Campionul paralimpic Eduard Novak a cucerit un nou titlu de campion mondial în cadrul Campionatului Mondial de Paraciclism de şosea din Canada. Campionul olimpic de la Londra a câştigat cursa de 25.9 km cu timulp de 36 de minute, 22 de secunde şi 51 de sutimi la categoria C4. La categoria C2, Atilla Olah s-a clasat pe locul 20.
Eduard Novak a fost campion național la patinaj viteză. De 20 de ani deține un record la juniori care nu a fost încă depășit. După un accident de mașină, ȋn care piciorul i-a fost retezat de la gleznă, pedalează, cu ajutorul unei proteze, ȋn concursuri naționale și internaționale de paraciclism. Să te recunoști ȋnvins ȋntr-o competiție este onorabil, dar să te recunoști ȋnvins ȋn lupta cu viața este o dramă. Eduard Novak a trecut printr-o dramă, dar acum ȋi revin toate meritele pentru medaliile pe care le aduce Romȃniei.
Eduard a ȋncercat să treacă peste acest accident. O carieră strălucită a sfȃrșit brusc, lucru cu care a refuzat să se obișnuiască. Prea multă energie, dorința de a fi pe podium, posibilitatea de a fi cel mai bun, de a dovedi ce talent mare este sau de a-și dovedi singur că spiritul său puternic și voința neclintită pot ȋnvinge acest handicap l-au ajutat să se apuce de paraciclism. Doi ani i-au trebuit să-și revină după accident. Nu suporta gȃndul că totul s-a sfȃrșit. Avea nevoie de competiție. Nu a renunțat și a făcut o echipă de profesioniști. Iar medaliile au început sa curgă. Acum se antreneaza alături de campionii Moldovei, membri ȋn echipa sa. Cu echipa a cȃștigat mai multe concursuri naționale și internaționale la profesioniști. Singur are mai multe medalii de aur la paraciclism, competiții destinate persoanelor cu dizabilități.
Handicapul nu l-a scos definitiv din lumea sportului. Acum pedalează ȋn fiecare zi zeci de kilometri alături de sportivi profesioniști. Parcurge aceste distanțe pentru antrenament. Eduard Novak este un model de campion. Pedalează și se mișcă ȋn fiecare clipă cu ajutorul unei proteze de carbon. Pentru el, nu e un handicap. Eduard Novak este un campion, cu multe medalii, care nu s-a lăsat ȋngenuncheat, un campion care a ȋnvins ȋn lupta cu soarta.
Trecem puntea la paracanoe, unde competiția este mai puternică, dar dorința de a cȃștiga este aceeași. Sportivul român Iulian Şerban a cucerit medalia de argint în proba de kaiac 1 pe 200 m, categoria LTA, la Campionatele Mondiale de paracanoe de la Duisburg (Germania), rezervate persoanelor cu dizabilităţi. Şerban, triplu campion mondial al probei (2010, 2011, 2012), a fost cronometrat cu timpul de 39 sec şi 505 miimi, fiind devansat de germanul Tom Kierey. Iulian Şerban are în palmares şi trei titluri de campion european, în 2011, 2012 şi 2013.
La feminin, Mihaela Lulea a ocupat locul 4 în finala probei de kaiac 1 pe 200 m, categoria LTA, la Campionatele Mondiale de paracanoe de la Duisburg. Lulea a obţinut biletul pentru finală după ce a ocupat locul al doilea în seria a doua, cu timpul de 54 sec 735/1000 (după franţuzoaica Cindy Moreau – 54 sec şi 19 miimi).
Acești sportivi ne-au obișnuit atȃt cu podiumul, cȃt și cu medaliile de aur. Chiar dacă nu se bucură de recunoștință la nivel național, trebuie felicitați și ȋncurajați sa continue pentru că eforutile pe care ei le depun depăşesc orice limită. Este inimaginabil cum aceşti sportivi cu dizabilităţi găsesc forţa interioară necesară pentru a continua să concureze pentru România, deşi semenii noştri îi ignoră cu desăvârşire la fiecare pas.
FOTO: Comitetul Paralimpic Român.
* Articol preluat din numărul 42 (septembrie) al revistei Sport Revolution
Leave a Reply