exista sau nu vor mai exista jucatori geniali care sa faca diferenta intr-un meci- pe asta insa n-as miza.
De asemenea, am vazut ca presa din Romania a preluat pina la saturatie stereotipurile despre nemti ca natie (ex: ca sint organizati, tenace etc.) pentru a explica faptul ca CM a fost cistigat de Germania. Chiar te intrebi cum poate sa nu cistige CM o natie care are astfel de calitati?
Chiar daca nu neg ca organizarea in joc si spiritul de echipa sint fundamentale pentru a face performanta, nu cred ca aceste trasaturi sint specifice echipe Germaniei. Cred ca orice echipa mare le-a avut, inclusiv ale unor tari care sint foarte diferite de Germania ca specific national. Cred ca nu exista nici o corelatie intre spiritul national si sansele de a cistiga Cupa Mondiala la fotbal.
Ca dovada, Germania n-a mai cistigat un titlu din 1990. De atunci CM a fost cistigat de Brazilia (2 ori), Franta, Italia si Spania. In 1986 a fost cistigat de Argentina, iar in 1982 de Italia. Nici una din aceste tari nu are o reputatie prea grozava de organizare si eficienta ca trasaturi nationale, ba as zice dimpotriva. Si totusi aceste tari si-au adjudecat grosul trofeelor CM. Asa ca nu vad de ce sa explici trofeul cistigat de Germania acum ca fiind rodul unei mentalitati nationale. Germania a fost mai buna de data asta si punct. Nu cred deloc ca succesul ei se explica prin invocarea unor stereotipuri nationale.